Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Zmoklý peloton má za sebou další dlouhou etapu. Groves vyhrál, Evenepoel dvakrát spadl

Kaden Groves se raduje z triumfu v 5. etapě Giro d'Italia. Australský sprinter vyhrál v Salernu těsný finiš proti Jonathanu Milanovi. Nečekané potíže měl Remco Evenepoel, který hned dvakrát spadl. Poprvé po kontaktu se psem, podruhé v samém závěru na posledních třech kilometrech.

Kaden Groves
zdroj: Twitter.com/giroditalia

V začátku letošního Giro d'Italia si závodníci mnoho slunce zatím neužili, i pátá etapa probíhala za deště. Úvod dne se nelíbil ani Remcu Evenepoelovi, který spadl poté, co do pelotonu vběhl pes. Třiadvacetiletý Belgičan, který vedení Gira takticky přepustil v minulé etapě, se pořádně sklouzl po asfaltu, etapu ale dokončil.

Do úniku šla trojice závodníků, kteří ale sami nejspíš dobře věděli, že jejich šance na vítězství jsou spíše kosmetické. Peloton byl při síle a byla v něm řada závodníků – Mads Pedersen, Kaden Groves nebo překvapivý vítěz druhé etapy a nastupující italská hvězda Jonathan Milan – s velkými ambicemi na etapový triumf.

Ještě předtím ale přišlo několik pádů. V jednom skončily etapové naděje pro Fernanda Gaviriu, ve druhém se k zemi poroučel znovu Evenepoel. Naštěstí pro Belgičana k pádu ale došlo až na posledních třech kilometrech a světový šampion tak dostal totožný čas jako vítěz. A tím se stal Australan Kaden Groves.

Mladý spurter vyrazil a svedl těsný souboj s Jonathanem Milanem, kterého nakonec dokázal těsně porazit. V posledních metrech měl ještě tvrdý pád Mark Cavendish, který se na kluzkém povrchu srazil s kolem Alberta Daineseho.

"Sám sebe jsem překvapil. Spadl jsem také sedm kilometrů před cílem, rychle jsem se vracel zpátky. Můj tým ale odvedl dobrou práci. Pak jsem naštěstí měl nohy, abych mohl spurtovat. Na Giro jsem trénoval od listopadu a chtěl bych poděkovat všem, kdo mi věřili," hodnotil v cíli Groves.

Růžový dres udržel Andreas Leknessund, který jej bude hájit ve čtvrteční etapě v okolí Neapole (162 km).

Cyklistický závod Giro d'Italia - 5. etapa (Atripalda - Salerno, 171 km):

1. Groves (Austr./Alpecin-Deceuninck) 4:30:19, 2. Milan (It./Bahrajn Victorious), 3. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo), 4. Cavendish (Brit./Astana), 5. Dalla Valle (It./Corratec-Selle Italia), 6. Maestri (It./EOLO-Kometa) všichni stejný čas, ...117. K. Vacek (Corratec-Selle Italia) -1:53, 132. Hirt -2:26, 170. Černý (Soudal-Quick-Step) -6:20.

Průběžné pořadí: 1. Leknessund (Nor./DSM) 19:06:03, 2. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick-Step) -28, 3. Paret-Peintre (Fr./AG2R-Citroën) -30, 4. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) -1:00, 5. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -1:12, 6. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -1:26, ...81. Hirt -19:07, 161. K. Vacek -44:40, 164. Černý -46:35.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články