Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Vuelta v přehledu favoritů. Kdo vyhraje nejsilněji obsazený závod sezony?

Praha – Ani Giro d‘Italia, ani Tour de France. Je to poslední Grand Tour, španělská Vuelta, na níž se ukáží největší a nejobávanější jména světového pelotonu. A nejde přitom jen o překvapivě brzy se navrátivšího Alberta Contadora – na dnešním startu je Chris Froome, Joaquím Rodríguez, kompletní pódium letošního Gira (Nairo Quintana, Rigoberto Urán a Fabio Aru) či třetí muž Tour Thibaut Pinot. Takto jde nicméně jen o omezený výčet, vždyť okruh favoritů je podstatně širší. Více v našem článku.

Nairo Quintana (24, Kolumbie, Movistar)

*****

Nejlepší výsledek kariéry: Giro d’Italia (1., 2014)
Nejlepší letošní výsledek: Giro d’Italia (1.)
Nejlepší výsledek na Vueltě: 36. (2012)

Od roku 2007, kdy Alberto Contador ve 24 letech vyhrál první ze svých dvou Tour, nikdo v tak mladém věku nevyhrál třítýdenní závod – až letos Nairo Quintana. Jeho triumf na Giru byl suverénní a nedá se zlehčovat známými kontroverzemi s neutralizací, vždyť jeho představení na Passo Gavia bylo jedním z nejpůsobivějších v posledních letech. Od května o kolumbijském jezdci příliš slyšet nebylo (to už se snad více probíral jeho bratr Daryl, který zaujal vítěznou etapou na Kolem Rakouska), do závodů se vrátil až před týdnem na španělské Vuelta a Burgos – tu vyhrál, avšak druhého Daniho Morena za sebou nechal jen o tři vteřiny, což ostatně poněkud zavdalo spekulacím a dohadům, jak na tom Quintana na prahu Vuelty je.

Jeho slabinou bude časovka, u níž se takřka s jistotou dá předpokládat dominance Chrise Frooma – Quintana se naopak "může těšit" na solidní manko. Druhou věcí bude relativně nízká nadmořská výška ve Španělsku, díky níž nebude moci natolik těžit ze své vysokohorské přípravy v Kolumbii. I s vědomím těchto dvou skutečností však Nairo Quintana je a musí být hlavním favoritem závodu – Froome i Contador, u nich obou je nejistota ohledně zdravotního stavu, Joaquím Rodríguez je letos spíš svým odleskem, Rigoberto Urán se svým krajanem na Giru na jaře prohrál. Quintana bude navíc mít k ruce velice silný a zkušený tým Movistar řízený Alejandrem Valverdem, v současnosti zřejmě nejkvalitnější tým světové cyklistiky. Vuelta je zde a Nairo Quintana by ji měl vyhrát.

Chris Froome (29, Velká Británie, Sky)

*****

Nejlepší výsledek kariéry: Tour de France (1., 2013)
Nejlepší letošní výsledek: Kolem Romandie (1.)
Nejlepší výsledek na Vueltě: 2. (2011)

Tour de France a obecně sezona celá nevyšla Chrisi Froomovi vůbec dle jeho představ. Na Critériu du Dauphiné sice zazářil veskrze spektakulárním výkonem na Col du Beál, který Alberto Contador posléze označil za ten nejpůsobivější, kterému byl kdy svědkem. Dauphiné však Froome nevyhrál, když ho zastavil pád a v závěrečné etapě nestačil na Andrewa Talanskyho. Tour, to byla známá historie se zlomeným zápěstím a odstoupení ještě před obávanými kostkami v pátém dni závodu. Jak je na tom Froome nyní, na startu Vuelty v Jerezu, je nejasné.

Zprávy o jeho zdravotním stavu totiž prakticky neexistují – na rozdíl třeba od Contadora, jehož komplikace a veskrze zázračně brzké uzdravení bylo frekventovanou součástí mediálního pokrytí. Papírově, bez zřetele ke zdraví, by mu Vuelta měla sedět – čas by měl získat v časovce a vrchař je, přirozeně, obávaný. Na Vueltě mu dvakrát něco chybělo, v roce 2011 musel podporovat Bradleyho Wigginse (a skončil druhý, o místo před kolegou), rok nato dojel celkově čtvrtý. Froome si chce a musí zachránit zpackanou sezonu, uvidí se, co na to jeho zdraví a soupeři.

(web ČT sport se vztahu Wiggins-Froome věnoval ZDE)

Joaquím Rodríguez (35, Španělsko, Kaťuša)

****

Nejlepší výsledek kariéry: Tour de France (1., 2007, 2009)
Nejlepší letošní výsledek: Kolem Baskicka (1.)
Nejlepší výsledek na Vueltě: 1. (2008, 2012)

Šance na Giru zhatil Joaquímu Rodríguezovi hromadný pád, na Tour pak jel se zřetelem k vítězství ve vrchařské soutěži, čemuž plně podřídil svou strategii – pařížského pódia se však po excelentním představení Rafala Majky nedočkal. Spraví si na Vueltě jeden ze starších mužů v pelotonu svou letošní sezonu? O Rodríguezovi se dobře ví, že mnohem více než pozvolnější dlouhé výstupy mu sedí krátké rampy – a to s alespoň deseti procenty. Vuelta mu v tomto vyhovuje daleko více než kupříkladu profil Tour a Rodríguez v domácím španělském prostředí už několikrát ukázal, jak efektivním a zdatným je ve stoupáních. Není hlavním favoritem, avšak pódium by ho při jeho schopnostech minout nemělo.

Rigoberto Urán (27, Kolumbie, Omega Pharma – QuickStep)

****

Nejlepší výsledek kariéry: Giro d’Italia (2., 2013, 2014)
Nejlepší letošní výsledek: Giro d’Italia (2.)
Nejlepší výsledek na Vueltě: 27. (2013)

Druhý muž letošního Giro d'Italia a spolu s Quintanou, Arredondem, Henaem či Betancurem současná kolumbijská vrchařská špička – to je Rigoberto Urán. Na rozdíl od některýho ze zmíněného výčtu je navíc veskrze všestranný, umí časovky, kopce, nebojí se ve sjezdech, je poměrně vyrovnaný. Po kroku, který se ukázal být jako tím vedle, tedy angažmá ve Sky, se Urán přesunul do belgického QuickStepu – a udělal dobře. Na jarním Giru byl konzistentně vepředu, nestačil pouze na svého někdejšího spolubydlícího Quintanu, a nebýt ztráty ze Stelvia, byl by prvnímu místu ještě blíže. Oplatí nyní na Vueltě porážku svému kolegovi a bude nejsilnějším Kolumbijcem závodu? Soudě nicméně dle jeho nevýrazného představení na Tour de l'Ain, není Urán v optimální formě.

Alberto Contador (31, Španělsko, Tinkoff-Saxo)

***

Nejlepší výsledek kariéry: Tour de France (1., 2007, 2009)
Nejlepší letošní výsledek: Kolem Baskicka (2.)
Nejlepší výsledek na Vueltě: 1. (2008, 2012)

Mnoho z řečeného platí i o Albertu Contadorovi – jeho zranění však zavdává ještě větším pochybnostem než u jeho ostrovního soupeře. Contador se takřka zázračně stihl uzdravit a sám nyní říká, že by tomu, že bude stát na startu v Jerezu, vůbec před několika týdny nevěřil. Dopředu také snižuje očekávání – pro španělského šampiona však věc typická, podobně se chová před každou velkou akcí. Těžko nicméně dopředu soudit, nakolik ho zlomená holenní kost bude limitovat, nakolik se srovná s návratem do sedla a zda vůbec Vueltu pojme jako závod na celkové pořadí a nebude se soustředit spíše na jednotlivé horské etapy. Dvojnásobný vítěz závodu však je vždy někým, s kým se musí počítat – vnějším okolnostem navzdory.

Wilco Kelderman
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Wilco Kelderman (23, Nizozemsko, Belkin)

***

Nejlepší výsledek kariéry: Kolem Dánska (1., 2013)
Nejlepší letošní výsledek: Critérium du Dauphiné (4.)
Nejlepší výsledek na Vueltě: –

Stáj Belkin ponese od příštího roku jméno nizozemské podoby loterijní společnosti Lotto, odejde hlavní star Bauke Mollema, jiný zdatný nizozemský jezdec však zůstane. Wilco Kelderman zaujal na letošním Giru vyrovnanými výkony (a potvrdil zde vedle Arua, Majky či Quintany kvality nynejších jezdců do 25 let), posléze vysloveně zazářil čtvrtým místem na Critériu du Dauphiné, kdy byl v úvodu závodu třetím nejsilnějším v kopcích po Contadorovi s Froomem. Od té doby o něm slyšet nebylo, až v posledních týdnech se ukázal v Utahu (5. místo), stáj Belkin se však s takovýmto lídrem poslední Grand Tour sezony (a své existence v současné podobě) rozhodně bát nemusí. Kelderman bude zlobit.

Thibaut Pinot (24, Francie, FDJ)

***

Nejlepší výsledek kariéry: Tour de France (3., 2014)
Nejlepší letošní výsledek: Tour de France (3.)
Nejlepší výsledek na Vueltě: 7. (2013)

Thibaut Pinot je jedním z nejpříjemnějších překvapení sezony – a nejde přitom ani tak o jeho třetí místo z Tour de France. Zaujal spíše svou proměnou z nervózního jezdce s tak mediálně propíraným strachem v prudkých sjezdech v agresivního a suverénně se jevícího špičkového závodníka – své problémy se snažil eliminovat při jízdě ve speciálu formule 1 a soudě dle bezproblémových výkonů na Tour se mu to jednoznačně podařilo. Pomineme-li Vincenza Nibaliho, tak byl rovnocenným soupeřem Jeanu-Christophu Péraudovi a Alejandru Valverdemu, třetí místo a bílý dres si zaslouženě uhájil. Nyní je na startu Vuelty v podobném postavení jako s ním srovnatelní jezdci – Aru, Talansky či Urán – a ačkoliv dopředu prohlásil, že si jede jen pro etapové pokusy, musí se s ním počítat.

Sport
zdroj: ČT4

Fabio Aru (24, Itálie, Astana)

***

Nejlepší výsledek kariéry: Giro d’Italia (3., 2014)
Nejlepší letošní výsledek: Giro d’Italia (3.)
Nejlepší výsledek na Vueltě: –

Fabio Aru ve třiadvaceti letech skončil na pódiu domácího Giro d’Italia, vyhrál etapu na pro Italy takřka posvátném Montecampione, veřejnost se díky němu naučila mimojiné i podobu sardinské vlajky. Jezdec stáje Astana letos na jaře ukázal, že jediným italským závodníkem na týmové soupisce není Vincenzo Nibali, a nyní má ve Španělsku potvrdit svůj talent a schopnosti. O Aruovi se mluví už delší dobu – má téměř všechny předpoklady stát se výtečným jezdcem pro dlouhé etapové závody. Je excelentní v kopcích, navíc ale má i pro ataky tak potřebnou bleskovou akceleraci a v neposlední řadě i dostatek taktické obezřetnosti pro to, aby neútočil tam, kde je výsledný efekt dopředu ztracený. Na Vueltě to ale bude mít těžké, konkurence je o poznání výš než na Giru a zopakovat takový úspěch, který se letos Aruovi podařil, bude v tak nízkém věku hodně náročným úkolem a úkonem.

Andrew Talansky (25, USA, Garmin-Sharp)

**

Nejlepší výsledek kariéry: Critérium du Dauphiné (1., 2014)
Nejlepší letošní výsledek: Critérium du Dauphiné (1.)
Nejlepší výsledek na Vueltě: 7. (2012)

Bylo to nakonec představení tak heroické, jak se všeobecně prezentuje? Andrew Talansky v etapě letošní Tour po technické komplikaci ztratil kontakt s pelotonem a po dlouhé kilometry zbytku dne sám bojoval s časovým limitem. Ten pokořil, avšak druhý den pro zdravotní problémy odstoupil. Vůbec to pro Američana byl hektický závod – ze svého pádu v cílové rovince ve městě Nancy vinil Simona Gerranse, mezitím také měl svůj podíl viny na kolizi, ve které minuty ztratil Leopold König, a spadl i v páté etapě na kostkách. Talansky, jezdec s přezdívkou Pitbul, si jde za svým, přičemž se nelze ubránit dojmu, že více rozvahy (a také trocha pokory) by nebylo zcela úplně od věci, rovněž taktika týmu v inkriminované etapě by zasloužila obšírnější vysvětlení. Vítěz letošního Critéria du Dauphiné je nicméně ve Španělsku zpět v akci a chce ukázat, že na Tour ho neshodila ani tak vlastní zaváhání a nedostatek sil, jako série okolnostmi způsobených karambolů. Pole má volné.

Carlos Betancur (24, Kolumbie, Ag2r)

**

Nejlepší výsledek kariéry: Paříž-Nice (1., 2014)
Nejlepší letošní výsledek: Paříž-Nice (1.)
Nejlepší výsledek na Vueltě: 126. (2013)

Geniální vrchař, zároveň komplikovaný závodník s historií, která cyklistickým stájím říká "raději nebrat" – naposledy Carlos Betancur média zaujal svým zmizením v domácím kolumbijském prostředí, kdy ani jeho vlastní tým Ag2r nevěděl (nebo alespoň navenek nic najevo nedával) místo jeho pobytu. Betancur vynechal hlavní závod sezony, na nichž tak zazářili jeho kolegové Jean-Christophe Péraud a Romain Bardet, načež spolu se svým krajanem Rigobertem Uránem nasedli na letadlo do Evropy – nyní, na sklonku srpna, stojí tento kolumbijský závodník na startu Vuelty. Příliš se mu nevěří, sám manažer Ag2r veřejně připustil, že jeho hvězda dorazila na tréninkový kemp s nadváhou, a je to tak spíše Betancurovo renomé, které ho řadí mezi širší okruh favoritů. Nebyl by však prvním, kdo zaskočí na španělské Grand Tour veřejnost – vzpomeňme ostatně, jakkoliv jde o zcela jiný příběh, na loňské vítězství Chrise Hornera.

Zdroj
ČT sport, cyclingquotes.com [Cycling Quotes], c-cycling.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články