Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Van Der Poel se v Táboře stal nejmladším světovým šampionem

Tábor - Novým šampionem se v Táboře stal nizozemský cyklista Mathieu Van Der Poel, kterému se povedlo zvítězit jako vůbec nejmladšímu závodníkovi v historii. Za ním dojel Belgičan Van Aert, třetí skončil další Nizozemec Van Der Haar. Na třináctém místě dokončil Michael Boroš. Svůj závod absolvovali také jezdci do 23 let, mezi nimiž byl nejrychlejší Michael Vanthourenhout. Nejlepší z Čechů byl na sedmém místě Jakub Skála. 

Mathieu Van Der Poel
zdroj: ČTK/BELGA autor: DAVID STOCKMAN

Závod elitní kategorie ovládla nastupující mladá generace. Van der Poel zvítězil po sólové jízdě o 15 sekund před svým belgickým vrstevníkem Woutem van Aertem, který v souboji o stříbro porazil třiadvacetiletého Nizozemce Larse van der Haara.

Van der Poel získal medaili na čtvrtém šampionátu po sobě. V letech 2012 a 2013 se stal mistrem světa mezi juniory a loni byl třetí mezi jezdci do 23 let. "Byl to psychicky hodně náročný závod. Neměl jsem moc velký náskok, pořád se to pohybovalo kolem deseti sekund. Ale hodně jsem si věřil, i díky minulému víkendu," připomněl Van der Poel závod v Hoogerheide, kde rovněž triumfoval před Van Aertem.

Van der Poel si hodně pomohl tím, že jako jeden z mála skákal umělé překážky na trati. A od této taktiky neustoupil ani poté, co se mu skok během úvodního kola příliš nevyvedl. "Věděl jsem, že to v závodě může znamenat důležitý rozdíl. V prvních dvou okruzích to nebylo úplně ono, ale poté jsem díky tomu získával čas navíc," pochvaloval si Van der Poel.

Mistrovství světa v cyklokrosu v Táboře:

Muži elite: 1. Van der Poel (Niz.) 1:09:12, 2. Van Aert (Belg.) -15, 3. Van der Haar (Niz.) -17, 4. Pauwels -1:06, 5. Vantornout -1:12, 6. Meeusen -1:17, 7. Vermeersch (všichni Belg.) -2:26, 8. Meisen -2:37, 9. Walsleben (oba Něm.) -2:43, 10. Fontana (It.) -2:54, ...13. Boroš -3:19, 18. Paprstka -3:38, 24. Petruš -4:41, 29. Lasák -5:05, 39. Šimůnek -2 kola, Bína diskvalifikován.

I díky tomu se může těšit, že do příští sezony sezony oblékne dres šampiona. "Je to přece jen o dost odlišné," porovnával Van der Poel. "A nemyslím, že bych měl tolik sebevědomí, abych řekl, že to stejně dopadne i v příští sezoně. Ale bude úžasné v tomto dresu jezdit," dodal.

Michael Boroš odjel při svém debutu na MS v kategorii elite výborný závod. Po prvním kole byl ještě patnáctý, ale už jako nejlepší z Čechů, neboť Radomír Šimůnek projížděl cílem jako průběžně 23. a Martin Bína byl kvůli výměně kola ve špatné kóji dokonce diskvalifikován. "Je to dané třemi kroky, oni ale opustili naše depo a nabíhali mu blíže. Je to de facto chyba mechanika. Za to Martin nemůže. Občas se to toleruje, tady to vyhodnotili, jak to vyhodnotili... Je to hrozná škoda, protože si myslím, že by to bylo velké překvapení. Na této trati bych Martinovi věřil," řekl reprezentační trenér Stanislav Bambula.

Boroš se v dalším okruhu posunul do desítky a tuto pozici hájil až do posledního kola, v němž kvůli defektu nabral ztrátu a klesl na 13. pozici. "Chtěl jsem být do desítky, což nevyšlo. Uniklo mi to o kousek. Ale s výkonem jsem spokojený," uvedl v cíli vyčerpaný Boroš. "Velká škoda, protože Bory si za ten výkon zasloužil trošku víc. Ta desítka by mu slušela," tvrdil Bambula.

Z českých závodníků do 23 let byl nejlepší sedmý Skála

Do šest okruhů dlouhého závodu vyrazil nejlépe z celého pelotonu Skála a v popředí byl i Nipl. Oba se udrželi přes několik potíží na trati mezi nejlepšími, ale na boj o medaili to nestačilo. O desítku usiloval dlouho hlavně Nipl, ale nakonec obsadil 11. příčku. "Je to pěkné, ale není to medaile. Výkon myslím na stupně vítězů byl, ale chyběla mi troška štěstí," řekl Skála.

Nipl v cíli uvedl, že mu spíše svědčila tvrdší trať zkraje závodu, ta však postupně povolovala. "Jak jsem tam jel kolem čtvrtého, pátého místa, tak jsem se cítil hrozně dobře. V závěru mi to však už tolik nešlo na té trati, opravdu hodně povolila. Navíc mi dvakrát za sebou spadl řetěz. Jedenácté místo pro mě není výhra, ale ani zklamání," zhodnotil Nipl.

Jakub Skála
zdroj: ČTK autor: Binter Tomáš
  • "Kluci hráli významnou roli, jezdili prakticky o medaili. Je to pěkné, jeden sedmé místo, další jedenácté. To je fakt paráda. Ťoupalík jel skvěle, ale měl v prvním kole smůlu," litoval reprezentační trenér Stanislav Bambula.

Největší ambice z českých závodníků měl mít osmnáctiletý Adam Ťoupalík, letošního mistra republiky v elitní kategorii však hned v úvodu zbrzdily technické potíže a nabral velkou ztrátu. "Po nájezdu do terénu se to v prvních zatáčkách nahustilo, jeden ze soupeřů do mě najel, spadl mi řetěz mezi převodník a rám a nemohl jsem to nahodit," popsal Ťoupalík.

Tím jeho naděje na přední umístění pohasly a Ťoupalík, jenž se z úplného chvostu prodral na 22. místo, byl hodně zklamaný. "Udělala se mi tam smyčka a už se to nedalo dohnat. Strašně mě to mrzí, chtělo se mi brečet. Jet se jinde a kdyby nešlo o mistrovství světa, nedojel bych to. Ale kvůli fanouškům jsem bojoval," uvedl.

Titul získal Belgičan Michael Vanthourenhout, který triumfoval s náskokem 10 vteřin před krajanem Laurensem Sweeckem a Nizozemcem Stanem Godriem. Vanthourenhout vybojoval zlato po loňské druhé příčce.

Mistrovství světa v cyklokrosu v Táboře:

Muži do 23 let: 1. Vanthourenhout 49:55, 2. Sweeck (oba Belg.) -10, 3. Godrie (Niz.) -14, 4. Venturini (Fr.) -24, 5. Nieuwenhuis (Niz.) -31, 6. Aerts (Belg.) -45, 7. Skála -1:06, ...11. Nipl -1:36, 22. Ťoupalík -2:38, 35. Schubert -5:04, 37. Vrána -5:32.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články