Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Poprvé ve žlutém. Romain Bardet po úniku slaví v Rimini

Tour de France sice začala v Itálii, ale Francouzi po ní mají rozhodně nejvíce důvodů k radosti. V cíli úvodní etapy v Rimini se raduje Romain Bardet, který v třiatřiceti letech na své poslední Tour poprvé oblékne žlutý dres. Zkušený závodník zaútočil z pelotonu padesát kilometrů před cílem a za pomoci týmového kolegy Franka van den Broeka to dotáhl až k triumfu. Naopak velké problémy měl na úvod letošního ročníku Jan Hirt. Průběh etapy hodnotíme ve Velo fokus podcastu s cyklistou Karlem Vackem a Adamem Beněm z pořadu CykloPodcast.

Frank van den Broek a Romain Bardet
zdroj: ČTK / Profimedia

Žlutý dres je tím nejcennějším trikotem ve světové cyklistice – a poprvé je jeho držitelem Romain Bardet. I když to vypadalo, že zkušeného Francouze spolu s jeho týmovým kolegou Frankem van den Broekem peloton před cílem sjede, nakonec se v cílovém Rimini raduje třiatřicetiletý Francouz. Wout van Aert vyhrál sprint až o třetí místo.

"Zatím si to vůbec neuvědomuju. Snil jsem o tom tak dlouho," říkal v cíli Bardet. "Nejsem tu už kvůli celkovému pořadí, chtěl jsem vyhrát některou z etap. V závěru jsme hodně trpěli, když to spadlo pod minutu, už jsem si myslel, že je to pryč. Navíc nám konec nehrál moc do karet, ale udrželi jsme to," usmál se v cíli.

V problémech byli po celý den kovaní sprinteři a především Mark Cavendish s Fabiem Jakobsenem bojovali o dojetí v limitu – nakonec dorazili se ztrátou 39 minut, tedy deset minut před limitem. Velké potíže měl ještě před samotným startem také Jan Hirt, který po kontaktu s divákem spadl a zlomil si tři zuby. Český cyklista později v průběhu etapy odpadl z hlavní skupiny, nakonec dojel s půlhodinovým mankem. Doktoři se pokusí dát jej před dalšími dny dohromady.

Jak etapa probíhala?

Organizátor Tour de France, společnost ASO, si pro úvodní etapu letošního ročníku nachystala den s 3800 metry převýšení. Co situaci pro cyklisty činilo ještě náročnější, bylo vedro. Vysoké teploty nad třiceti stupňů Celsia dělaly od samého počátku potíže Marku Cavendishovi, který odpadl hned na úvodní vrchařské prémii a bojoval s časovým limitem. Podobně na tom byl i další ze sprinterů Fabio Jakobsen.

Nejen devětatřicetiletý sprinter, který je tu druhým nejstarším závodníkem, měl problémy. Tempo hlavní skupiny ve stoupání Barbotto navýšili jezdci stáje UAE, a rázem byli pryč i někteří z favoritů včetně Davida Gauduho, kdysi čtvrtého muže pořadí. A protože odpadl i jeho kolega Lenny Martínez, tým Groupama-FDJ mohl na žlutý dres rázem zapomenout.

Přečtěte si našeho Průvodce Tour de France:

V záběrech kamer se mezitím objevoval třetí ze členů francouzského týmu Valentin Madouas, který byl v denním úniku po boku Mateje Mohoriče nebo Iona Izagirra, dvou vítězů loňských etap. Byl to únik silný a schopný, ovšem peloton se nechtěl nechat přetlačit již v úvodní etapě. Přibližoval se a přibližoval – až se mu to vymstilo.

Zhruba minutový rozestup totiž svým nástupem zlikvidoval Romain Bardet, který se za pomoci svého domestika a největšího bojovníka dne Franka van de Broeka vydal dopředu. Vítěz tři francouzských etap a druhý nejlepší jezdec ročníku 2016 ještě nikdy žlutý dres neoblékl. Ve své pravděpodobně poslední Tour to chtěl změnit.

Dvojička z týmu dsm-Firmenich Post-NL překonala závěrečné stoupání Cote de San Marino a do cíle jí zbýval již jen sjezd a závěrečných patnáct kilometrů po rovině až na promenádu v cílovém Rimini. Na vrcholu měli více než minutu a půl náskoku, která klesala a klesala. Peloton již odjeté duo v závěru viděl, dýchal mu na záda – ale nedostihl jej.

Romain Bardet je poprvé lídrem Tour de France.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články