Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Tour de France 2024

4. etapa: Tour zdolá Galibier, končit ale bude až pod kopcem

Čtvrtá etapa a hned jedno z těch vůbec nejslavnějších stoupání v historii Tour de France. Letošní ročník opravdu na nic nečeká a má pro závodníky připravenou jednu nástrahu za druhou. Nyní je to výstup na Galibier, který se v itineráři poprvé objevil již v roce 1911. Na vrcholu stoupání s nadmořskou výškou více než 2600 metrů nad mořem se ale končit nebude. Přímý přenos 4. etapy Tour de France sledujte od 13:45 na ČT sport a ČT sport Plus, spolu s Tomášem Jílkem komentují René Andrle a Zdeněk Štybar.

Profil 4. etapy Tour de France 2024
zdroj: letour.fr

Je pravděpodobné, že i lidé, kteří jinak o Tour de France ani nezavadí a neznají největší hvězdy, před dvěma lety zaregistrovali jméno Tom Pidcock. A nebylo tomu tak díky jeho velkému vítězství na Alpe d'Huez. Ne, důvodem Pidcockovy chvilkové popularity i v českých domácnostech, které jsou jinak zasvěceny fotbalu či hokeji, byl jeho sjezd z Galibieru.

Britský cyklista je cyklistický akrobat: mrštný, efektní a s menší než malou měrou sebezáchovy, která by každého "normálního" člověka měla zastavit daleko předtím, že se pokusí o tak divoký způsob sestupu z dvouapůltisícimetrové hory. Sledovat na videu dva roky staré obrázky je jako být přítomen na přednášce vysoké školy cyklistiky.

Pidcock v zatáčce prolétl kolem Matise Louvela, o pár okamžiků později to samé provedl Chrisu Froomovi, smazal svůj odstup na únik a na konci dne slavil nečekaný triumf v slavných serpentinách na Alpe d'Huez. Proslulost mu ale zajistilo hlavně jeho sjezdařské umění. Pokud bude na vrcholu Galibieru v čelní skupině, musí být favoritem na vítězství.

Totožný sjezd do Valloire je na programu i v letošním roce. Podobné plánování závěrů etap je zvlášť po loňském tragickém úmrtí Gina Mädera na Tour de Suisse často kritizováno jako nebezpečné a zbytečně hazardující se zdravím závodníků. Cyklista na sobě přece jen stále má pouze dres a cyklistické šortky. 

Těžkých pádů jsme navíc letos viděli již celou řadu – z podstatné části za ně mohou čím dál vyšší rychlosti, které jsou na nových modelech kol se stále účinnějšími brzdami závodníci schopni dosahovat. Potloukli se Wout van Aert, Jonas Vingegaard, Remco Evenepoel, Jay Vine, Chris Harper a mnozí další.

Je tak trochu s podivem, že organizace ASO tímto způsobem natáhla, na druhou stranu tato strana Galibieru je alespoň relativně přehledná a s kvalitní asfaltem, navíc ji závodníci velmi dobře znají. Silniční cyklistika kráčí na tenkém laně mezi bezpečností závodníků a efektností jejich výkonů na kole. Snad se v závěru čtvrté etapy nepřeváží na tu špatnou stranu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články