Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Příprava byla cílená a intenzivní. Chceme medaili, říká před MS odvážně Vacek

Mathias Vacek by mohl na mistrovství světa ještě závodit mezi třiadvacítkáři. Nechal se ale "postaršit" a bude hlavní kartou české výpravy pro elitní kategorii. Pokud by ve Skotsku dosáhl na medaili, byl by mezi elitou prvním z Čechů. Jen v roce 1993 v Oslu dosáhl na bronz Lubor Tesař mezi amatéry. Přímý přenos závodu muži elite z MS sledujte v neděli od 10:15 na ČT sport a ČT sport Plus.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Vacek před MS: Jsem zpátky ve své kůži

Mistrovství je pro něj hlavním závodem letošní sezony. "Protože jsem letos v plánu žádnou Grand Tour neměl a nepojedu ani Vueltu, je pro mě mistrovsví světa hlavním vrcholem. A že je dříve než obvykle? Čím dřív, tím líp, než kdyby to bylo v září. I třeba z hlediska počasí v Glasgow," řekl Vacek.

"Samozřejmě jsme to věděli od začátku roku, takže jsme podle toho mohli udělat i přípravu. Připravoval jsem se intenzivně, tak snad vybojuju medaili. Mít jiný cíl, tak bych nebyl závodník a nemělo by smysl do Skotska vůbec jezdit," doplnil odhodlaně. Jaká cesta podle něho k medaili vede?

"Je to mix všeho. Od přípravy, tréninku, mentálního nastavení až po náš tým, který v Glasgow pojede. Musíme se sehrát a najít rovnováhu, bez toho to nejde. Pokud v den závodu nebudu mít top formu, nepojedou mi nohy a nebude nám to klapat týmově, tak se něco těžce vymýšlí. Doufám, že se s kluky shodneme a vymyslíme dobrou taktiku. Uděláme všechno pro to, aby se na medaili podařilo dosáhnout," ujistil Vacek.

V jednadvaceti by mohl jet ještě v kategorii do 23 let, v níž si na minulém šampionátu v Austrálii vyjel právě v silničním závodě stříbro. Nechal se však postaršit a bude tak soupeřit s nejlepšími. "Žádné váhání nebylo, jednoznačně jsem chtěl jet elitu. Medaili jsem už loni měl, takže ani nevidím důvod. Tímhle můžu navíc dát i příležitost mladším závodníkům, kteří potřebují angažmá venku, nejlépe ve World Tour. I z hlediska toho, že já už profesionál jsem, tak mi přijde férové jet s profíky," vysvětlil Vacek.

Šampionát bude testem odolnosti

Cyklisty čeká trať o délce přes 270 kilometrů. "Je to velice dlouhý závod, ještě do toho může pršet... To bylo teda celkem moje přání, protože chci, aby byly tvrdé podmínky, těžké i na psychiku. Není jednoduché jet dlouhý závod, když navíc prší nebo je zima," poznamenal.

"Trať jsem studoval a měla by mi vyhovovat. Na nějakém stém kilometru je delší kopec, ale myslím, že rozhodovat nebude. Předpokládám, že se bude rozhodovat až na okruhu ve městě, který má 46 zatáček. Závěrečné okruhy ve městě se těžko hodnotí z papíru, musíme si je projet. Podle mě by to však mohlo být podobné jako (loni) ve Wollongongu," dodal.

Když měl vybrat favorita na zlato, těžko hledal pouze jednoho. "Těch jmen je dost. I trať je taková, že člověk nikdy neví. Na okruzích po městech to dost svědčí i uprchlíkům. Odjet může kdokoliv. Je tam Van Aert, Evenepoel, Philipsen, Van der Poel… Může být opravdu hodně jezdců. Takže by bylo dobré být tam s nimi v úniku a v Glasgow si to pak rozdat," pousmál se Vacek.

Přípravu mu trochu narušil pád během nedávného závodu Kolem Valonska, ale už je v pořádku. "Bylo to nepříjemné, ještě mám jizvy, ale na druhou stranu už jsou skoro zahojené, takže se nebojím, že by mě pád měl na šampionátu nějak limitovat," uvedl. Navíc již o víkendu absolvoval jednodenní závod v San Sebastianu.

"To jsem bral tréninkově, abych nevypadl z rytmu. Věřím, že to bude na mistrovství světa v pohodě. Už se na to těším. Pokud mi všechno sedne, tak věřím, že mám kondici na to, abych bojoval o medaile. Konkurence bude tvrdá. Uvědomuju si, že to bude těžké a bude potřeba i trochu štěstí, bez kterého se ale v jednodenním závodě – a zvlášť na mistrovství světa – neobejdete," uvedl Vacek.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články