Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Za práva cyklistů. Nash byla zvolena prezidentkou Komise sportovců UCI

Kateřina Nash je novou prezidentkou Komise sportovců Mezinárodní cyklistické unie (UCI). Pětinásobná účastnice olympijských her byla zvolena do čela komise na zasedání UCI ve švýcarském Aigle. Česká cyklokrosařka dostala čtyřletý mandát.

Kateřina Nash s prezidentem UCI Davidem Lappartientem
zdroj: uci.ch

Nash byla od letošního ledna členkou komise, kde zastupovala cyklokros. Nyní bude v čele dvacetičlenného orgánu UCI, v níž jsou zastoupeny vždy dvěma členy všechny cyklistické disciplíny. Ke členům komise patří například Bernhard Eisel a Marianne Vosová za silniční cyklistiku nebo Kenny De Ketele spolu s Kristinou Vogelovou za dráhařské disciplíny.

"Jsem nadšená, neboť se sportu věnuji celý život a tohle je pro mě příležitost dát něco zpět sportu, který mi tolik dával v průběhu mé kariéry," uvedla Nash po svém zvolení. "Je důležité, aby sportovci měli možnost vyjádření. (...) Jako prezidentka budu přítomna důležitým jednáním a dostanu příležitost se na nich vyjádřit," dodala.

"Blíží se konec mé kariéry a je dobře, že se budu moci věnovat něčemu jinému," prohlásila též čtyřicetiletá Nash, která bude členkou reprezentace na únorovém cyklokrosovém šampionátu ve Valkenburgu.

Ke zvolení české závodnice se vyjádřil i prezident UCI David Lappartient. "V průběhu své skvělé kariéry dokázala Kateřina inspirovat ostatní díky svému talentu a příkladnému chování. Jsem velmi rád, že bude reprezentovat tuto důležitou organizaci," prohlásil.

K hlavním bodům činnosti Komise sportovců patří snaha o zlepšování postavení cyklistů, prosazování jejich práv a principu fair play, spolupráce s dalšími orgány UCI nebo naplňování role ambasadorů cyklistického sportu. Velký důraz je kladen též na bezpečnost cyklistů při závodech.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články