Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Fandili jsme s celým týmem, popisuje Bittner úspěch na Tour. Sám má v plánu Vueltu

Na Tour de France kouká jen doma v televizi. V ní také sledoval, jak jeho týmoví kolegové Romain Bardet a Frank van den Broek uhání směrem k úvodnímu vítězství a v Bardetově případě také ke žlutému dresu. Pavel Bittner v rozhovoru pro ČT sport mluvil o úspěchu svých parťáků a poodhalil také vlastní plány – ty by jej měly letos zavést až na španělskou Vueltu.

Pavel Bittner
zdroj: ČTK / Profimedia

Romain Bardet a Frank van den Broek byli hlavními hrdiny úvodní etapy letošního ročníku – jejich společný příběh měl do poslední chvíle nejasný konec. Ani experti ČT sport se během přenosu nemohli shodnout. Zatímco René Andrle dvojici uprchlíků věřil, Leopold König byl skeptičtější. Nakonec měl pravdu současný sportovní ředitel týmu Israel-Premier Tech.

Zvlášť s Nizozemcem van den Broekem, který ještě před rokem závodil pouze za lokální cyklistický klub a který dlouho měl za to, že jeho budoucnost bude v dráze IT specialisty, nikoliv závodníka na kole, se Pavel Bittner zná dobře. Letos spolu absolvovali třeba závod Kolem Maďarska nebo klasickou generálku na žlutý závod, tedy Tour de Suisse.

"Věřil jsem jim, samozřejmě. Ale byly to neskutečné nervy. Věděl jsem, že těch posledních osmnáct kilometrů pro ně bude dlouhých. Ale zvládli to neskutečně," hodnotil český cyklista, který už ve své kariéře jel slavné klasiky Milán–Sanremo, Kolem Flander nebo Paříž–Roubaix. Jeho největším letošním úspěchem je druhé místo v etapě na závodě Kolem Norska.

"Frankův příběh je jedinečný, minulý rok nejezdil ani v kontinentálním týmu. Naší stáji se podařilo ho podepsat na farmu a letos už jezdí v prvním týmu. Je to neskutečná trajektorie, skoro jako z říše snů," popisuje kariéru třiadvacetiletého Nizozemce, který se za svůj sobotní výkon dočkal i ceny pro největšího bojovníka etapy.

O dekádu staršímu Bardetovi pomáhal do posledních chvil, a to přesto, že sám strávil v úniku celou etapu. Francouzská legenda pak v cíli oslavila svůj první žlutý dres v kariéře. "Je to obrovská osobnost, hrozně přátelský člověk. Je to jedna z legend francouzské cyklistiky a bude velká škoda, že v profipelotonu po sezoně skončí. Bude nám to líto," říká.

Pavel Bittner:

"Je to pro nás nyní nová pozice. Ale není co řešit. Se žlutým dresem musíme být vepředu, to je pravidlo. Zatím to je od nás velmi hezké."

Frank van den Broek a Romain Bardet
zdroj: Reuters

A jaké jsou jeho vlastní plány? Bittner v rozhovoru během přenosu ČT z Tour de France potvrdil, že s velkou pravděpodobností letos bude debutovat na třítýdenním závodě. V barvách týmu dsm-Firmenich PostNL by měl absolvovat španělskou Vueltu, kterou má v plánu také jeho generační souputník Mathias Vacek. 

"Myslím, že se letos na Grand Tour objevím. Nemůžu to zatím přesně říct, ale s největší pravděpodobností bych se měl objevit na Vueltě. To je můj cíl v další části sezony," prozradil jednadvacetiletý rodák z Hané. Stejný plán jako on má také Vacek, který kromě Vuelty pojede i olympijský závod v Paříži. 

"Moc se těším. S Mathiasem závodíme snad dvanáct let, každou sezonu. Ani to nespočítám. Vidět se na takové akci, to by bylo fakt boží," říká Bittner, jehož týmoví kolegové aktuálně kralují pořadí letošní Tour de France.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články