Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v softballu 2024 Mexiko

Van Aert si doplnil portfolium triumfem na klasice Kuurne–Brusel–Kuurne

Belgickou klasiku Kuurne–Brusel–Kuurne vyhrál po dlouhém úniku domácí Wout van Aert. Jezdec týmu Visma-Lease A Bike navázal na den starý triumf kolegy Jana Tratnika na Omloop Het Nieuwsblad. Ve finiši porazil své parťáky z úniku Tima Wellense a Oiera Lazkana. V závodě triumfoval při svém debutu.

Wout van Aert vítězí na Kuurne–Brusel–Kuurne
zdroj: ČTK / Profimedia

Van Aert se letos připravuje jak na nejslavnější klasiky Kolem Flander a Paříž–Roubaix, tak na květnové Giro d'Italia. Formu však má již na konci února. Na Omloop Het Nieuwsblad finišoval třetí, na Kuurne–Brusel–Kuurne již dokázal zvítězit, když v závěrečném spurtu jasně předčil své kolegy z dlouhého úniku Tima Wellense a Oiera Lazkana.

Je nám líto, video expirovalo.
Historický zápis stáje Visma. Vyhrála první dvě klasiky belgické sezony

O výsledku závodu se rozhodovalo již devadesát kilometrů před finišem, kdy v těžkém dlážděném stoupání Mont Saint Laurent svým nástupem rozdělil první skupinu van Aert. Zprvu čtyř a poté již jen tříčlenná skupina svůj náskok vytrvale navyšovala až na tři minuty, což bylo více než dostačující k tomu, aby je peloton až do cíle ani nezahlédl.

Tim Wellens, Wout van Aert a Oier Lazkano
zdroj: ČTK / Profimedia

Jak závod probíhal?

Pro většinu pelotonu to byl druhý těžký závod tohoto víkendu, tím prvním byl sobotní Omloop Het Nieuwsblad. Výjimkou byli Tom Pidcock, který Kuurne vynechal, a Mathias Vacek, jenž naopak na rozdíl od Omloopu figuroval v sestavě týmu Lidl-Trek. Jeho český dres mistra republiky ale scházel ve skupině, která se utvořila zhruba sto kilometrů před finišem.

Nechyběla v ní prakticky celá sestava týmu Visma-Lease A Bike, jejíž lídr Wout van Aert o deset kilometrů později na Mont Saint Laurent detonoval zbytek pelotonu. Udrželi se s ním pouze Tim Wellens a Oier Lazkano, poslední z odvážných Laurence Pithie (vítěz lednového Cadel Evans Great Ocean Race) brzy odpadl.

Trojice nejlepších závodníků společně překonala poslední kopce a najela na závěrečnou, takřka šedesátikilometrovou rovinu s několika dlážděnými úseky. Van Aert a Wellens jsou na vlámských silnicích jako doma, naopak Španěl Lazkano, který před dvěma týdny vyhrál svou domácí štěrkovou Clásicu Jaen, na kole viditelně trpěl. Ale držel se dál.

A držel se až do samotného finiše, který rozjel pro své rychlejší a zjevně méně vyčerpané kolegy z úniku. Wellens se ještě pokusil odvrátit neodvratitelné a předčit na posledních metrech van Aerta, ovšem belgická hvězda si již vítězství vzít nenechala. Kuurne jel poprvé v kariéře – a hned zvítězil.

Cyklistický závod Kuurne–Brusel–Kuurne (195,1 km):

1. Van Aert 4:21:01, 2. Wellens (oba Belg.), 3. Lazkano (Šp.) oba stejný čas, 4. Laporte (Fr.), 5. Eekhoff (Niz.), 6. Jeanniére (Fr.) všichni -1:23, ...103. Bittner -2:50, 110. M. Vacek -3:03, Kelemen, J. Černý (všichni ČR) oba nedokončili.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články