Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Quintana měl v krvi tišící látku a přijde o své šesté místo z Tour

Analýza odebraných vzorků během letošní Tour de France ukázala stopy opioidu tramadol v krvi cyklisty Naira Quintany. Užívání této látky je zakázané podle pravidel Mezinárodní cyklistické unie (UCI), která Kolumbijce zpětně diskvalifikovala z Tour, kde skončil na celkovém šestém místě. Nejedná se však o porušení antidopingových pravidel WADA a dvaatřicetiletého jezdce nečeká zákaz činnosti. Proti rozhodnutí se může odvolat ke sportovní arbitráži.

Nairo Quintana na Tour de France
zdroj: Reuters autor: Gonzalo Fuentes

Kolumbijský cyklista, který ve své kariéře vyhrál Giro i Vueltu a na Tour skončil dvakrát druhý (2013, 2015), odevzdal vzorek pozitivní na tramadol v den etapy na Planinu krásných dívek (8. července) a Col du Granon (13. července). 

Tramadol patří mezi opioidy a léky proti bolesti. Cyklistická unie tuto látku zakázala v roce 2019 kvůli jejím vedlejším účinkům, kterými jsou ospalost, závratě a ztráta pozornosti. Za doping však její užití považováno není.

Quintana tak zpětně přijde o své umístění z Tour, může však startovat na dalších závodech a už v pátek by měl být v nizozemském Utrechtu na startu letošní Vuelty.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články