Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Van Dijková slaví třetí titul mistryně Evropy v časovce, obhájil i Campenaerts

Titul mistra Evropy v časovce v deštivém Glasgow obhájil Victor Campenaerts. Jan Bárta skončil třináctý a mistr republiky Josef Černý byl sedmnáctý. Mezi ženami zvítězila už potřetí v řadě Nizozemka Ellen van Dijková. Jarmila Machačová obsadila 29. místo.

Ellen van Dijková
zdroj: ČTK/AP/Darko Bandic

Jednatřicetiletá specialistka na časovku Van Dijková absolvovala i nedělní silniční závod, v němž skončila devatenáctá. Závod v centru Glasgow, který znepříjemnil déšť, měla od začátku do konce ve svých rukou. Na 32,3 kilometru dlouhé trati byla první na všech mezičasech, o zlato ale musela tvrdě bojovat - v neděli osmá Van der Breggenová na ni v cíli ztratila jen dvě vteřiny. Čas vítězky byl 41:39. Manko Worrackové už bylo více než minutové.

Největší favoritka Van Dijková tak mohla slavit vítězný hattrick. Uspěla na prvním evropském šampionátu po jeho otevření v elitní kategorii ve francouzském Plumelecu před dvěma lety a úspěšně navázala loni v dánském Herningu. Van der Breggenová se po loňském bronzu vrátila na stříbrný stupínek, na nějž vystoupila ve Francii.

"Je to něco neuvěřitelného, že jsem vyhrála titul mistryně Evropy potřetí v řadě. A jsem za to strašně moc šťastná. Na mokré silnici to bylo náročné, v zatáčkách to klouzalo, ale měla jsem štěstí v tom, že jich nebylo na trati zase tolik. Na konci to každopádně bylo velmi ošidné," uvedla Van Dijková, světová šampionka z časovky v roce 2013.

Profil trati se jí zamlouval, ale zpočátku si myslela, že bude muset pogratulovat Van der Breggenové. "Předjela jsem pár soupeřek, což bylo fajn, ale věděla jsem, že Anna je z nich ta nejsilnější. Když jsem projela cílem, myslela jsem, že Anna vyhrála o dvě vteřiny. Ale nakonec jsem to byla já. Bylo to hrozně těsné, navíc na takto dlouhé trati," dodala Van Dijková.

Uspět chce i na mistrovství světa, které se pojede v září v Innsbrucku. "Jsem šťastná, jak zatím ta sezona vypadá. Vyhrála jsem domácí šampionát, evropské zlato tady v Glasgow, další metou je mistrovství světa. Všechno klape, ale zároveň je to mimořádně těsné a jde o velké výzvy," konstatovala Van Dijková.

Machačová zajela čas 47:14 a zůstala o více než tři minuty za první desítkou. "Bylo to dlouhý, vážně dlouhý. Jsem zvyklá na dvacet kilometrů, nebo něco kolem dvaceti, navíc tím, jak jsem se připravovala na dráhu, tak jsem nejezdila na tom časovkářském kole. Takže jsem si to dneska vytrpěla," přiznala dvaatřicetiletá všestranná závodnice.

Mužům kraloval Campenaerts, Bárta dojel 13.

Campenaerts porazil na trati dlouhé 45,7 kilometru o pouhých 63 setin sekundy Španěla Jonathana Castrovieja, který usiloval rovněž o druhý evropský titul po vítězství v roce 2016. Třetí Němec Maximilian Schachmann ztratil na vítěze už 27 sekund.

Bárta, který byl před rokem v Herningu desátý, se tentokrát do top ten nevešel. Za Campenaertsem zaostal o minutu a 55 sekund. "Chtěl jsem to rozjet trošku pomaleji. Ta časovka je dlouhá, hodně nahoru dolů a může se relativně lehce stát, že někde pojedete moc rychle a pak se zastavíte. Proto byl ten úvod pomalejší," vysvětlil Bárta.

Letošní dvojnásobný český šampion Černý měl odstup 2:28. "Čekal jsem to asi o něco lepší. Časovka byla dobře rozjetá, všechno bylo dobré, ale já se nějak nemohl dostat do tempa. Trať mi úplně nesedla, určitě jsem nejel tak excelentní časovku jako na mistráku, takže asi proto nejsem úplně spokojený, protože vím, že by to mohlo být lepší," řekl Černý.

"Myslím, že kluci odvedli maximální výkon, co byl v jejich silách, nejeli špatně. Závod mistrovství Evropy je těžký v tom, že je složité najít prostor, aby se člověk mohl připravit. Kluci jdou z plného závodního programu, ještě v neděli jeli závody ve Francii a v pondělí přiletěli. Ale je to pro všechny stejné," uvedl reprezentační trenér Tomáš Konečný.

Mistrovství Evropy v silniční cyklistice v Glasgow - časovka:   

Ženy (32,7 km): 1. Van Dijková 41:39, 2. Van der Breggenová (obě Niz.) -2, 3. Worracková (Něm.) -1:09, 4. Pljaskinová (Rus.) -1:22, 5. Cordonová Ragotová (Fr.) -1:56, 6. Mathiesenová (Dán.) -2:09, ...29. Machačová (ČR) -5:35.

Muži (45,7 km): 1. Campenaerts (Belg.) 53:39, 2. Castroviejo (Šp.) -1, 3. Schachmann (Něm.) -27, 4. Lampaerts (Belg.) -31, 5. Dowsett (Brit.) -35, 6. Mullen (Ir.) -40, ...13. Bárta -1:56, 17. Černý (oba ČR) -2:28.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články