Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dostihy 2024

Alaphilippe je po roce znovu ve žlutém. V Nice vyhrál druhou etapu Tour

Tohle už tu bylo před rokem. Julian Alaphilippe se znovu oblékl do žlutého dresu pro lídra Tour de France. Francouzský jezdec vyhrál druhou etapu, když ve sprintu z tříčlenné skupiny porazil Marka Hirschiho a Adama Yatese. Oba Češi, Roman Kreuziger a Jan Hirt, dokončili v grupettu.

Julian Alaphilippe
zdroj: ČTK/AP autor: Stuart Franklin

Julian Alaphilippe je zkrátka jedinečný. Celý peloton věděl, že v závěrečném stoupání přijde jeho útok. Všichni to čekali... a Alaphilippe stejně odjel. V závěrečném sprintu porazil své dva soupeře a mohl slavit, neboť po roce znovu vede pořadí nejslavnějšího závodu světa. Kdoví, jak daleko to ve žlutém dotáhne letos.

"Je to opravdu zvláštní rok, dosud jsem nevyhrál jediný závod. Ale v přípravě jsem hodně pracoval. Tohle vítězství věnuju svému tátovi, kterého jsme ztratili. Svůj útok jsem nechal do posledního stoupání, dobře jsme spolupracovali a voila," říkal v cíli dojatý Alaphilippe. 

Vítěz úvodního dne Alexander Kristoff odpadl už v polovině dne ve výstupu na Col de Turini, jeho pobyt ve žlutém se tak nenatáhl na více než jeden den. Pro Alaphilippa jde už o pátý etapový triumf, smutnit nemusí ani debutant Marc Hirschi, který dokázal ve velmi mladém věku dojet druhý v náročné etapě.

Alaphilippe nyní vede pořadí o čtyři vteřiny před druhým Yatesem, sedm vteřin ztrácí ze třetí přícky Hirschi. Skupina favoritů dojela hned za uprchlou trojicí a ztrácí sedmnáct sekund na lídra závodu. Francouz by tak své vedení měl v následující rovinaté etapě udržet. Velkým testem však bude etapa číslo čtyři se závěrečným stoupáním Orcieres-Merlette.

Jak etapa probíhala?

Druhá etapa vedla přes vysoké průsmyky Colmiane a Turini, přičemž druhý ční až do výšky více než 1600 metrů nad mořem. Nezvyklá horská etapa v úvodní fázi Tour de France peloton prověřila. Alexander Kristoff se snažil svůj žlutý dres hájit, avšak ve stoupání na Turini, které je známé i z motoristické Rallye Monte Carlo, z hlavní skupiny odpadl.

Jezdci oproti úvodnímu dnu ocenili slunečné počasí, a tak ani technický a velmi fotogenický sjezd z Turini, který se skládal z řady serpentin, nedělal nikomu problém. Nerozhodovalo se tak ve vysokých kopcích, ale až na závěrečných dvou prémiích ve svazích Col d'Eze. Tento kopec tradičně rozhodoval závod Paříž-Nice, nyní byl stěžejní pro výsledek 2. etapy Tour.

Při druhém výjezdu nastalo očekávané, kdy z tempa stáje Jumbo-Visma třináct kilometrů před cílem nastoupil Julian Alaphilippe. Následovat jej dokázal pouze debutant Marc Hirschi a po kratším váhání také Adam Yates. Utvořili trojici, Yates vyhrál na vrcholu těsně bonusovou prémii a společně padali zpět do Nice. Náskok na skupinu byl jen dvacet vteřin.

Nevypadalo to dvakrát nadějně, avšak trojčlenná koalice na čele fungovala a nakonec se v ní rozhodovalo o vítězi. Yates sprint rozjel, kolem něj se ale přehnal Alaphilippe, který v závěru odrazil zoufalý nápor Hirschiho. Francouz je po roce znovu ve žlutém a celá země věří, že předvede něco podobného, jako byla jeho loňská triumfální jízda.

Cyklistický závod Tour de France - 2. etapa Nice - Nice (186 km):

1. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step) 4:55:27, 2. Hirschi (Švýc./Sunweb) stejný čas, 3. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) -1, 4. Van Avermaet (Belg./CCC), 5. Higuita (Kol./EF), 6. Mollema (Niz./Trek-Segafredo), 7. Lucenko (Kaz./Astana), 8. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates), 9. Schachmann (Něm./Bora-hansgrohe), 10. Bettiol (It./EF) všichni -2, ...88. Kreuziger (ČR/NTT) -17:45, 112. Hirt (ČR/CCC) -17:51.

Průběžné pořadí: 1. Alaphilippe 8:41:35, 2. A. Yates -4, 3. Hirschi -7, 4. Higuita, 5. Pogačar, 6. Chaves (Kol./Mitchelton-Scott), 7. Formolo (It./SAE Team Emirates), 8. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers), 9. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers), 10. Dumoulin (Niz./Jumbo-Visma) všichni -17, ...99. Kreuziger -18:00, 111. Hirt -18:06.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články