Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Váňa se s Tiumenem opět kvalifikoval na Velkou pardubickou

Pardubice - Josef Váňa v říjnu opět pojede Velkou pardubickou, kterou už osmkrát vyhrál. V kvalifikačním dostihu skončil s Tiumenem na čtvrtém místě. Zvítězil Kasim s žokejem Marcelem Novákem, před Tiumenem doběhli ještě Gauner Danon a Soros, v jehož sedle byl Váňův syn Josef.

"Já nevím, jak pro něj, ale pro mě je to lahodné svezení, a proto jsem se rozhodl, když takhle dobře přezimoval, že to ještě zkusíme," řekl Váňa po kvalifikaci. "Do Velké daleko, ještě dva měsíce. Tiumen musí být po tomhle dostihu v pořádku a za pár dnů vyhlásíme ortel. Když Velká, tak s Tiumenem, když budeme v pořádku," dodal.

Jednašedesátiletý Váňa před rokem řekl, že s ježděním skončil. Nakonec se ale rozhodl startovat v letošním 124. ročníku Velké pardubické, aby se se slavným dostihem rozloučil důstojněji než loni, kdy spadl a cílem prošel pěšky.

V kvalifikaci se Tiumen podle svého zvyku držel na konci pole a až v závěru zrychlil. "Bylo to příšerně rychlé, že se chudák děda celý dostih trápil s tempem, ale potom, jak vylezl na trávu, tak bylo vidět, že ostatní tempo přehnali, a posunoval se dopředu. Kdyby to bylo o kilometr dál, tak by se posunul dál dopředu," řekl Váňa po dostihu dlouhém 5 800 metrů. Velká pardubická se běhá na 6 900 metrů.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih třetí kvalifikace na Velkou pardubickou

"Koník dneska vypadal v dostihové kondici, žádný zbytečný lavůrek tam nebyl," pochválil Váňa svého parťáka. S třináctiletým hnědákem Tiumenem triumfoval Váňa ve Velké pardubické třikrát, s Železníkem dokonce čtyřikrát, jednou vyhrál s Vronským. 

Do sedla se Váňa vrátil i proto, že chtěl zhubnout. "To hlavní to nebylo, ale pravda je, že když jsem byl celý život normální a najednou měl kolem pasu laloky, tak to nebylo příjemné," řekl Váňa, který tradičně plave, jezdí na kolečkových bruslích, chodí do sauny a do práce jezdí na kole. Manželka Pavla si ho občas dobírá, že se váží příliš často. "Ptá se mě: Jak jsi mohl za pět minut shodit?" řekl Váňa. 

Třetí kvalifikace na 124. Velkou pardubickou
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Program do Velké pardubické je pro Váňu rutinou, vždyť by se na start měl postavit už poosmadvacáté. "Máme zažitý model. Necháme Tiumena týden, možná dva podle únavy odpočinout a ještě trošičku malinko zapracujeme na vytrvalosti. Pravda je, že jsem v posledních letech koně zbytečně moc honil, proto nebyly výsledky až takové, a proto to zkusíme změnit," plánuje Váňa. 

Slavná steeplechase se letos poběží 12. října.

Třetí kvalifikace na Velkou pardubickou (5 800 m, pětiletí a starší koně, dotace 300.000 korun):

 1. Kasim (ž. Novák, tr. Kejzlar, stáj Kejzlar), 2. Gauner Danon, 3. Soros, 4. Tiumen, 5. Sherardo. Čas: 7:31,23. Výrok: jistě 1 1/2 - 9 - 6.

Steeplechase crosscountry Peruána (5 200 m, pětiletí a starší koně, dotace 110.000 korun): 1. Modena (ž. Andrés, tr. Popelka, stáj EŽ Praha a.s.), 2. Sheron, 3. Amaragon. Čas: 6:38,79. Výrok: jistě 3/4 - krátká hlava - 1 1/2.

Další dostihy: I. Dunagiri (Sovka) - Sundara - Salient of Gracie, II. Delight My Fire (Matuský) - Ring of Love - Apasionata, III. Natalie (ž. Stromský) - Tarant - Ksiežna Vegas, IV. Quatiki (Kocman) - Jamajka - Médium, V. Barakin (Liška) - Al Bustan - Moderator, VI. Corbellino (ž. Guignon) - Spike - Ivory Davis, IX. Vandual (Velek) - Celadon - Step Dancer.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články