Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
CZ FIGHTERS FOR VETERANS

Uprchlík Lučenko zvítězil na Aigoualu. Mezi favority zavládl klid zbraní

V šestý den Tour de France se poprvé raduje závodník z denního úniku. Alexej Lučenko zvítězil na Mont Aigoual poté, co strávil většinu dne ve skupině uprchlíků. Favorité dojeli o tři minuty zpět bez toho, aby se v celkovém pořadí cokoliv změnilo. Lídrem Tour de France je tak stále Adam Yates. 

Alexej Lučenko
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

Alexej Lučenko je důležitým členem kazašské Astany, který v minulosti už vyhrál etapu na Vueltě či dvakrát celkové pořadí v závodě Kolem Ománu. Na Tour de France ještě na etapu nedosáhl, až nyní na Mont Aigoual. Lučenko byl v osmičlenném úniku, z něhož se v závěrečných kopcích ukázal jako nejsilnější.

Na Col de la Lusette pod cílovým Aigoualem setřásl své společníky a jel takové tempo, že se ani peloton vedený týmem Ineos Grenadiers nedokázal, případně nechtěl přiblížit. Šlo tak o dva závody: Lučenko si jel pro triumf, za ním byli závodníci na celkovou klasifikaci. Mezi nimi ale k žádnému souboji, až na závěrečný sprint, kde Julian Alaphilippe získal jedinou vteřinu, nedošlo, a Adam Yates tak nadále drží žlutý dres.

"Je to nejdůležitější vítězství mé kariéry, přece jen je to Tour de France a ještě takový horský dojezd," řekl v cíli Lučenko. "Domluvili jsme se ráno s vedením, že to dnes zkusím," dodal Lučenko, který je druhým Kazachem po svém týmovém řediteli Alexanderu Vinokurovovi, který vyhrál etapu na Tour de France.

Jak etapa probíhala?

Jeden důležitý rozdíl oproti etapě číslo pět byl znát na první pohled: dočkali jsme se úniku. V osmičlenné skupině byla jména jako Greg van Avermaet, Edvald Boasson Hagen či Alexej Lučenko, tedy rozhodně žádní neználci. Dočkali se náskoku až zhruba šesti minut, peloton je ale dál nepustil a postupně začal jejich odstup snižovat.

Stáje Jumbo-Visma, Ineos Grenadiers a další měly podle předpokladů bojovat o vítězství, a tak to nevypadalo, že by únik slavil úspěch. V závěrečném výstupu na Mont Aigoual, který zahrnoval i ostrý výšlap na Col de la Lusette, se ale náskok uprchlíků držel na hranici tří minut, a to především díky Lučenkovi, který postupně setřásl své společníky z úniku.

Jeho náskok byl komfortní a potřeboval už jen vyjet závěrečnou část Aigoualu bez toho, aby mu došly síly. To se naštěstí pro kazašského závodníka Astany nestalo a Lučenko se po současném řediteli týmu Alexanderu Vinokurovovi stal druhým cyklistou své země, který vyhrál etapu na Tour de France. Kazachstán čekal na vítězství deset let.

Za ním se mělo bojovat o důležitý čas pro celkové pořadí. Jenže favorité se nikam nehnali a mezi velkými postavami letošního ročníku zavládl smír. Žádné nástupy nepřišly, což maximálně vyhovovalo lídrovi závodu Adamu Yatesovi. Ten si svůj podivně získaný dres ponechává i pro další etapu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články