Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

3. etapa: Tour připomene Coppiho a uzavře svou italskou eskapádu

Vydařený Grand Départ letošní Tour de France jde do finále. Startovní pole bude v třetí etapě směřovat do Turína – po cestě si připomene i legendární postavu Fausta Coppiho. V závěru by se poprvé v tomto ročníku měli o vítězství prát sprinteři. Přímý přenos 3. etapy Tour de France sledujte od 13:45 na ČT sport a ČT sport Plus, spolu s Tomášem Jílkem komentují Peter Sagan a Ján Valach.

Profil 3. etapy Tour de France 2024
zdroj: letour.fr

Letošní Grand Départ připomněl celou řadu slavných postav italské cyklistické historie. V první etapě to byli hlavně Ottavio Botecchia a Gino Bartali, v té druhé Marco Pantani. Ještě jedno jméno však nepadlo: Fausto Coppi pocházel z Piemontu a právě tímto regionem peloton svou italskou cestu zakončí.

Tour de France dokonce projede městem Tortona, kde slavný "campionissimo" druhého ledna 1960 vydechl naposledy v důsledku onemocnění malárií, které si přivodil v Burkině Faso. Lékaři tehdy tuto nemoc rozpoznali příliš pozdě – a Coppimu už nebylo pomoci.

Jednu další tragickou událost, při níž zemřel prakticky celý fotbalový tým FC Turín, pak připomene závěr dne. Mluvilo se o ní ostatně již na letošním Giro d'Italia, kde v úvodní etapě absolvoval celý peloton stoupání Superga, na němž leží bazilika, do které čtvrtého května 1949 narazilo v husté mlze letadlo vracící se z portugalského Lisabonu. Na jeho palubě byl fotbalový tým, který vyhrál poslední čtyři ročníky italské nejvyšší soutěže a byl na nejlepší cestě k tomu přidat páté vítězství.

Pro veleúspěšné mužstvo se vžilo označení Grande Torino: byli jasnými hegemony italského fotbalu a jedním z nejúspěšnějších celků na evropské scéně. Vše ale skončilo leteckým neštěstím, o jehož příčině se dodnes spekuluje. Někteří mají za to, že pilot v husté mlze ztratil orientaci, a když se před ním zčistajasna zjevila 670 metrů vysoká Superga, už neměl příležitost zareagovat. Jiní zase mluví o technickém selhání altimetru, který posádku vedl k falešnému dojmu, že se nachází mnohem výše, než jak tomu ve skutečnosti bylo.

Třímotorový Fiat G.212 v 17:05 místního času narazil do zdi Baziliky Superga, nikdo z celkem jednatřiceti osob na palubě nehodu nepřežil. Šok to byl obrovský, Itálie ze dne na den přišla o své nejlepší mužstvo a zároveň většinu svého národního týmu. Rozsahem se této letecké katastrofě blíží snad jen mnichovská tragédie z roku 1958, při níž zahynulo osm hráčů Manchesteru United. 

Turín sezonu 1949 dohrál s juniorským týmem a nakonec vyhrál svůj pátý titul v řadě. Éra Grande Torino se jím ale uzavřela. Klub, za který v posledních letech nastupoval také český obránce David Zima, na svůj další titul od té doby marně čeká.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy