Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Veteránský tandem Clarke a De Marchi málem dojel až do cíle. Na flamme rouge jej ale přespurtoval Pedersen

Mads Pedersen se dočkal a vstupuje do klubu cyklistů, kteří vyhráli etapu na všech třech Grand Tour. Dánský ex-mistr světa se raduje z triumfu ve sprintu šesté etapy Gira v Neapoli. V úspěch až do posledních metrů věřili z úniku Simon Clarke a Alessandro de Marchi, kteří o své vedení přišli až na posledních stovkách metrů.

Mads Pedersen vítězí v Neapoli
zdroj: Twitter.com/giroditalia

Duo veteránů, šestatřicetiletí Simon Clarke a Alessandro de Marchi, v šesté etapě letošního závodu pořádně zkomplikovalo práci pelotonu. Oba zkušení jezdci začali coby členové většího úniku, ovšem u pobřeží Amalfi svým soupeřům pláchli a pokračovali už jen ve dvou. Přestože byli v početní nevýhodě, drželi odstup od hlavního pole vysoko nad dvěma minutami.

A to ještě zhruba dvacet kilometrů před finišem. Kdo ale věřil v úspěch letitých členů startovního pole (De Marchi na Giru debutoval v roce 2011), nakonec skončil zklamaný. Těsná naháněcí práce nakonec vyzněla v prospěch hlavního pole, které letělo díky sprinterským týmům pracujícím pro Kadena Grovese, Madse Pedersena a další.

Ale bylo to opravdu velmi těsné. Clarke s De Marchim vydrželi až do posledních 300 metrů, jenže jejich zkázou se stalo taktizování. Než se rozhodli, kdo začne spurtovat jako první, byli tu sprinteři, kteří se kolem veteránského tandemu převalili jako lavina. Oba se nakonec mohli jen chytit za hlavu. "Jsem zničený, takhle prohrát nechcete," mrzelo Clarka.

Simon Clarke a Alessandro de Marchi
zdroj: Twitter.com/giroditalia

Jako první spurtoval Fernando Gaviria, ovšem nastoupil až příliš brzy a kolem něj se prohnal Mads Pedersen. Dánský mistr světa z roku 2019 v minulých etapách musel vydržet těsné porážky, ale tentokrát porazil Jonathana Milana a může slavit své první italské vítězství. "Nebylo jednoduché je dojet," přiznal v cíli člen týmu Trek-Segafredo.

"Je mi jich líto, ale samozřejmě jsem šťastný za tohle vítězství. Gaviria měl výborný spurt a nebylo jednoduché ho dojet," dodal dánský cyklista. Pedersen se také stává vedle Petera Sagana a Marka Cavendishe jediným aktivním cyklistou, který vyhrál etapu na Tour, Vueltě i Giru. Vše navíc zvládl během jediného roku.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 6. etapa (Neapol - Neapol, 162 km):

1. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo) 3:44:45, 2. Milan (It./Bahrajn Victorious), 3. Ackermann (Něm./SAE Team Emirates), 4. Groves (Austr./Alpecin-Deceuninck), 5. Gaviria (Kol./Movistar), 6. Matthews (Austr./Jayco-AlUla), ...25. K. Vacek (Corratec-Selle Italia) všichni stejný čas, 98. Černý -3:04, 108. Hirt (Soudal-Quick-Step) -3:22.

Průběžné pořadí: 1. Leknessund (Nor./DSM) 22:50:48, 2. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick-Step) -28, 3. Paret-Peintre (Fr./AG2R-Citroën) -30, 4. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) -1:00, 5. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -1:12, 6. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -1:26, ...72. Hirt -22:29, 132. K. Vacek -44:40, 142. Černý -49:39.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články