Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Fotbal s chutí vyhrávat

Francouzi slaví i po druhé etapě. Zvítězil debutant Vauquelin, žlutý je Pogačar

Druhá etapa, druhé francouzské vítězství. Debutant Kévin Vauquelin navázal na úvodní triumf svého mnohem zkušenějšího krajana Romaina Bardeta a v cílové Boloni oslavil vítězství. Bardetovi se v Boloni vedlo hůře – po útoku Tadeje Pogačara ztratil žlutý dres, který od něho převzal právě Pogačar. Se Slovincem se v závěru udržel pouze Jonas Vingegaard, na poslední chvíli se dotáhl také Remco Evenepoel. Etapu hodnotíme v novém Velo fokus podcastu.

Kévin Vauquelin
zdroj: Reuters

Kévinu Vauquelinovi stačily pouze dvě etapy na nejslavnějším závodě, aby oslavil vítězství. Třiadvacetiletý Francouz z úniku vyhrál druhou etapu do Boloni, v jejímž závěru ve stoupání San Luca sestřásl lídra vrchařské soutěže Jonase Abrahamsena. Jezdec týmu Arkéa-B&B Hotels se postaral o první triumf pro svou stáj na slavném závodě.

Ve žlutém dresu si celý den užil Romain Bardet, jehož tým dsm-Firmenich PostNL se po většinu etapy staral o tempo pelotonu. V závěru ale musel kapitulovat před Tadejem Pogačarem, se kterým se ve stoupání San Luca udržel pouze Jonas Vingegaard. Dvojici těsně před cílem dojeli ještě Remco Evenepoel s Richardem Carapazem. Celkové vedení přebírá Pogačar, který má totožný čas jako všichni zmínění soupeři.

Jan Hirt už se spraveným chrupem absolvoval většinu etapy v pelotonu. Jeho tým Soudal-QuickStep mluvil po první etapě o neukázněných fanoušcích a nezvládnuté organizaci startu Tour v italské Florencii. 

Jak etapa probíhala?

Úvodní den skočil parádním vystoupením v režii týmu dsm-Firmenich PostNL. Závodníci v bílo-modro-oranžové kombinaci dresů, kterou nosí také český cyklista Pavel Bittner, se na předních příčkách objevili i ve druhé etapě – ovšem na čele pelotonu, kde pomocníci Romaina Bardeta tvořili tempo. Ale nikam příliš nespěchali. 

Desetičlennému úniku totiž dali dokonce v jednu chvíli až devět minut. Sedmdesát kilometrů před finišem tak už začínalo být na vážkách, zda tuto etapu, která vedla i přes Imolu, kde před čtyřmi lety slavil zlato z MS Julian Alaphilippe, nakonec nevyhraje někdo z čelní skupiny. Hádankou zůstávalo, kdo ze závodníků by to mohl být.

Vítězství na Tour už za sebou měli Mike Teunissen a Hugo Houle. Početní převahou zase disponoval tým Arkéa-B&B Hotels – ti tu byli ve dvou díky Kévinu Vauquelinovi a Cristiánu Rodríguezovi. V sázce bylo první vítězství pro francouzskou stáj na Tour. A nescházel ani loňský mistr světa U23 Axel Laurance či muž v puntíkovaném Jonas Abrahamsen.

Vauquelin ale nakonec ani tolik nepotřeboval týmovou podporu. Při druhém výjezdu slavného městského stoupání San Luca se ani nezvedl ze sedla, spíše jen usazený zvýšil tempo a pláchl svému poslednímu soupeři, puntíkovanému Abrahamsenovi. Nor měl zásadní nevýhodu ve své vyšší váze a třiadvacetiletý Francouz toho využil naplno.

Dvanáct kilometrů, které zbývaly do cíle posledního boloňského okruhu, již zvládl bez obtíží a při svém debutu se stal vítězem etapy na Tour de France. Vauquelin letos skončil v top 10 pořadí na Tirrenu–Adriaticu i Baskicku, finišoval druhý na Valonském šípu – a triumf v etapě je dalším potvrzením jeho aktuální formy.

Za skupinou uprchlíků se jel "druhý" závod, ten o pozice v celkovém pořadí. Smůlu měli Wout van Aert a Matteo Jorgenson, kteří museli být ošetřováni po pádu. V součtu s tím, že se v úvodní etapě potloukl i Wilco Kelderman, šlo o pozoruhodnou souhru nešťastných událostí pro nizozemskou stáj Visma-Lease A Bike.

Důvodem k optimismu ale mohl být výkon Jonase Vingegaarda, který se jako jediný dokázal na San Luce udržet nástupu Tadeje Pogačara. Hvězdná dvojice ujela soupeřům včetně Romaina Bardeta, až těsně před cílem ji dojeli Remco Evenepoel s Richardem Carapazem. Pogačar tak přebírá průběžné vedení.

Tour de France pokračuje v pondělí třetí etapou, která je nejdelší v celém ročníku. Na trase Piacenza–Turín absolvují závodníci rovných 230 kilometrů. Jde také o první etapu, která by měla skončit hromadným finišem. Přímý přenos sledujte v pondělí od 13:45 na ČT sport a ČT sport Plus, spolu s Tomášem Jílkem komentují Peter Sagan a Ján Valach.

Cyklistický závod Tour de France – 2. etapa Cesenatico - Boloňa (200 km):

1. Vauquelin (Fr./Arkéa-B&B Hotels) 4:43:42, 2. Abrahamsen (Nor./Uno-X Mobility) -36, 3. Pacher (Fr./Groupama-FDJ), 4. Rodríguez (Šp./Arkéa-B&B Hotels), 5. Tejada (Kol./Astana-Qazaqstan Team) všichni -49, 6. Oliveira (Portug./Movistar) -50 ...154. Hirt (Soudal-Quick Step) -20:23.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) 9:53:30, 2. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick Step), 3. Vingegaard (Dán./Visma-Lease a Bike), 4. Carapaz (Ekv./EF Education-EasyPost) všichni stejný čas, 5. Bardet (Fr./dsm-firmenich-PostNL) -6, 6. Van Gils (Belg./Lotto-Dstny) -21, ...161. Hirt -48:15.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články