Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Tři šampioni proti hvězdám nastupující generace. O vítězství ve Velké pardubické zabojuje 18 koní

Na startu 131. Velké pardubické se v neděli odpoledne sejdou hned tři její předchozí vítězové: loňský hrdina Hegnus, Theophilos a No Time To Lose, který je díky letošní skvělé formě považován za mírného favorita dostihu. Na nejvyšší umístění ale v poli osmnácti koní aspiruje dobrá polovina včetně loni druhého Playera nebo výborného Evžena, jenž bude ve Velké pardubické debutovat. Ze zahraničí letos dorazí pouze tři koně, všichni ze Slovenska. Přímý přenos celého dostihového dne vysílá od 10:00 ČT sport a web ctsport.cz, Velká pardubická startuje v 15:45.

Theophilos s Josefem Bartošem na Irské lavici
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Už tradičně vysílá nejvíc koní do dostihu trenér Josef Váňa starší. Zatímco teprve šestiletý Mahe King bude nejmladším koněm na startu a jde hlavně sbírat zkušenosti, jedenáctiletý Theophilos a dvanáctiletý No Time To Lose už dokázali Velkou pardubickou vyhrát.

"Když naprší, je pro mě favoritem No Tome To Lose. Pokud bude pevnější půda, bude asi lepší Theophilos," ohodnotil trenér šance svých svěřenců. No Time To Lose se letos předvedl v lepší formě, oba své dostihy dokázal lehce vyhrát a porazil i Theophila.

Obhájce loňského vítězství Hegnus se letos na dráze ukázal jen jednou, v červnové kvalifikaci doběhl pátý, když nestačil například na Strettona a Evžena. Ve svých třinácti letech bude na startu nejstarším koněm, stále však patří mezi špičku českých krosařů.

"Jeho ambice stoupají i klesají s tím, jaká bude půda a jaké budou podmínky. Věk je proti nám, dostihy se zrychlují, což je také proti nám," řekl jeho trenér Radek Holčák. Pokud bude v neděli měkčí půda, nelze Hegnuse podceňovat.

Černým koněm dostihu by mohl být sedmiletý Evžen. Britský odchovanec se na start Velké pardubické postaví poprvé. Své kvality v Pardubicích už prokázal, když vyhrál dostih pro čtyřleté, Cenu Vltavy i Cenu Labe. Letos zvítězil i v jedné z kvalifikací.

Jeho žokej Jaroslav Myška však upozorňuje, že jedna věc je koně fyzicky připravit, rozhodující ale bude, jak Evžen dostih zvládne psychicky. "Snad nám to všechno letos vyjde," doufá Myška, který se na start Velké pardubické postaví už po devatenácté a na vítězství stále čeká.

Působivým triumfem v srpnové kvalifikaci zaujal desetiletý hnědák Lombargini. "Obrovsky mě nadchnul," potvrdil skvělý dojem jeho jezdec Jan Odložil. "Distance by pro něj neměla být problém, myslím, že může zamávat pořadím," věří.

Svěřenec a odchovanec trenéra Stanislava Popelky měl do Velké namířeno už loni, nakonec ale nestartoval, protože se pro něj nenašel vhodný jezdec. V Ceně Labe, druhém nejtěžším dostihu běhaném v rámci mítinku Velké pardubické, získal v minulosti dvakrát druhé místo.

Lombargini s Janem Odložilem
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Druhým koněm, kterého trenér Popelka posílá na start, je ostřílený český odchovanec Stretton. Ve Velké pardubické už získal druhé a třetí místo, loni skončil osmý, letos ale zatím nepřesvědčil. Supervytrvalecká distance Velké pardubické mu však jde k duhu.

Desetiletý Talent sahal loni po vítězství, v těsném doběhu mu nakonec patřilo čtvrté místo. Vlastní odchovanec trenérky Hany Kabelkové projevoval vlohy pro překážkové dostihy už od mládí. Dva letošní starty v Pardubicích proložil dostihem v Meranu. Ve Velké pardubické bude startovat potřetí. "Zkušenosti má a teď je zúročuje. Když bude mít dobrý průběh, může i vyhrát," očekává dostihový odborník ČT Sport Libor Šimůnek.

Loňské druhé místo bude chtít vylepšit devítiletý Player, pro kterého se jedná také o třetí pokus ve vrcholu sezony. První start ve Velké pardubické skončil podklouznutím u Hadího příkopu, loni sahal po vítězství a letos jde na start opět s nejvyššími ambicemi. Letos se prezentoval čtvrtým místem v květnové kvalifikaci a druhým místem v kratším dostihu druhé kategorie v září. Tehdy ale nesl o 4,5 kilogramu více než vítěz. Pro Playerova stálého jezdce Marcela Nováka jde o jedenáctý pokus uspět ve Velké pardubické.

Koně pro překvapení

Polokrevník Casper z vlastního chovu majitele Jiřího Trávníčka absolvoval svou premiéru ve Velké pardubické loni a hned dosáhl na honorované šesté místo. Letos v květnové kvalifikaci skončil na třetím místě pět délek za vítězným No Time To Lose. Dokázal porazit Theophila i Playera. "Pokud bude mít optimální průběh dostihu a razanci, vepředu určitě bude," říká Šimůnek.

Nevýhodou může být jeho jezdec Daniel Vyhnálek, který sice zvládá kombinovat rovinové i překážkové dostihy, ale kvůli předepsané hmotnosti 70 kilogramů bude muset dovažovat olovem. Vzhledem k tomu, že v rovinových dostizích je schopen odjezdit váhu 56 kilogramů, Casper ponese přes deset kilo mrtvé váhy.

Z 39 startů dokázal slovenský Kaiserwalzer vytěžit pouze čtyři vítězství. To důležitější přišlo letos v zářijové kvalifikaci a osmiletý tmavý hnědák se rázem dostal mezi širší okruh favoritů Velké pardubické. Jeho trenér Jaroslav Brečka, který Velkou sám vyhrál v roce 1993, přitom se startem ve Velké pardubické nepočítal, protože pro Kaiserwalzera neměl vhodného jezdce. Nakonec díky svým kontaktům na dostihy v Irsku získal hvězdného amatéra Patricka Mullinse, který má na kontě už přes sedm set vyhraných dostihů.

Kaiserwalzer s Lukášem Matuským během čtvrté kvalifikace
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Brečka posílá do dostihu i desetiletého bílého hřebce Stara, jehož sám povede. V Pardubicích sice Star letos získal druhé a čtvrté místo, vždy ale v početně slaběji obsazených dostizích a je považován za jednoho z outsiderů.

Velkou neznámou je jediná klisna v dostihu, devítiletá Vanesse. Do českého tréninku z Francie přešla teprve před pár týdny, právě s vidinou účasti ve Velké pardubické. V kariéře absolvovala ohromnou porci sedmdesáti dostihů, poslední vítězství si připsala loni. Kvalifikovala se v dubnu sedmým místem v Lion D'Angers. S distancí by neměla mít problém, pardubické závodiště však nezná a stejně jako dalším koním běhajícím ve Francii by se jí v neděli zamlouvala měkčí půda.

Vylepšit desáté místo z roku 2020 se pokusí letos už dvanáctiletý hnědák polského původu Sztorm. Valach slavil své největší úspěchy ve Wroclawi, běhal ale i v Miláně nebo Meranu. V kvalitně obsazené květnové kvalifikaci nestačil pouze na vítězného No Time To Lose a řekl si tak o další start ve Velké pardubické. Téměř sedmikilometrová distance je pro něj zřejmě moc, na nižší dotovaná místa by ale mohl dosáhnout.

Sztorm během tréninku
zdroj: ČT4

Sedmiletý Mr. Spex jde hlavně sbírat zkušenosti. Před dvěma lety dokázal vyhrát Memoriál Jana Kašpara v rámci mítinku při Velké pardubické, v dalších dostizích se už ale mezi tři nejlepší v cíli nedostal. Letos se předvedl ve dvou kvalifikacích, vždy skončil sedmý.

Outsideři

Potřetí se ve Velké pardubické představí francouzský rodák Dulcar de Sivola, nic ale nenasvědčuje tomu, že by mohl výrazně vylepšit své předchozí výsledky – deváté a jedenácté místo.

Slovenský reprezentant Paris Eifel se kvalifikoval v květnu desátým místem, v srpnu dostih nedokončil, při svém startu v Bratislavě byl poslední. Úspěchem pro něj bude dokončení dostihu.

Jako největší outsider půjde na start desetiletý polokrevník francouzského původu Beau Rochelais. Po pádu na Taxisu v roce 2009 dva roky nestartoval a do letošní Velké pardubické se kvalifikoval až posledním místem v zářijové kvalifikaci.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články