Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

České derby si po skvělém finiši podmanil Kingscote s hnědákem Naughty Peter

Už to vypadalo na výhru dopingem zkoumaného koně Gabona ze Statku Blata Český ráj. Cílovou rovinkou 104. ročníku Českého derby však v pražské Chuchli projel jako první jediný zahraniční žokej Brit Richard Kingscote s polským koněm Naughty Peter.

Pro Kingscota, zkušeného žokeje s více než 1500 triumfy na kontě, přitom mohl premiérový dostih v Česku skončit hned po startu, při němž ho tříletý hřebec narozený v napajedelském hřebčíně málem vyhodil ze sedla. "Na startu jsme měli malý problém, ale pak byl hezky uvolněný a bojoval víc a víc," řekl Kingscot v rozhovoru s Českou televizí. "Snažil se odskočit, ještě než se otevřel (startovací box)," popsal potíže ze startu.

Favorizovaný San Sebastian, jenž v květnu vyhrál úvodní závod klasické Trojkoruny Velkou jarní cenu, doběhl s žokejem Václavem Janáčkem na osmém místě. Stále tak platí, že České derby, tradiční zkoušku tříletých koní na vzdálenosti 2400 metrů, ještě nikdy v historii nevyhrál bělouš.

Zlatý pohár se stal s přehledem kořistí Rexe of Thunder s žokejem Michalem Demem. Vrchol rámcového programu byl letos vypsaný jako Memoriál Filipa Minaříka na počest nejúspěšnějšího českého žokeje historie, jenž loni v září ve 48 letech zemřel.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články