Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Sportfilm festivalové ozvěny 2024

Začíná silniční část MS. V elitní kategorii bude českou kartou Mathias Vacek

Společné mistrovství cyklistů začíná i svou silničářskou část. Ve Skotsku se představí všechny věkové kategorie, ozdobou šampionátu bude už nedělní závod mužů elite, v němž bude českým lídrem Mathias Vacek. Přímý přenos závodu juniorů sledujte od 13:40 na ČT sport Plus. Přenos z elitní mužské kategorie startuje na ČT sport v neděli v 10:15.

Pavel Bittner a Mathias Vacek za Závodu míru kategorie do 23 let v roce (2022)
zdroj: zavodmiru.com

Muži začnou svůj závod s hromadným startem ve skotské metropoli Edinburghu a bude před nimi porce 271 kilometrů. Takřka polovinu za sebou budou mít poté, co absolvují velkou oklikou cestu do Glasgow, kde se pak musí vypořádat hned desetkrát s nástrahami 14,3 kilometru dlouhého okruhu. Nemalou roli může sehrát i nevypočitatelné počasí ve Skotsku.

České barvy bude hájit mladý tým, v němž má největší ambice Mathias Vacek. Mladšího z bratrské dvojice závodníků doplňují Michael Boroš, Petr Kelemen a Adam Ťoupalík. Časovku pojede Jakub Otruba. 

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Vacek před MS: Jsem zpátky ve své kůži

"Postupně se mění generace, v dřívějších letech jsme měli šest sedm profesionálů, teď máme dobré mladé jezdce. V elitě je Štybar po zranění, Hirt a Černý se soustředí na Vueltu, i proto jsou v týmu hlavně mladí, jimž chceme dát šanci," vysvětlil kouč silničářů René Andrle.

"Petr Kelemen je výborný tempař, Michael Boroš a Adam Ťoupalík si zase díky zkušenostem z cyklokrosu poradí s technickou tratí. Mathias Vacek se nechal postaršit, pojede časovku i silniční závod. Jakub Otruba pojede poprvé časovku," dodal Andrle.

Wout van Aert
zdroj: Reuters autor: Benoit Tessier

Pogačar se utká s Evenepoelem, van der Poelem či van Aertem

Hlavními favority závodu budou obhájce zlata Belgičan Remco Evenepoel s krajanem Woutem van Aertem, Nizozemec Mathieu van der Poel, Slovinec Tadej Pogačar či Dán Mads Pedersen, jenž se radoval z titulu v roce 2019, ale uspět mohou mnozí další.

Patrně poslední silniční závod na MS v bohaté kariéře absolvuje trojnásobný světový šampion z let 2015 až 2017 Peter Sagan. Hvězdný Slovák se chce po sezoně se silnicí rozloučit a vrátit se na horské kolo s cílem olympijské účasti v příštím roce v Paříži.

Mathieu van der Poel si vyzkoušel ostrou skotskou stěnu:

Ženy a muži kategorie do 23 let odstartují v Loch Lomond. Junioři i juniorky mají start i cíl v Glasgow. "Máme výborné juniory a velmi silnou skupinou jsou i jezdci kategorie do 23 let. Tam vsadíme na jednu kartu. Jasným lídrem, kterého jsem určil, bude Pavel Bittner, ostatní budou především domestici," řekl Andrle.

V silničním závodě žen o délce přes 154 kilometrů, který boje o cenné kovy ze silnice v neděli 13. srpna uzavře, budou hájit české barvy Kristýna Burlová, Eliška Kvasničková a Tereza Neumanová. V roli obhájkyně prvenství pojede Nizozemka Annemiek van Vleutenová.

Burlová s Kvasničkovou absolvují i časovku. Časovky všech kategorií se odjedou ve městě Stirling vzdáleném asi 40 kilometrů severně od Glasgow. Zlato loni získali v elitních kategoriích Nor Tobias Foss a Nizozemka Ellen van Dijková, která je však těhotná a ve Skotsku startovat nebude.

Program MS v silniční cyklistice v Glasgow :

Sobota 5. srpna:

11:00 silniční závod juniorky (70 km),

14:00 silniční závod junioři (127,2 km).

Neděle 6. srpna:

10:30 silniční závod muži elite (271,1 km).

Úterý 8. srpna:

14:00 smíšená časovka družstev (40,3 km).

Středa 9. srpna:

15:25 časovka muži do 23 let (36,2 km).

Čtvrtek 10. srpna:

12:15 časovka juniorky (13,4 km),

14:40 časovka ženy elite (36,2 km).

Pátek 11. srpna:

11:00 časovka junioři (22,8 km).

15:15 časovka muži elite (47,8 km).

Sobota 12. srpna:

12:30 silniční závod muži do 23 let (168,4 km).

Neděle 13. srpna:

13:00 silniční závod ženy elite (154,1 km).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články