Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Evenepoel potvrdil pozici favorita a vyhrál časovku i přes problémy s řetězem

Mistr světa v časovce z roku 2023 obhájil na Tour de France svoji pozici. Remco Evenepoel z týmu Soudal Quick-Step zvítězil v úvodním závodě proti chronometru letošního ročníku v rámci sedmé etapy a snížil ztrátu na lídra průběžného pořadí Tadeje Pogačara ze stáje UAE Team Emirates na 33 vteřin.

Remco Evenepoel
zdroj: Reuters autor: Stephane Mahe

Evenepoel vyrážel do závodu z Nuits-Saint-Georges do Gevrey-Chambertin v obráceném pořadí jako předposlední a v cíli čekal, kolik stáhne na držitele žlutého dresu Pogačara. Belgičan nakonec ubral z původního 45sekundového náskoku Slovince, jenž vyjel jako úplně poslední, dvanáct vteřin. Třetí místo obsadil Primož Roglič, jenž na vítěze ztratil 34 sekund.

Evenepoel měl závod dobře rozjetý a pomýšlel na ještě větší náskok. Jenže necelé tři kilometry před cílem se mu zasekl řetěz a zdálo se, že si bude muset vyměnit kolo. Ale Belgičan řetěz znovu nahodil pohotovým poskočením, vrátil se s minimálním zdržením do závodu a první pozici nakonec udržel.

"Užil jsem si každý metr časovky, a že je z toho vítězství, je prostě skvělé. Jsem nesmírně šťastný," řekl Evenepoel. "Myslel jsem si, že jsem dostal defekt. Takže jsem byl trochu vyděšený. Ale po pár stovkách metrů jsem zjistil, že se nic hrozného nestalo, a musel jsem zabrat a trochu riskovat," dodal k inkriminovanému momentu. "Na otázku časových rozdílů jsme nemysleli, chtěli jsme vyhrát etapu a to se povedlo. Skvělý den," těšilo ho.

Už po 15. hodině odpolední dojel do cíle Jan Hirt. Jediný český zástupce na Tour a Evenepoelův týmový kolega skončil v časovce na 127. příčce. "Bylo to docela v klidu. O nic mi nejde, takže půlhodina na kole," hodnotil v nadsázce etapu Hirt, jenž se soustředí na výkony v horských testech.

Český závodník uvítal, že časovka nebyla jen přímou rovinou. "Je to příjemné, že si můžete stoupnout, že nemusíte být furt v (časovkářské) pozici. V tom to je lepší. A ve sjezdu pak také nemusíte šlapat. Takže jo, je to určitě lepší než celý den po rovině v té pozici," dodal k malému kopci v etapě.

"Necítím se špatně. Ale jak se dlouho nic neděje ani nevidím do budoucna, tak se cítím trochu zbytečný," prohlásil.

Cyklistický etapový závod Tour de France – 7. etapa: individuální časovka (25 km):

1. Evenepoel (Belg./Soudal Quick-Step) 28:52, 2. Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) -12, 3. Roglič (Slovin./Red Bull-Bora-hansgrohe) -34, 4. Vingegaard (Dán./Visma-Lease a Bike) -37, 5. Campenaerts (Belg./Lotto-Dstny), 6. Vauquelin (Fr./Arkéa-B&B Hotels) oba -52, ...127. Hirt (ČR/Soudal Quick-Step) -4:34.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar 27:16:23, 2. Evenepoel -33, 3. Vingegaard -1:15, 4. Roglič -1:36, 5. Ayuso (Šp./UAE Team Emirates) -2:16, 6. Almeida (Portug./UAE Team Emirates) -2:17, ...101. Hirt -1:05:43.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články