Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Trenér Luka překračuje hranice turfu, uspěl i v Angli a chystá se na Cenu Vítězného oblouku

Je koučem, který mezi těmi tuzemskými sbírá největší úspěchy v mezinárodních rovinových dostizích. Václav Luka mladší v pořadu Téma pro hosty v České televizi s trochou hořkosti v hlase přiznal, že ho vůbec netěší upozadění jeho sportu v českém prostředí, ale velkou hlavu si z toho nedělá. "Když si uvědomím, co turf znamená v Anglii, Francii, tak mě to samozřejmě mrzí, ale jsem s tím smířený, život jde dál," řekl úspěšný muž.

Dostihy
zdroj: ČTK/PA/ autor: Mike Egerton

Začínal jako žokej, ale v osmadvaceti letech se rozhodl pro dráhu trenéra, protože tuhle funkci považuje ve světě dostihů za nejdůležitější. "Řekl jsem si, že když chce člověk něco dělat pořádně, musí si vybrat jednu věc a na tu se soustředit," vysvětlil své rozhodnutí. Doplnil, že to bylo v době, kdy už měl rodinu a víc si také uvědomoval nebezpečí, jemuž je žokej vystavený. "Věděl jsem, že nebudu mládnout, že se taky můžu pěkně zmrzačit, a když tu ta šance byla, tak jsem ji vzal," vysvětlil hodně brzký přechod na post trenéra. "I když sedlo jsem si ještě schoval," dodal s úsměvem.

Začátky nebyly snadné, ale předsudky o tom, že tuzemský turf svůj stín nepřekročí, dokázal úspěšně překonat. "Chtěl jsem dokázat, že to možné je. Začínali jsme s pár koňmi. Nejdříve jsme chtěli vyhrát národní šampionát, to se za rok povedlo a hned jsme to zopakovali, jenže jsem zjistil, že mě to zase až tak neuspokojuje," vysvětlil moment, v němž se rozhodl pokusit o úspěch v zahraničí.

"Nejdřív jsme zkusili Itálii a můžu říct, že jsme ji dobyli. Přijížděli jsme tam jako outsideři, brali nás jako kokosy na sněhu. Jenže za čas už jsme měli favority, což je známka úspěchu," popisoval úvodní zkušenosti ze zahraničí. Ovšem Itálie je země, kde podle úspěšného trenéra majitel koně stále řeší, jestli vyhrané peníze opravdu dostane…

Je nám líto, video expirovalo.
Luka: Nic není nemožné, všechno se dá

Proto zkusili Francii. "Hlasy kolem říkaly, nesmysl, hloupost, jste blázni, ztráta času, nemáte šanci," vzpomínal Luka s tím, že ani to je neodradilo a nyní už jsou se svými koňmi na závodech v zahraničí plně respektovaní. "Nic není nemožné, všechno se dá – to je pro mě motor. Zvládnout to zvíře, s nímž třeba před tím byly problémy, a dokázat to," dodal a je rád, že tu prolomil zažité milníky.

Luka už dokázal uspět i ve slavném britském Ascotu, kde jeho svěřenec Nagano Gold doběhl druhý … "Royal Ascott je něco jako Wimbledon v tenisu nebo Liga mistrů ve fotbale," řekl o podniku, který tradičně navštěvuje i britská královna a na nějž jsou zváni jen nejlepší koně z Evropy a světa vůbec. "Ve světě koní je to nejvíc," řekl přesvědčeně o týdenní akci, kterou navštíví desetitisíce lidí nejen z celé Británie, a přirovnal ji k desítkám Velkých Pardubických. "To, že tam Nagano doběhl druhý, je neskutečné. Ještě před lety by nás vůbec nenapadlo, že bychom tam měli mít koně z České republiky a ještě k tomu uspět – to vůbec. Nebýt dvou kolizí, mohl i vyhrát," tvrdil Luka. "Tamní novináři říkali, že to by byl příběh, který by předčil všechno. Už takhle Nagano plnil titulní stránky světových médií," tvrdí úspěšný muž a opět zalitoval, že se o takové úspěchy u nás kromě speciálních medií nikdo moc nezajímá.

Sám v Ascotu nebyl, protože zrovna chystal ve Velké Chuchli koně, který tam vyhrál prestižní Zlatý pohár. Na velkém mítinku ve francouzském Dovile byl jeho další kůň třetí a už myslí na 6. října, kdy se na závodišti v Longchamp koná slavná Cena Vítězného oblouku, kam je Nagano Gold přihlášen.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články