Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Česká cyklistka Van Neck na ME nedojela, ale zkušeností si cení

Nezdarem skončil první velký závod kariéry pro českou silniční cyklistku Melissu Van Neck. Dvojnásobná medailistka z letošního domácího šampionátu se totiž na mistrovství Evropy v Glasgow nedostala ani do cíle, když poté, co zaostala za pelotonem, byla organizátory ze závodu stažena. Přesto byla z možnosti startu ve Skotsku nadšená, protože jí přinesl cenné zkušenosti.

Závod žen na ME v Glasgow
zdroj: ČT4

"Jsem z toho trošku zklamaná, že nás stáhli ze závodu. Začátek byl rychlý a hektický. V prvním kole jsem se ještě dostala dopředu, ale ve druhém už to moc nešlo. A pak se naše skupinka odpojila. Snažila jsem se pak sice ještě tahat a zůstat v závodě, ale nešlo to, spolupracovaly jen některé holky. Je to velká škoda. Někdy se tohle stává, že zůstanete v pomalejší skupince, ale mrzí mě to," uvedla Van Neck.

Pro šestadvacetiletou závodnici šlo o velkou zkušenost. "A já jsem fakt ráda, že jsem tady startovala, protože pro mě je to první takhle velký závod. Samozřejmě jsem doufala, že to dopadne lépe," konstatovala posmutněle Van Neck. "Je mi jasné, že mám ještě na čem pracovat. Chybí mi něco ze zkušeností, ale i výkonnosti. Snad to příště bude lepší," dodala.

Přes ne zrovna česky znějící příjmení je Melissa rodačkou ze Zlína. "Táta je Čech, máma má holandského tatínka a českou mamku. Já jsem se narodila v Československu a začala v Česku normálně i základní školu, ale pak se rodiče rozvedli. Přestěhovali jsme se do Holandska a já si vzala její poslední jméno," vysvětlila Van Neck. "S naší rodinou je to vážně složité, o tom bych mohla povídat ještě hodinu," dodala s úsměvem.

V Nizozemsku studovala archeologii, studium v Amsterdamu dotáhla až k bakalářskému titulu. Jenže cyklistika pro ni byla čím dál důležitější. "Mám diplom bakaláře, začala jsem i magisterské studium, ale pak jsem to vzdala, protože cyklistika mi šla líp a líp," vysvětlila Van Neck, jíž bylo jasné, že pokud chce obléknout reprezentační dres, bude to ten český.

"Nevím, nevím, jak bych se prosadila v Nizozemsku," připomněla Van Neck s narážkou na cyklistickou velmoc. "Jak jsem studovala, tak jsem nebyla na špičce. Po návratu do Česka jsem tomu ale věnovala mnohem víc času," uvedla.

Přiznala navíc, že po rodné zemi se jí stýskalo. "Vždy jsme v Česku trávili prázdniny, i proto na něj mám tolik hezkých vzpomínek. Ve Zlíně mám stále takové to opravdové zázemí, i když jinak pobývám hlavně v Praze s týmem. V poslední době jsem přes zimu byla v Holandsku, protože to počasí je tam trošku lepší, ale jinak jsem v Čechách. Tak nějak to střídám, je to zhruba fifty fifty," přiblížila.

Česky mluví stále výborně. "Přestěhovala jsem se, když mi bylo sedm. Ještě si pamatuju, jak jsem seděla na holandské základní škole a nevěřila tomu, že někdy budu přemýšlet holandsky. Teď se snažím zase vrátit hlavou do té češtiny. A čím víc času strávím v Česku, tím víc přemýšlím v češtině. Ale jinak si to člověk sám v sobě překládá z holandštiny do češtiny, než na něco odpoví," řekla s úsměvem Van Neck.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články