Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Růžičkové se plní sny. Po Rubínovi je tu Charme Look a obrovské trenérské nervy

Pardubice – Poslední dva roky si plní sny. Před dvěma lety na šestý pokus dokončila Velkou pardubickou, dokázala to jako první žena po sedmnácti letech. V neděli se Martina Růžičková stala po Lence Horákové teprve druhou trenérkou v historii, která se mohla radovat z vítězství svého koně. Na místě jsou slova o snění, ale i o obrovských nervech.

Martina Růžičková a Charme Look
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Je to sen, nemůžu uvěřit tomu, že to ten náš kluk zlatej zvládnul. Ohromná úleva. Hlavně že je kůň zdravý. To, že vyhrál, je ohromný bonus," prohlásila bezprostředně po letošním dostihu šťastná trenérka.

Úsměvy střídalo dojetí. A díky. Původně měla jet v sedle Charme Looka Barbora Málková, ale nedávno si zlomila obratel, proto se chopil zodpovědnosti Jan Faltejsek. "Chtěla bych za to všem poděkovat, hlavně Báře Málkové, která ho ošetřuje na 300 procent. Přestože se zranila a nemohla ve Velké jezdit, tak pro koně udělala, co jiný neudělá," zdůraznila Růžičková. Nutno dodat, že triumf žen podtrhuje ještě majitelka Kateřina Dušková.

Třináct let vs. jeden rok

Velká pardubická je dostihem spletitých příběhů. Růžičková poprvé absolvovala Velkou pardubickou v sedle v roce 1998, pak ještě pětkrát a až před dvěma lety s Rubínem dostih dokončila. Loni Růžičková obdržela cenu od Českého klubu fair za celoživotní přínos a přístup ke sportu. "Je to vlastně ocenění za to, že se člověk narodí magor a v padesáti si splní svůj sen," okomentovala tehdy s nadhledem sobě vlastním.

Zdálo se, že se jedna velká kapitola uzavřela. V neděli však osud napsal velkolepé pokračování. Na cíl v sedle čekala Růžičková třináct let, na ten trenérský triumf rok. "Jako jezdec je to daleko lepší, jednodušší, hezčí, protože posledních deset minut, z kterých je člověk celý rok nervózní, mám možnost ovlivnit. Kdežto jako trenér musím doufat, že jezdec, kterému jsem koně svěřila, se s tím popere a poradí si s tím," srovnala Růžičková roli jezdce a trenéra.

Po dostihu v roce 2014 Růžičková prohlásila, že už může zemřít klidně. I nadále však prožívá sladké okamžiky, i když ne přímo v sedle. Růžičková je trenérkou a majitelkou stájí v Pohoří nedaleko Jílového u Prahy. A v poslední době se jí nebývale daří.

Jan Faltejsek, Barbora Málková a Charme Look
zdroj: ČTK/Vostárek Josef

Na starosti má více než tři desítky koní, z větší části české odchovance, a úspěchy sbírají nad překážkami i na rovinách. Ve stájích má například i po sobě pojmenovanou dvouletou klisnu Růžu z Pohoří, o které sama trenérka v nadsázce prohlásila: "Jestli nebude slušně běhat, tak ji nechám přejmenovat."

Příště už s Málkovou

A jak to bude příští rok? Jan Faltejsek v neděli prohlásil, že Charme Look je ten nejlepší kůň. Tedy pokud bude sloužit zdraví. Půjde-li vše podle plánu, v sedle při 127. ročníku Velké pardubické v sedle Charme Looka ovšem už Faltejsek nebude.

"Bára (Málková) bude pořád jeho jezdkyní. Aby to nevyznělo blbě, ale Honza byl náhrada. Vždycky se děje něco pro něco. Kdyby se něco nepovedlo s Bárou, všichni by se na ni dívali špatně. Kůň dokázal, že umí, vyhranou Velkou pardubickou má. Nikdo jiný si na něm nezaslouží jet víc než Bára," dodala trenérka.

Zdroj
ČTK, Galopp Reporter, rozhlas.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články