Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Koně čeká při Velké pardubické upravený Taxis, opět je poženou plné tribuny

Po roce opět před plnými tribunami a s osmnácti účastníky se poběží Velká pardubická. Loňské vítězství obhajuje Hegnus, na startu budou ale i další dva šampioni z předchozích ročníků No Time To Lose a Theophilos. S nejvyššími ambicemi nastupují do dostihu také koně nastupující generace: Evžen, Lombargini nebo Player. Největší pozornost bude jako obvykle upřena k překážce číslo čtyři, Velkému Taxisovu příkopu, jenž prošel před dostihem největší úpravou od devadesátých let. Přímý přenos celého dostihového dne vysílá od 10:00 ČT sport a web ctsport.cz, Velká pardubická startuje v 15:45.

zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Titul obhajuje třináctiletý hnědák Hegnus společně se slovenským žokejem Lukášem Matuským. Hegnus bude nejstarším koněm na startu, což může být v dnešní době, kdy se drží vysoké tempo od začátku do cíle, jistá nevýhoda.

"Nemládne, věk je proti nám," uznává jeho trenér Radek Holčák, který si pro svého svěřence přeje měkčí terén, na němž by se mohl vůči mladším konkurentům snáze prosadit. Pokud by Hegnus vítězství obhájil, navázal by na Orphee des Blins, která v roce 2014 dovršila hattrick. Ve třinácti letech ale naposledy dokázal vyhrát Železník před třiceti lety.

Je nám líto, video expirovalo.
No Time to Lose největším favoritem 131. Velké pardubické

Jaké to je vyhrát Velkou pardubickou, vědí i dva svěřenci Josefa Váni, No Time To Lose a Theophilos, přičemž bookmakeři považují druhého jmenovaného za spolufavorita letošního ročníku. Také dvanáctiletému No Time To Lose by hrála do karet spíš měkčí dráha, vždyť své vítězství v roce 2017 získal právě v "bahenním" ročníku po strhující bitvě s francouzským Urgent de Gregaine.

Naopak šance Theophila by zvýšil o něco pevnější podklad a chuť předvést v cílové rovině stejný finiš jako před dvěma roky, kdy po ohromném boji dokázal o krk přetlačit Hegnuse.

Mladé pušky mají nabito

Zásluhami se však Velká pardubická nevyhrává a minulé šampiony hodlají důkladně prověřit nastupující generace krosařů. Debutantům se navíc v posledních letech ve Velké pardubické daří mimořádně; od roku 2016 dokázali vyhrát hned čtyřikrát: Charme Look (2016), No Time To Lose (2017), Tzigane du Berlais (2018) a Theophilos (2019).

Není proto překvapením, že největším favoritem je nováček na startu Velké, teprve sedmiletý Evžen. Majitel skvělé bilance – z jedenácti startů v Pardubicích dokázal vyhrát osmkrát. Manželé Štěpánka a Jaroslav Myškovi koně pro Velkou pardubickou doslova vypiplali. Evžen postupně vyhrál vrchol sezony pro čtyřleté koně, Cenu Vltavy určenou pětiletým a starším koním i Cenu Labe pro šestileté a starší koně, která zahrnuje kromě Taxisu všechny těžké překážky z kurzu Velké pardubické.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

S vysokými ambicemi jde do dostihu i další nováček Lombargini. Vítězství desetiletého hnědáka by bylo zadostiučiněním pro jeho trenéra Stanislava Popelku, který ve Velké pardubické zatím získal nejlépe druhé místo (Hirsch v roce 2008) a dvě čtvrtá místa (2009 a 2010) díky Mandarinovi. V roce 2015 se dokonce radoval z vítězství Nikase, kvůli dopingovému nálezu z kontaminovaného krmiva však přišla diskvalifikace.

Popelka je v tuzemských podmínkách raritou: vedle trénování koní udržuje vlastní chov. A právě Hirsch, Mandarino a nyní i Lombargini jsou jeho odchovanci. Vítězství by bylo triumfem hned na dvou frontách.

Dalším favoritem je loni druhý Player. I když je mu teprve devět let, Velkou pardubickou poběží už potřetí a jeho trenérka Lenka Kvapilová tvrdí, že je na tom ještě lépe než před rokem, kdy nestačil jen na Hegnuse. "Je nachystaný i natěšený. Vyhazuje, dělá bordel, jako by mu byly dva nebo tři roky," řekla serveru Fitmin.cz.

Stálým jezdcem Playera je partner Kvapilové, žokej Marcel Novák. Ten se ale otřepává z těžkého pádu z minulého víkendu, kdy utrpěl i otřes mozku. "Player je takový jejich rodinný kůň, takže kdyby neměl být Marcel v pořádku, start by si buď rozmysleli, nebo by sehnali adekvátní náhradu," očekává dostihový odborník Libor Šimůnek.

Letošní téma číslo jedna: upravený Taxis

Zatímco loni bylo hlavním tématem před Velkou pardubickou to, zda se vůbec poběží, letos diskusi vévodily změny Velkého Taxisova příkopu. Pořadatelé z Dostihového spolku se k nim přiklonili po loňském fatálním zranění Sottoventa.

Proti změnám skoku se vyjádřila řada dostihových osobností včetně čtyřnásobného vítěze Václava Chaloupky nebo trenéra Registany a Železníka Čestmíra Olehly. Skupina expertů svolaná pořadateli se nakonec rozhodla pro modernizaci překážky ve prospěch bezpečnosti koní i jezdců.

Taxisův příkop s upravenou doskokovou hranou
zdroj: ČTSport

Šířka skoku 6,5 metru zůstala zachována, živý plot má stále 1,5 metru, příkop za ním pět metrů. Měnil se pouze tvar příkopu: nejhlubší je hned u paty živého plotu (75 centimetrů) a odtud pozvolna stoupá k mírné hrance vyznačené pilinovou vrstvou.

"Mám spoustu nepřátel od starých žokejů, kteří jezdili pardubickou, když to byla opravdu těžká překážková dráha. V dnešní době jsou časy prostě jinde. Dostih se běhá daleko rychleji, nesmí se padat, takže koně potřebují větší rychlost. Každá úprava je dobrá. Proč by se měli koně ničit tím, že když udělá chybu, zaplatí to třeba životem," zastává se modernizace Taxisu trenér Josef Váňa starší.

Předchozí podoba Taxisova příkopu
zdroj: ČT24

Zato žokej Jaroslav Myška, který bude v neděli skákat přes Taxis už po devatenácté, by šel v rekonstrukci skoku ještě dál: "Ale všechno to chce čas. To, co se tam alespoň do teď udělalo, je dobře. Kůň stejně musí ty rozměry překonat. Ale pokud se stane, že upadne, a tomu se nedá zabránit, nemělo by dojít k fatálnímu zranění, jako když narazil plecí do hrany (příkopu). Nemyslím, že by ten skok z nějakého historického hlediska byl chudší nebo horší."

Myška dlouhodobě navrhuje přidat před Taxis bílé břevno, jaké je i u ostatních překážek na závodišti a koně na skok upozorní. "Je to ale můj názor, a ne každému se líbí. Je ale zapotřebí probrat, jak by se břevna do překážky zakomponovala, aby se skok nerozšiřoval," předesílá.

Podruhé za tři miliony

Hlasy, že Velká pardubická změnou své nejtěžší překážky utrpí na prestiži, Myška odmítá. "Velký dostih dělá cena dostihu a dobří koně a žokejové."

Stejně jako v loňské edici dostihu postižené epidemií si bude i letos nejlepší sedmička v cíli rozdělovat tři miliony korun. V "předcovidových" časech se přitom běhalo o pět milionů. A jedno je jisté – bez navýšení dotace se kvalitní koně a jezdce z ciziny přitáhnout nepodaří.

Letos pozval pořadatel na mítink žokejku Rachel Blackmoreovou, která letos jako první žena v historii dokázala vyhrát Velkou národní v Liverpoolu. Šance na její účast ale padla v červenci, když si po pádu v dostihu zlomila kotník a poranila kyčel.

"Věřím, že se nám příští rok podaří vrátit k původním částkám, nejen ve Velké pardubické, ale i v rámcových dostizích. Doufám, že jakmile se vylepší ekonomická stránka, tak si k nám zahraniční účastníci opět najdou cestu," říká ředitel Dostihového spolku Jaroslav Müller.

Velké pardubické z pohledu britských a irských koní nehraje do karet termín konání. Zatímco překážkové dostihy na kontinentu mají vrchol na podzim, ostrovní překážkáři teprve začínají sezonu, která vrcholí v březnu a dubnu. Jednodušší tak bude přilákat koně z Francie, jejíž dostihový kalendář je podobný tomu českému. Bez navýšení dotací to ovšem nepůjde.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články