Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Challenge Tour 2024

Pogačar přelétl Galibier a dole v údolí si oblékl žlutý dres

Vítězství a jako bonus žlutý dres. Tadej Pogačar vyhrál čtvrtou etapu letošní Tour de France poté, co utrhl Jonase Vingegaarda v závěru stoupání Galibier. Svou převahu poté ve sjezdu do cílového Valloire navýšil na 34 vteřin. Etapu hodnotíme v novém Velo fokus podcastu.

Tadej Pogačar
zdroj: Reuters

Tadej Pogačar je po jednodenní odmlce znovu ve žlutém dresu. Rozhodl o tom jeho útok v závěru slavného stoupání Galibier, kdy dokázal odtrhnout všechny soupeře včetně Jonase Vingegaarda. Slovinec zvládl i závěrečný sjezd a v cíli byl první o třicet čtyři vteřin před skupinou hlavních soupeřů, kterou na druhém místě na čáru dovezl Remco Evenepoel.

"Tohle byl můj plán a vše se povedlo. Snový průběh etapy," zhodnotil Pogačar v cíli. Vítěz ročníků 2020 a 2021 tak nyní vede celkové pořadí o čtyřicet pět vteřin před Evenepoelem, třetí Vingegaard ztrácí ještě o pět sekund více. Následují Juan Ayuso a Primož Roglič, který ztrácí minutu a čtvrt.

Jak etapa probíhala?

Tour de France má za sebou po čtvrtém dnu svůj druhý nejvyšší letošní vrchol. Galibier, na který se jelo z jižní strany, se v programu poprvé objevil v roce 1911 – takovou legendou tento savojský gigant pro historii žlutého závodu je. V ročníku 2024 tu na závodníky čekal silný vítr, chladné počasí a tisíce a tisíce fanoušků u trati.

O úspěch se v jeho svazích snažila početná skupina uprchlíků, ale peloton dal jasně najevo, že tentokrát budou vítězit ty největší hvězdy. Únik, v němž byli například domácí favorit David Gaudu nebo španělský univerzál Oier Lazkano, nedostal po celý den příliš prostoru a jeho pokus nakonec skončil porážkou.

A pak už přišli na řadu hlavní favorité. V silném protivětru očesávali Pogačarovi domestici Joao Almeida a Juan Ayuso jednoho soupeře za druhým. Najednou byl pryč i žlutý Richard Carapaz a zbývala poslední osmička. Na závěrečném kilometru slavného vítězství poté nastoupil Pogačar a najednou byl sám – dokonce i Vingegaard po několika stech metrech musel kapitulovat.

Pogačar přejel vrchol Galibieru a začal sjíždět dolů do údolí až do cílového Valloire. Byl to nebezpečný sjezd, na silnici byla v zatáčkách voda, která tu zbyla po odtávajícím sněhu. Ale Slovinec si se sjezdem poradil a v cíli mohl poprvé v tomto ročníku dát ruce nahoru. A jako bonus přebírá i žlutý dres. Soupeři přijeli s mankem třiceti čtyř vteřin.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články