Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Triatlon ČR 2024

17. etapa: Na Col du Noyer létal Ocaňa a vstříc porážce pochodoval Napoleon

Jedním z klenotů letošní trasy Tour de France je sedmnáctá etapa. Do programu se v ní totiž vrací stoupání Col du Noyer – kopec s velkou nejen cyklistickou historií, který často leží stranou zájmu. Tato etapa ukáže, že neprávem. Přímý přenos 17. etapy Tour de France sledujte od 13:45 na ČT sport a ČT sport Plus, spolu s Tomášem Jílkem komentují Petr Vakoč a Ján Svorada.

Profil 17. etapy Tour de France 2024
zdroj: letour.fr

Už jsme si připomenuli místo, kde Luis Ocaňa za dramatických okolností ztratil vítězství na Tour de France 1971 – Col de Menté. V sedmnácté etapě dojde na připomínku jeho největších chvil, kdy byl na kole tak dominantní, že s ním nedokázal vydržet ani Eddy Merckx.

"Bylo to jako sledovat tornádo," řekl po jedenácté etapě ročníku 1971 Nizozemec Jan Janssen. "Nebo jako start letadla," dodal Raymond Poulidor. "Nejdojemnější a nejkrásnější vítězství jeho kariéry," doplnil také tehdejší ředitel Tour de France Jacques Goddet. "Všechna krása cyklistiky zabalená v lahvičce od parfému," napsal jeden z nejlepších novinářů své doby Philippe Brunel.

O čem všichni tak básnili? O tom, co Ocaňa osmého července předvedl na silnici mezi Grenoblem a Orcières-Merlette. Hned v úvodu dne šel do úniku. Tahal všechno z čela, neohlížel se na soupeře. A na Col du Noyer, který peloton zdolá také v průběhu sedmnácté etapy letošního ročníku, získal nejvíce ze svého náskoku na Merckxe, který se v cíli zastavil na stěží uvěřitelných osmi minutách a 42 vteřinách. Vypadalo to, že vítězství je jeho.

Tour de France se od roku 1971 na Col du Noyer vydala pouze dvakrát, přitom masiv pohoří Dévoluy dramatičností ničím nezaostává za alpským – a díky své odlehlosti jde o mnohem sympatičtější místo než dovolenkové Alpe d'Huez. Navíc nejde vůbec o nic lehkého, strana z vesnice Le Noyer stoupá sedm kilometrů průměrem více než osm procent a závěrečné kilometry atakují rovnou desítku.

Konečně je to také hora s důležitou historií, neboť vesnicí začátkem března 1815 prošel se svojí armádou věrných Napoleon Bonaparte. Ten tehdy utekl z ostrova Elba a pochodoval Francií vstříc vojskům Ludvíka XVIII. V Le Noyer a okolí se mu tehdy tak zalíbilo, že celému regionu věnoval padesát tisíc franků. Právě z těchto peněz nechali místní vybudovat šest přístřešků (útulen). Jeden z nich dodnes stojí na vrcholu Col du Noyer.

Peloton se na vršku nezastaví, přijde sjezd a krátký závěrečný zvedák do lyžařského střediska Superdévoluy. Těžištěm sedmnácté etapy je však stoupání Noyer; místo, kde Ocaňa vydestiloval cyklistiku do flakonku na parfémy a Napoleon se podivoval vřelosti místních horalů. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články