Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
ISU Grand Prix 2024

Závěrečný madison patřil Němcům, Lavreysen ovládl sprint. Křenek skončil v eliminaci sedmý

Mužský madison uzavřel MS dráhařů v Dánsku. Zlato získali Němci, Češi dokončili jedenáctí. Pořádnou dávku radosti však zažívali v průběhu šampionátu domácí fanoušci. V individuálním závodě zvítězila Julie Lethová. Dánky se radovaly i v ženském madisonu, kde dokázaly triumfovat Dideriksenová s Lethovou. Titul pro Japonsko vyjela v keirinu Mina Satoová. Mužský eliminační závod patřil domácímu Tobiasi Hansenovi, Adam Křenek dokončil sedmý. Nizozemec Harrie Lavreysen získal v Dánsku třetí zlato ve sprintu, celkem má již na svém kontě z MS 16 titulů. 

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Křenek skončil v eliminaci sedmý, Machačové bodovačka nevyšla

Sedmadvacetiletý Lavreysen, jenž vyhrál už kvalifikaci, nenašel v celém průběhu disciplíny přemožitele. I ve finále, v němž byl jeho soupeřem krajan Jeffrey Hoogland, ovládl obě jízdy.

Přestože na severu Evropy překvapivě neuspěl v keirinu, dosáhl na třetí zlato po kilometru s pevným startem a týmovém sprintu, který vyhrál právě s Hooglandem a Royem van den Bergem.

Lavreysen se tak poté, co překonal držitele 14 zlatých medailí Francouze Arnauda Tournanta, jenž nasbíral své tituly v letech 1997 až 2008, zároveň přiblížil o další krok rekordmanovi v celkovém počtu cenných kovů z MS, jímž je Chris Hoy.

Legendární Brit si vyjel 25 medailí (11-8-6), Lavreysen má na kontě vedle 16 nejcennějších kovů tři stříbra. Skvěle je na tom i Hoogland, který byl desetkrát zlatý a desetkrát stříbrný.

Český zástupce Martin Čechman byl v den svých 26. narozenin vyřazen v 1. kole a klasifikován na 21. místě.

Třiadvacetiletý Křenek v průběhu vylučovacího závodu několikrát těsně odmítl vyřazení, mezi nejlepší osmičkou už mu však očividně došly síly.

Přesto si později ještě o místo polepšil, když byl za napadení, zastrašování, urážky a vyhrožování dodatečně diskvalifikován Nizozemec Jan-Willem van Schip.

"Mám z toho obrovskou radost. Po příletu jsem bojoval lehce s nemocí, byl jsem nachlazený, měl jsem zvýšenou teplotu a před bodovačkou jsem se necítil vůbec dobře. Dnes už jsem se cítil výrazně líp a myslím, že to bylo i vidět. Nechal jsem tam maximum a s top ten jsem spokojený, bylo to nad očekávání," prohlásil Křenek pro web Českého svazu cyklistiky.

V boji o titul pak dvaadvacetiletý Hansen dokázal poodjet zkušenému Vivianimu, a rozhodl tak o zlatu, které vybojoval i v lednu na mistrovství Evropy v Apeldoornu.

V Ballerupu byl Hansen členem vítězné dánské stíhačky a získal stříbro ve scratchi. Viviani byl od zařazení vylučovacího závodu do programu MS i tentokrát na stupních vítězů. V letech 2021 a 2022 zvítězil, loni byl třetí.

Madison vyhrála německá dvojice Roger Kluge, Tim Torn Teutenberg. Češi Jan Voneš a Denis Rugovac nezopakovali umístění v první desítce z olympijského závodu v Paříži, v němž obsadili sedmé místo a skončili jedenáctí.

"Sezona už byla dlouhá, neměli jsme na to. V podstatě se balík rozdělil na dvě skupiny. Na olympiádě jsme byli trochu lepší, jezdili jsme v první skupině a zezadu se k nám vraceli. Teď se to otočilo a byli jsme v horší skupině," uvedl Rugovac.

O dvě příčky horší byla po vyřazení ve čtvrtfinále Veronika Jaborníková v keirinu, který vyhrála Japonka Mina Satóová.

Zlaté Dánky

Čtyřnásobná světová šampionka této disciplíny z let 2017, 2018, 2020 a 2023 Dygertová zajela v kvalifikaci nový světový rekord (3:15,663) a i ve finále potvrzovala zpočátku roli favoritky.

Více sil ale měla nakonec devětadvacetiletá rodačka z Cardiffu Morrisová, která už byla v Ballerupu členkou vítězné britské sestavy v týmové stíhačce.

Omnium mužů vyhrál Belgičan Lindsay de Vylder, český reprezentant Jan Voneš skončil šestnáctý. O dvě příčky lépe se umístily Petra Ševčíková s Gabrielou Bártovou v madisonu. Zvítězilo domácí duo Amalie Dideriksenová, Julie Lethová.

Ostřílená Jarmila Machačová skončila devatenáctá v bodovacím závodě. V samém závěru měla navíc pád a zranila se.

"Neviděl jsem to, ale někdo ji zezadu nabral, což bohužel člověk neovlivní, je to smůla. Má zlomenou klíční kost, asi nějaká žebra, dost velká nepříjemnost," řekl trenér Milan Kadlec.

Z triumfu se radovala Dánka Lethová, která tak jako první žena historie MS vyhrála na jednom šampionátu zároveň i bodovací závod dvojic.

Mistrovství světa v dráhové cyklistice v Ballerupu (Dánsko):

Omnium: 1. de Vylder (Belg.) 150 b., 2. Consonni (It.) 138, 3. Dorenbos (Niz.) 128, ...16. Voneš (ČR) 25.

Sprint - finále: Lavreysen - Hoogland (oba Niz.) 2:0 (9,641; 9,726), o 3. místo: Ota (Jap.) - Paul (Trin.) 2:0 (9,847; 9,869), ...21. Čechman (ČR) vyřazen v 1. kole.

Vylučovací závod: 1. Hansen (Dán.), 2. Viviani (It.), 3. Bibic (Kan.), ...7. Křenek (ČR).

Madison: 1. Kluge, Teutenberg (Něm.) 76 b., 2. De Vylder, Van den Bossche (Belg.) 60, 3. Larsen, Mörköv (Dán.) 59, ...11. Voneš, Rugovac (ČR) -16.

Ženy:

500 m s pevným startem: 1. Burlakovová (Rus.) 32,863, 2. Capewellová 33,010, 3. Marchantová (obě Brit.) 33,119.

Madison: 1. Dideriksenová, Lethová (Dán.) 46 b., 2. Berteauová,, Borrasová (Fr.) 43, 3. Evansová, Archibaldová (Brit.) 42, ...14. Ševčíková, Bártová (ČR) -38.

Stíhací závod – finále: Morrisová (Brit.) 3:16,560 - Dygertová (USA) 3:16,877, o 3. místo: Bothaová (N. Zél.) 3:21,086 - Brausseová (Něm.) 3:24,620.

Bodovací závod: 1. Lethová (Dán.) 43 b., 2. L. Kopecká (Belg.) 40, 3. Gillespieová (Ir.) 39, ...19. Machačová (ČR) 0.

Keirin: 1. Satóová (Jap.), 2. Van de Wouwová (Niz.), 3. Marchantová (Brit.), ...13. V. Javorníková (ČR) vyřazena ve čtvrtfinále.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články