Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ME ve vodním slalomu 2024

Lefevere o nešťastném bidonu: Byla to hloupost, ale taková jsou pravidla

V cíli měli najednou dva dresy, poté už jen jeden. Zatímco Sam Bennett se oblékl do zeleného dresu, Julian Alaphilippe svůj žlutý nečekaně ztratil kvůli nepovolenému občerstvení v závěru etapy. Šéf jeho týmu Patrick Lefevere neskrýval svůj vztek, ale uznal, že pravidla tu jsou pro všechny. Přímý přenos 6. etapy Tour de France sledujte od 13:50 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Julian Alaphilippe v cíli 5. etapy Tour de France
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/Fotoreporter Sirotti Ste

Cyklisté nesmějí (s výjimkou horských etap) přebírat bidony v posledních dvaceti kilometrech etap. Důvodem je snaha o to, aby nedocházelo ke zbytečným kolizím v hektických závěrech. Celý peloton o tomto pravidle ví: Deceuninck-QuickStep udělali až zarážející chybu, která je stála žlutý dres.

Šéf týmu Patrick Lefevere, který rozhodně není znám pro svou flegmatičnost, byl po etapě hodně naštvaný. Ale musel přiznat jedno: nařízení platí pro všechny cyklisty, tedy i pro lídry Tour de France, kteří jezdí za vaši stáj. "Je to stejné pro všechny," řekl Lefevere francouzskému deníku Le Parisien. 

"Jezdec ve žlutém není nadřazen ostatním. Každý věděl, že se to nemůžě dělat na posledních dvaceti kilometrech kromě někoho z našeho týmu," zlobil se. "Je to škoda, že jsme dres ztratili takhle. Bylo to dost nebezpečné v tu chvíli, peloton jel po rovině sedmdesátkou, když se všichni snažili získat dobrou pozici pro stoupání," snažil se vysvětlit.

"V cyklistice můžete ztratit dres, když spadnete, máte defekt nebo když je zkrátka někdo silnější než vy. Ale ztratit ho pro takovouhle hloupost... A navíc člověk, který ji udělal, je z vašeho týmu," dodal Lefevere a ještě připojil: "Julian si nezasloužil ztratit trikot tímhle způsobem."

Deceuninck-QuickStep tak už má ve svém týmu jen jeden dres, jen je zelený místo žlutého. Sam Bennett je aktuálně lídrem bodovací soutěže, čímž navázal na své slavné předchůdce Seana Kellyho a Stephena Roche. V zeleném bude muset vyjet na horský finiš Mont Aigoual, kterým bude vrcholit šestá etapa Staré dámy.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články