Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Žokeje čeká jubilejní sezona. Jsme na tom nejlépe v historii, hlásí prezident Charvát

Dostihový sport vstupuje v Česku do sté sezony a dle slov prezidenta Jockey Clubu Jiřího Charváta je v nejlepší kondici. Neznamená to však zcela ideální stav - problémem jsou příjmy ze sázek nebo ubývající počet jezdců.

Charme Look a No Time To Lose
zdroj: zavodistepardubice.cz autor: Jiří Dvořák

Úvodní dostihový den se uskuteční na Velikonoční pondělí v Lysé nad Labem. Celkem se letos mohou fanoušci těšit na 61 závodních dnů s tradičními vrcholy - České derby se ve Velké Chuchli pojede 24. června a Velká Pardubická steeplechase se uskuteční 14. října.

"Dostihy mají u nás dlouhou a nepřerušenou tradici. A tradice nás zavazuje. Český dostihový sport je na tom skutečně nejlíp, co kdy byl. O tom svědčí výhry našich koní v zahraničí i handicapové hodnocení naší špičky," řekl Charvát před začátkem sezony.

V Česku připravovaní koně vydělali před pěti lety na zahraničních drahách 28,9 milionu korun a loni už i díky 143 výhrám přes 75 milionů. Daří se také žokejům - Filip Minařík se stal minulý rok rovinovým šampionem v Německu, Václav Janáček popáté ve Španělsku a Josef Váňa mladší na překážkách v Itálii.

Na tuzemských drahách se každoročně rozděluje na dotacích okolo 46 milionů korun. Zástupci dostihů upozorňují, že v Česku je připravováno 1046 koní a náklady na jejich přípravu stojí ročně 197,7 milionu korun. "Což znamená, že z dotací ze závodů se zaplatí asi 24 procent částky. Proto žijeme z peněz vydělaných venku," pokračoval Charvát.

Je nám líto, video expirovalo.
Na velikonoční pondělí začne další ročník dostihové sezony

Úkolem pro domácí turf tak je zvyšovat prémie dostihů. "Ale sehnat partnery je čím dál těžší," uvedl Charvát, který má na starosti závodiště v Mostu. "Resumé je jasné, bez sázek to nejde. Z nich je třeba mít stabilní výnos na financování dostihů."

Zlepšit příjem ze sázek se od loňska snaží Jockey Club za pomoci spolupráce s francouzskou kanceláří PMU. "Z jedenácti dostihů jsme obdrželi přes milion korun," prohlásil Charvát. Letos se ve Francii bude sázet na čtyři dostihové dny v Česku (20 dostihů, pozn. autota), což přinese další finance. A Charvát by rád dosáhl i na finance z dotací ministerstva školství, na které aktuálně dostihový sport nemá nárok, protože pod něj nespadá.

Důležité bude "rozhýbat" a zmodernizovat sázkovou kancelář Toto CZ vystupující pod značkou Betino. "Budoucnost je na internetu a v napojení na zahraniční sázkový byznys. Je třeba začlenit přenosy z našich drah," nastínil Charvát.

Letos ale Betino řeší problém a nabírat sázky může jen na pěti největších závodištích, jelikož ostatní nesplňují zákonné požadavky. "Hledáme cestu a pokusíme se najít investice, aby to šlo zprovoznit," konstatoval Charvát.

Betino patří společnosti Turf Holding, která vlastní budovy v areálu chuchelského závodiště, část pozemků a společnost TTM pořádající dostihy. Loni v prosinci získal v Turfu majoritní podíl miliardář Radovan Vítek s rodinou. "Vše jsme převzali a není časový prostor na rychlou změnu. Po této sezoně končí Betinu licence a budeme řešit, jak pokračovat dál," upozornil Martin Pecka, nový ředitel chuchelského závodiště.

Ve Velké Chuchli je letos v plánu osmnáct dostihových dnů, nejvíce v republice, a konání závodů nový vlastník garantuje i do budoucna. "Paneláky v Chuchli jsou nesmysl, to se nezakládá na reálném podkladu. Pan Vítek s paní Vítkovou připravují koňskou budoucnost a areál bude chloubou," tvrdil Pecka s tím, že se očekává velká investice a areál by měl v budoucnu kombinovat dostihy s parkurem. "Pokud ale chce někdo investovat stovky miliónů, měly by mu patřit i pozemky," dodal. 

Aktuálně je většina pozemků pod chuchelským závodištěm v majetku státu. "Jsou tam krátkou dobu. Musí to zažít a poznat. Podle mého soudu nejde činit zásadní rozhodnutí, dokud si neprojdou první sezonou," zakončil Charvát.

Vrcholy dostihové sezony 2018:

Klasické rovinové dostihy:
6. května, Velká Chuchle: 70. Jarní cena klisen.
13. května, Velká Chuchle: 97. Velká jarní cena.
24. června, Velká Chuchle: 98. České derby.
2. září: Velká Chuchle: 73. St. Leger.
22. září: Velká Chuchle: 4. Evropský pohár žokejů

Steeplechase:
14. října, Pardubice: 128. Velká Pardubická.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články