Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Zimovčák doputoval už na Moravu. Cyklotour je za polovinou

Sedm dní, 800 ušlapaných kilometrů, davy cyklistů a fanoušků v pelotonu a kolem silnic. Tak zatím vypadá šestý ročník cyklotour Na kole dětem. Hlavní patron celé akce velocipedista Josef Zimovčák společně s ostatními účastníky doputoval přes Krkonoše a Vysočinu už na Moravu a pomalu směřuje k cílovému městu, kterým je tento rok Bruntál.

Josef Zimovčák v čele pelotonu na cyklotour Na kole dětem
zdroj: ČT autor: Ivo Dvořák

Letošní ročník kromě nekonečných rovin zatím nabídl také několik náročných stoupání. Cyklisté zatím projeli Jizerskými horami, Krkonošemi a jako poslední si museli poradit s nástrahami obtížných výšlapů na Vysočině.

Na tento fakt se již před startem celé akce, jejíž hlavní myšlenkou je podpořit onkologicky nemocné děti a pomoci jim překonávat následky tohoto onemocnění, připravoval i sám Zimovčák, jenž na vysokém kole absolvoval všechny nejslavnější cyklistické závody, Tour de France, Giro d´Italia a Vueltu.

"Přistupoval jsem k tomu s velkou odpovědností a lehkými obavami, jelikož na vysokém kole to není nic jednoduchého zvládat takové dávky. Ale letos se nám skvěle daří trefovat do harmonogramu, což se nám dříve nedařilo," prozradil Zimovčák, podle kterého je rychlost a včasnost dojezdů ovlivněna novou taktikou, kterou si pro tento ročník nastavili. "Na každý úsek je lídr pelotonu, tedy člověk, který už tu trať objel a zná ji, takže se nestává, že bloudíme," dodal.

Cyklotour, které se může zúčastnit kdokoliv a na jak dlouhou dobu chce, zatím oproti některým rokům předešlým přeje i počasí. Až na poslední etapu, jež cyklisty zavedla do Třebíče, po celou dobu svítí slunce, což Zimovčák velmi kvituje. Nejenže se všem účastníkům lépe jede, ale mohou se kochat i okolím trasy.

"Toto bych přál každému, aby se mohl podívat, jak je naše země krásná," nechal se slyšet.

Další pozitivum vidí Zimovčák také ve velkém zájmu mezi dětmi, kterým je akce primárně určená. Ať už kolem trati, nebo přímo aktivně v pelotonu se jich každé etapy účastní stovky. "Je to výborné. Ale toto je celé také o učitelích a učitelkách, kteří v tom vidí možnost ukázat dětem, jak někomu pomoci," dodal zkušený velocipedista, jenž se v srpnu chystá znovu zúčastnit španělské Vuelty.

Cyklotour nyní pokračuje na Moravě a celkový závěr je naplánován na 13. června v Bruntálu. Cyklisté celkově ujedou během 11 dnů 1358 kilometrů, zastaví se v 58 zastávkových nebo etapových obcích a městech a celkem projedou 365 obcemi a městy.

Podrobnosti o celé akci naleznete na oficiálním webu projektu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články