Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Váňu trápí ruka a koleno, a tak se chystá na kvalifikaci Velké pardubické

Praha – Ani v 63 letech legendární Josef Váňa neslevuje z hektického tempa. V roli trenéra chystá tři koně na čtvrteční rovinový vrchol České derby v pražské Velké Chuchli a zároveň se připravuje i na svůj start v roli žokeje - v sobotu pojede v sedle Rabbit Hawk Wing kvalifikaci Velké pardubické. Přímý přenos obou dostihů sledujte na ČT sport a našem webu. 

Josef Váňa s Tiumenem
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Chtěl bych to vyzkoušet, jestli to má cenu. Mám problémy s rukou, s kolenem a chci zjistit, jestli to má cenu operovat, nebo ne," řekl Váňa ke svému startu v kvalifikaci Velké pardubické, kterou chce v říjnu jet. "Dělám všechno pro to, abych jel. To bych se musel rozsypat úplně. Ale ono to půjde," usmál se.

Osminásobný vítěz slavného překážkového dostihu závodil naposledy v říjnu 2014, kdy s Tiumenem doběhl do cíle šestnáctý. Loni neměl koně a letos oznámil, že myslí na start v dostihu s osmiletým ryzákem Rabbit Hawk Wingem. Pokud se 9. října do Velké pardubické pustí, bude v 63 letech nejstarším účastníkem historie.

Je nám líto, video expirovalo.
Váňa bude obhajovat trenérské vítězství v Českém derby

Podmínkou startu je zvládnutí kvalifikace, kterou musí s koněm dokončit. Proto pojede sobotní Memoriál majora Miloše Svobody a dle své tradice se připravuje jízdou na kole, kolečkových bruslích a plaváním. "Vyjel jsem, kam jsem potřeboval, když jsem jezdíval Tiumena. Test jsem zvládl a dobrý. Snad mám fyzičku podobnou tomu, co bylo předtím, ale je to čím dál tím větší dřina," řekl Váňa.

Zdravotní problémy řešil i Váňův kůň. Před dvěma měsíci musel na drobný chirurgický zákrok. "Měl odlomenou kůstku, který mu v kloubku sem tam tlačil, ale už sedm týdnů pracuje bez omezení. Měl čtrnáct dnů výpadek, jinak pracoval celou zimu. Fyzicky to dáme, ale musíme mít také štěstí," konstatoval Váňa.

Ještě předtím ale bude sledovat své favority v derby. Na start připravil trojici koní Urban Joy, Timekeeper, Alpheus. "Nejlepší je Alpheus, ale žokej ho musí zvládnout z rukou, aby kůň nezačal zmatkovat. Pokud má klidný průběh a nic mu nevadí, tak je z těch tří nejlepší," řekl Váňa, jenž loni slavil triumf s Touch of Genius. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články