Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Tour začne v Baskicku a vrátí se na slavný Puy de Dome. Ženský peloton pojede na Tourmalet

Trasa příští Tour de France je odtajněna. Závod začne v baskickém Bilbau, po přesunu do Francie se vydá například na Tourmalet či Grand Colombier. Velkou ozdobou bude návrat na vyhaslou sopku Puy de Dome. Na programu je pouze 22 časovkářských kilometrů. Nejvyšším bodem Tour bude v 17. etapě Col de la Loze (2304 m n. m.). Ženský závod TDF Femmes se v jedné z osmi etap také vydá na pyrenejský Tourmalet. Přímé přenosy z Tour budete moci sledovat na ČT sport a ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Tour de France odtajnila trasu ročníku 2023

Tour de France začne podruhé v historii v Baskicku, kde stráví tři etapy. Samotný Grand Départ uspořádá město Bilbao, kde celý závod odstartuje 1. července před stadionem místního fotbalového klubu. Půjde o náročný start s třemi tisíci metrů převýšení, navíc hned druhá etapa, která povede přes slavný Jaizkibel, bude nejdelší v celém ročníku.

S finišem třetí etapy se závod přesune na francouzské území, kde se Tour hned vydá do Pyrenejí. Pátá etapa odstartuje z Pau a přejede stoupání Soudet a Marie Blanque, šestá má na programu zase Aspin a Tourmalet před cílem v Cauterets.

Ozdobou bude devátý den, kdy peloton vyrazí z rodiště Raymonda Poulidora a finišovat bude na Puy de Dome, kde slavný cyklista v roce 1964 porazil Jacqua Anquetila.

Tour zcela vynechá severozápad Francie. Ve třinácté etapě se po třech letech vrátí na Grand Colombier, kde v roce 2020 triumfoval Tadej Pogačar. Sedmnáctá etapa bude královská - peloton pojede přes Cormet de Roselend a Col de la Loze (s 2304 výškovými metry půjde o nejvyšší bod celého ročníku) do cílového Courchevelu. Samotný závěr Tour včetně finiše dvacáté etapy na vrcholu Markstein uvidí pohoří Vogézy. Tour de France 2023 skončí 23. července na pařížském Champs Elysées.

Jasno je také o programu Tour de France Femmes. Ženský peloton začne po skončení mužského závodu 23. července a vydá se celkem do osmi etap. Velkou ozdobou bude sedmý den závodu – pyrenejská etapa částečně kopírující jednu z mužského programu. Pojede se přes Col d'Aspin, finiš je naplánován na vrcholu slavného Tourmaletu. Tour de France se sem poprvé vydala v roce 1910.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články