Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

První spurt Tour vyhrál Girmay. Žlutý dres přebírá Carapaz

První sprinterský finiš letošní Tour de France skončil vítězstvím Biniama Girmaye. Čtyřiadvacetiletý Eritrejec zvítězil v Turíně před Fernandem Gaviriou a Arnaudem de Lie. Žlutý dres od Tadeje Pogačara přebírá Richard Carapaz. Jan Hirt dokončil nejdelší etapu celého ročníku v hlavním poli. Etapu po jejím skončení hodnotíme ve Velo fokus podcastu s reportérem ČT na Tour Martinem Kozákem.

Biniam Girmay vítězí na Tour de France
zdroj: Reuters

Eritrejský sprinter už zvítězil na Giru d'Italia, vyhrál i belgickou klasiku Gent–Wevelgem. Nyní přidává při svém druhém startu na Tour de France i triumf na nejprestižnějším závodě. V Turínu porazil Fernanda Gaviriu a Arnauda de Lie. Girmay získal první triumf pro svou zemi a zároveň i pro tým Intermarché-Wanty.

Žlutý dres v závěru neudržel Tadej Pogačar, přes kterého se díky menšímu součtu umístění v etapách posouvá Richard Carapaz. Jeho náskok je ale "neexistující": má totiž totožný čas jako Pogačar, Remco Evenepoel a Jonas Vingegaard. Tato čtveřice ujela zbytku pole v závěru nedělní etapy.

V pelotonu navzdory všem zdravotním problémům pokračuje i Jan Hirt. Český cyklista už nasbíral bezmála padesát minut ztráty. Jeho i celý peloton čeká v úterý velmi těžká etapa obnášející i výstup na slavný Galibier do výšky více než 2600 metrů.

Jak etapa probíhala?

Nejdelší etapa letošní Tour de France, ale dosud nejméně akce. Třetí den letošního závodu organizátoři natáhli na 230 kilometrů, které vedly krajem legendárního Fausta Coppiho – z Piacenzy do Turína. A závodníci se nikam nehnali. Dvojice týmu Uno-X Mobility se sice vydala dopředu, ale po chvíli změnila názor a raději se do hlavního pole zase vrátila.

Etapa pokračovala bez úniku a pomalu směřovala do cílové aglomerace slavného průmyslového města. Ospalou atmosféru narušil pouze chvilkový pokus Fabiena Grelliera z týmu TotalEnergies, francouzský jezdec byl ale bez většího vzruchu a napětí po chvíli znovu dojet. A pak se už vše začalo chystat na hromadný finiš.

Pro něj vůbec poprvé platilo pravidlo o závěrečných nikoliv třech, nýbrž pěti kilometrech – tedy o území, kde v případě jakékoliv kolize či jiného problému nehrozí jezdcům ztráta v celkovém pořadí. Prezident závodnické organizace CPA Adam Hansen si od novinky slibuje větší klid a rozvahu v koncovkách sprinterských etap.

Klid na posledních kilometrech ale rozhodně nepanoval. Došlo k hromadnému pádu, v němž skončilo několik jezdců týmu Israe-Premier Tech, hlavní pole se potrhalo. Z hrstky závodníků, kteří zůstali vepředu, vystartoval Dán Mads Pedersen. Ovšem v závěru se kolem něj vedle bariéry prohnal Biniam Girmay, který na posledních metrech odrazil nápor Fernanda Gavirii a Arnauda de Lie.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články