Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

V MTBO je Česko velmocí, říká trenér Vraný

Praha - Dvanáct medailí získala seniorská a juniorská reprezentace ČR na mistrovství světa v orientačních závodech na horských kolech (MTBO). Ziskem dvou nejcennějších kovů zazářil především Kryštof Bogar. Vítěz celkového hodnocení Světového poháru triumfoval na střední trati a následně ve štafetě, se kterou obhájil titul z loňského roku.  

Je nám líto, video expirovalo.
Česká reprezentace v MTBO přivezla z MS dvanáct medailí

"Vždy je cílem neodjíždět z šampionátu bez medaile, což se nám ještě nikdy nestalo. Rozsáhlé úspěchy v Litvě byly nicméně nad plán," hodnotil trenér Jiří Vraný.

V posledních letech jsou ovšem podobné výsledky pravidlem. "Velmocí asi jsme," prohlásil reprezentační kouč. "Už jen z hlediska počtu lidí, kteří se tomuto sportu u nás věnují. Z toho potom pramení i členská základna, z níž můžeme vybrat nejlepší do národního týmu," dodal.

Fyzická i orientační zdatnost je nutností

"Disciplína vyžaduje schopnost dobře jezdit na kole v neznámém terénu a schopnost rychle pracovat s mapou trošku odlišným způsobem než v orientačním běhu. Jde o nejrychlejší nalezení postupu sítí cest. Dalo by se to přirovnat k navigaci v autě," řekl s úsměvem Vraný.

Individuální tratě se v orientačních závodech horských kol rozdělují na základě délky, ovšem nikoli podle kilometráže, ale podle předpokládaného času vítěze. Tradičně se v tomto sportovním odvětví startuje intervalově. V poslední době se však začíná prosazovat i závod s hromadným startem, který měl na letošním MS premiéru coby medailová disciplína.

"Minutu před startem dostaneme mapu, abychom si ji stihli připevnit na řídítka. Moc času na prohlížení není. Maximálně si stihneme naplánovat první kontrolu, ale těch dalších dvacet už musíme stihnout během jízdy," popsal dvojnásobný mistr světa Kryštof Bogar.

Trasa pevně daná není, závodníci si tudíž mohou obtížnost terénu zvolit dle vlastního uvážení. "Já nad tím většinou nešpekuluju, na což občas doplácím. Prostě si vyberu první cestu, která se mi zdá průjezdná a snažím se ji projet co nejrychleji," pokračoval.

Zajímavostí je, že fanoušci mohou cyklistické měření sil sledovat prostřednictvím on-line tabule. Jsou na ní zaznamenávány procesy z čipů, jež ukazují, kudy jejich favorité zrovna jedou a jakou cestu zvolili.

Údaje slouží v cíli i samotným jezdcům. "Po závodě dostaneme lísteček s mezičasy. Všichni proto mohou vidět, kdo byl kde rychlejší nebo kdo kde zabloudil," zakončil Bogar.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články