Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Váňa chce skončit jinak – znovu se popere o Velkou pardubickou

Pardubice - Žokej Josef Váňa chce startovat v letošním 124. ročníku Velké pardubické, aby se se slavným dostihem mohl rozloučit důstojněji než loni, kdy spadl a cílem prošel pěšky. Proto jednašedesátiletý Váňa absolvuje v sedle Tiumena v sobotu třetí kvalifikaci a 12. října plánuje vyrazit vstříc Taxisovu příkopu. Přímý přenos kvalifikace vysílá ČT sport v sobotu od 16:00.

Ilustrační foto

Loni po pádu ve Velké pardubické sice Váňa řekl, že s ježděním skončil, ale názor přehodnotil. "Je to blbý skončit kariéru tím, že jdeš od posledního skoku pěšky," komentoval Váňa na webu pardubického závodiště svůj návrat.

Váňa letos jel už v červnu, v Memoriálu Kamila Kuchovského na 4 500 metrů skončili s Tiumenem třetí. Řekl pak, že se chystá na kvalifikaci. Do té nastoupí v sobotu od 17:00, kdy odstartuje Cena firmy Chládek a Tintěra Pardubice na 5 800 metrů.

Není důležité se jen zúčastnit

Osminásobný vítěz Velké pardubické Váňa se nehodlá jen zúčastnit a kvalifikovat. "Na to, abych se jel jen projet, na to jsem už starej dost. Uvidíme, jestli tam ještě něco je," vyhlásil žokej, který čtyřikrát vyhrál pardubickou s Železníkem, jednou s Vronským a třikrát s dnes již třináctiletým hnědákem Tiuemenem. Početné a kvalitní pole kvalifikace slibuje zajímavý dostih. "Bude to taková malá Velká pardubická," uvedl.

Již tradičně musí Váňa před dostihy hubnout. "Přestanu žrát a musím víc sportovat, co k tomu víc říct," řekl mluvou sobě vlastní. "Každý večer si jdu zaplavat, pak je na řadě sauna. Jezdím do práce na kole, teď ještě jezdím na bruslích," dodal.

Tiumen je fit a odpočatý

Anglický plnokrevník Tiumen na přelomu července a srpna kvůli zranění čtrnáct dní netrénoval. "Nějakej kamarád ho ve výběhu nakopl, ale teď už je v pořádku. Poslední dva tři týdny pracujeme normálně, není vidět, že by mu to vadilo. Myslím si, že si díky zranění zase odpočinul," komentoval stav valacha jeho jezdec a trenér.

Favority kvalifikace jsou vedle Tiumena druhý kůň z loňské Velké pardubické Nikas, Cherwic, Kasim či loňský vítěz zářijové kvalifikace Silver Regent.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články