Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Za jedenáct dní 1370 kilometrů. Zimovčák a spol. dorazili do Bruntálu

Šestý ročník cyklotour Na kole dětem je u konce. Hlavní patron celé akce velocipedista Josef Zimovčák a společně s ostatními cyklisty po jedenácti dnech a více než 1370 ušlapaných kilometrech dorazili do cílové destinace, kterou byl tentokrát Bruntál. "Byl to v hodně směrech výjimečný ročník," prozradil po závěrečném dojezdu Zimovčák.

Josef Zimovčák (vlevo) v čele cyklotour Na kole dětem
zdroj: ČT autor: Ivo Dvořák

Cyklisté kromě velkého počtu kilometrů projeli mezi 3.-13. červnem hned 365 obcemi a městy a podle Zimovčáka bylo na trati znát, že o celou akci, jejíž hlavní myšlenkou je podpořit onkologicky nemocné děti a pomoci jim překonávat následky tohoto onemocnění, je rok od roku větší a větší zájem.  

"Bylo skvělé vidět, jak obrovský zájem byl ze strany lidí a dětí. Skvělé bylo i přijetí v obcích a městech, kde se připravili a měli přichystaný bohatý kulturní program," řekl Zimovčák, desetinásobný mistr světa a hlavní tvář celého projektu, jehož start byl letos v západočeské Aši.

Specifikum tohoto ročníku bylo i velké množství pohoří, kterým peloton projel. Cyklisté se museli bojovat s náročnými výšlapy v Jizerských horách, Krkonoších, na Vysočině či v Beskydech. "Etapy byly poměrně náročné, ale je to stále sportovní projekt, který má za cíl někomu pomoci," uznal známý velocipedista, jenž na vysokém kole absolvoval všechny nejslavnější cyklistické závody, Tour de France, Giro d'Italia a Vueltu.

Účastníkům celé akce letos přálo počasí, když jen jeden den propršelo. Na druhou stranu vysoké teploty mnohým cyklistům braly hodně sil. Sám Zimovčák však přiznal, že horko příliš nepociťoval. "Když tělo pracuje v maximálním výkonu, tak žádné horko necítím. Počasí mi problémy nedělalo," poznamenal v cílovém městě známý velocipedista.

Výjimečnost celé akce podtrhla i svatba, která se během cyklotour konala, kdy se brali dva účastníci, jež se právě na minulém ročníku poznali.

Spokojený Zimovčák dodal, že už nyní začala příprava na ročník další. "Je to sice vyčerpávající, ale kontakty s lidmi nás utvrzují v tom, že je ta cesta správná," dodal s tím, že v srpnu jej čeká další výzva v podobě španělské Vuelty.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články