Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

V Austrálii už nebudou cyklisty na pódium doprovázet modelky

Canberra – Pořadatelé lednového závodu Tour Down Under se rozhodli pro krok, po kterém mnozí příznivci sportu volají dlouhá léta. Na pódium už nejlepší jezdce nebudou doprovázet modelky. Ty nahradí juniorští cyklisté. K rozhodnutí došlo pod tlakem místní samosprávy.

Peter Sagan a jeho "vtip" na adresu jedné z hostesek
zdroj: ČTK/ZUMA

Modelky na sportovních pódiích mužských závodů podle mnohých jen podporují stereotyp úspěšného muže a ženy, která je jeho ozdobou. V cyklistice se navíc v minulých letech udály některé kontroverze, jako třeba byla známá aféra Petera Sagana. Ten v roce 2013 na pódiu závodu Kolem Flander osahával jednu z dívek na pódiu. Za celou situaci se později omluvil s tím, že mu to celé přišlo jako legrace. Jiní se tolik nesmáli.

Sexismus je ve sportu viditelný na mnoha místech. Soutěž o nejotřesnější cyklistický dres historie by zřejmě vyhrál ten, který musely nosit kolumbijské cyklistky. Kontroverze budil i plakát, kterým pořadatelé poutali na loňský ročník závodu E3 Harelbeke. Po kritice ho nakonec stáhli. Omlouvat se v roce 2015 museli organizátoři závodu Flanders Diamond Tour, kteří nutili modelky jít na pódium v bikinách. Pokračovat by se dalo dále, třeba nedůstojným postavením závodu La Course, který se letos znovu nedočkal formátu etapového závodu.

Krok pořadatelů australského závodu se tak dá vnímat jako posun správným směrem. "Vystavujeme modelky na pódia a zároveň vedeme kampaně, kterými se snažíme pomoci dívkám řešit jejich nejistotu ohledně vlastních těl. To, co bychom chtěli, je, aby se ženy staly na závodech řidičkami doprovodných vozidel, staraly se o kola nebo je samy konstruovaly," říká australský ministr sportu. Od opatření si slibuje to, že se ženy na cyklistických závodech budou podílet i jinak než jen jako ozdoby na vítězných pódiích.

Zdroj
ČT sport, Cycling News

Hlavní zprávy

Nejčtenější články