Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Vrchol bez Štybara. Očekává se belgicko-nizozemská bitva

Tábor – Mistrovství světa v cyklokrosu na české půdě vrcholí. Na programu jsou závod mužů do 23 let a klání v kategorii elite. V ní se utkají mladí dravci se zkušenými závodníky. Favority jsou jako vždy Belgičané, ale hodně se čeká i od Nizozemců. Tajným favoritem českých barev je v závodě do 23 let Adam Ťoupalík. O konečném výsledku může z velké části rozhodnout počasí. Přímé přenosy nabídne ČT sport a náš web. Program najdete zde.

Mezi muži vévodí při vynucené absenci Zdeňka Štybara ze zdravotních důvodů zástupu favoritů kometa této sezony, teprve dvacetiletý Belgičan Wout van Aert, jenž loni v Hoogerheide vyhrál v kategorii jezdců do 23 let. Soupeřit by měl především s vítězem světového poháru krajanem Kevinem Pauwelsem, který je zároveň jedničkou žebříčku UCI. Hodně se očekává i od Nizozemců.

Tomáš Jílek o Češích v kategorii elite:

"Dvě nejznámější jména v sestavě Martin Bína a Radomír Šimůnek neměli vůbec ideální sezonu. Bína vynechal poslední svěťák a raději se připravoval na trati v Táboře. Šimůnek, i pokud nemá úplně top sezonu, na posledních třech mistrovství světa se dostal do elitní desítky. Jede elitní kategorii už poosmé, má zkušenost, jak načasovat formu na ten nejdůležitější závod."

"Jestli to bude zmrzlé, vidím to na trojici Mathieu van der Poel, Tom Meeusen a Lars van der Haar," nabídl svůj tip reprezentant Radomír Šimůnek. "Pokud bude trať těžší, bude hrát hodně prim Van der Aert, který by mohl být nástupcem Nyse a stát se v Belgii modlou," domnívá se Šimůnek.

Netradičně trochu mimo pódiové předpoklady zůstává legendární Belgičan Sven Nys. "Myslím, že se musí dát dohromady po rozvodu, který řeší. Hledá se možná ještě sám v sobě. Nepřipouští si to, ale asi se to na něm podepsalo. Myslím, že ztratil sebevědomí, které měl," řekl Šimůnek.

Ťoupalík sní o první pětce

Teprve osmnáctiletý Ťoupalík půjde do závodu v pozici toho, jenž by mohl příjemně překvapit. Jezdec týmu BKCP-Powerplus se v lednu ve Slaném stal nejmladším mistrem republiky v kategorii elite a smělé plány má i v Táboře.

Minulý víkend se mu však závod v Hoogerheide na závěr světového poháru nevydařil, skončil až devatenáctý. "Byl jsem unavený, dělal jsem spoustu chyb," připustil. "Po startu jsem odjížděl jako jeden z posledních, to se mi sice nepovedlo, ale jsem si jistý, že v neděli to bude dobré. Jsem v klidu," ujistil před víkendem Ťoupalík.

Marek Svačina o kategorii do 23 let:

"Je tam jedna schovaná šance na medaili a ta se jmenuje Adam Ťoupalík."

Trať je podle něj těžká a náročná. "A bude těžká, i když bude rychlá," míní držitel juniorského bronzu z Louisville 2013. Domácí prostředí ho nesvazuje, spíše naopak. "Je to pro mě pomoc, mám to tady za barákem, nemusím nikam cestovat," uvedl Ťoupalík.

Trať je podle reprezentačního trenéra Stanislava Bambuly perfektně připravená. "Organizátoři jsou připravení na jakékoliv počasí, aby bylo vše v pořádku. Trať je mimořádně dobře připravená," ocenil traťový komisař Peter van den Abeele. "Jde o velmi pěknou trať, z níž dýchá historie a tradice cyklokrosu," doplnil šéf UCI Brian Cookson. Prodáno bylo před začátkem víkendu přes 7 000 vstupenek, zvýšený zájem očekávají organizátoři před samotnými závody.

Nedělní program MS v cyklokrosu v Táboře

11:00 jezdci do 23 let (Nipl, Schubert, Skála, Ťoupalík, Vrána),

14:00 muži elite (Bína, Boroš, Lasák, Paprstka, Petruš, Šimůnek).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články