Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Experti o Váňovi: Mohl se rozloučit ještě lépe, ale smekáme

Praha - Konec jezdecké kariéry legendárního žokeje Josefa Váni mohl být radostnější, ale osobnosti i žokejové oceňují, co všechno osminásobný vítěz Velké pardubické dokázal. "Klobouk dolů," shodli se.

Téměř jednašedesátiletý Váňa v neděli útočil při svém sedmadvacátém startu ve Velké pardubické na druhé místo. Před poslední překážkou mu ovšem jízdu překřížil volný kůň a Váňa po skoku z Tiumena spadl. Do cíle tak došel pěšky.

"Je škoda, že končí, protože on k pardubické patří a bez něj to nebude mít šťávu," řekl dvojnásobný vítěz dostihu žokej Josef Bartoš, který do loňského roku působil u Váni ve stáji. "Je mi líto, že se loučí takhle, lepší by bylo, kdyby dojel druhý. Tohle mi přijde, že by měl ještě jednou jet, ale vypadá to, že to myslí vážně," doplnil Bartoš.

I další dvojnásobný vítěz slavné steeplachase František Vítek si myslí, že Váňa mohl skončit radostněji než pádem. "Jeho čas přišel už před dvěma třemi lety. Já jsem si ho dobíral: Dědku, penzisto, koukej už skončit. Kdyby to udělal, mohl odejít ve slávě a pohodě. Teď to bylo takový divný, ale klobouk před ním dolů," řekl Vítek.

Ivo Köhler, majitel Tiumena:

"Tak to v životě bývá, že vše dopadne jinak, než si člověk přeje. Teď nastanou jiné starosti a důležité je, že se pan Váňa i Tiumen nezranili, a to je dobré. Jejich setkání bylo osudové a navždy budou zapsaní v historii."

"Já si pana Váni velice vážím. Dokázal toho strašně moc. Prostě klobouk dolů," vysekl žokej Jan Faltejsek poklonu Váňovi. Právě Faltejsek převzal po něm korunu krále Velké pardubické, kterou v neděli s Orphee de Blins obhájil.

Právě Faltejska, Bartoše nebo svého syna Josefa jmenoval Váňa mezi žokeje, kteří by ho měli zastoupit. "Je to určitá zodpovědnost, protože on propagoval dostihový sport v ohromné míře, vytvořil všechen ten šrumec, ale doufám, že lidi budou mít zájem i o nás. Musíme se snažit," řekl Bartoš.

Vítek si myslí, že s odchodem Váni lidé na Velkou pardubickou chodit nepřestanou. "Přicházejí se dívat na dostihy, na koně a rajťáků máme dost. Třeba Faltejsek umí daleko víc, vyhrál dvakrát a má dobrého koně," řekl Vítek a doplnil, že nyní mají jezdci šanci vstoupit do světel ramp. "Můžou se prosadit a udělat dojem." Prezident Jockey Clubu Václav Luka přidal, že sport potřebuje své hrdiny. "A Váňa má nástupce třeba v synovi a jsou tady další dobrý kluci. Oni si svoje místo najdou."

Faktem je, že Váňa v posledních letech jezdil Velkou pardubickou a maximálně jeden dva další dostihy. "Byl raritou a lákadlem pro diváky. Pro Tiumena to byl skvělý partner, s jeho rutinou mohl jet se zavřenýma očima," řekl Luka. Dostihový sport ale potřebuje mladé jezdce, kteří jsou schopni jezdit každý víkend. "Váňa při vytížení trenéra toho nebyl schopen, ale klobouk dolů, že to vydržel tak dlouho," ocenil Luka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články