Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Golf Time

Philipsen vyrovnal Girmayův výkon. Má své třetí vítězství

Vítězství v šestnácté etapě Tour de France vybojoval v závěrečném sprintu Jasper Philipsen. Belgický spurter přidal svůj třetí triumf v letošním ročníku a vyrovnal výsledek Biniama Girmaye. Eritrejec tentokrát o své šance přišel v hromadném pádu na posledních dvou kilometrech. Žlutý dres zůstává Tadeji Pogačarovi. Etapu hodnotíme ve Velo fokus podcastu spolu s Adamem Beněm z CykloPodcastu.

Mathieu van der Poel a Jasper Philipsen
zdroj: Reuters

Jasper Philipsen před rokem získal čtyři etapy, letos se jeho celkový účet pravděpodobně zastaví na třech triumfech. Belgičan zvítězil v Nimes před Philem Bauhausem a Alexanderem Kristoffem, který se v tom samém městě radoval v roce 2014. Nesprintoval Biniam Girmay, který spadl na kruhovém objezdu dva kilometry před cílem. Do cíle se nicméně nakonec dostal.

"Byla to týmová práce, vyhrát společně je vždy to nejlepší. O Girmayově pádu vůbec nic nevím, byl jsem vepředu. Cítil jsem se dobře, volný den proběhl v pohodě, takže mám pocit, že jdu neustále nahoru," hodnotil Philipsen, který se v bodovací soutěži přiblížil Girmayovi na třicet bodů.

Žlutý dres bez žádných problémů nadále drží Tadej Pogačar, a to s více než tříminutovým náskokem před obhájcem vítězství Jonasem Vingegaardem. Třetí Remco Evenepoel už ztrácí více než pět minut – sám má ale více než pětiminutový bonus před nejbližším pronásledovatelem, Portugalcem Joaem Almeidou.

Jak etapa probíhala?

V souladu s letošním trendem se únik tvořil těžce, i když třeba Stefan Küng to zkoušel hned od úvodních metrů. Denní skupina se nakonec ale nevytvořila a do úniku se až v pokročilé fázi etapy vydal domácí Thomas Gachignard z týmu TotalEnergies. Jeho pokus ale měl spíše mediální než sportovní ambice a třiadvacetiletý Francouz byl dostižen třicet kilometrů před Nimes.

Poté už se řadily šiky rozjížděcích vlaků pro sprintery jako Binim Girmay (zatím tři letošní výhry), Jasper Philipsen (dvě vítězství), Mark Cavendish či Dylan Groenewegen (po jednom triumfu). Znovu aktivní ale byl také třeba Pascal Ackermann, který už třikrát finišoval na třetím místě. Konečně, zopakovat si svůj deset let starý triumf si v Nimes chtěl Alexander Kristoff.

Girmay však dva kilometry před finišem přišel o své šance po pádu na kruhovém objezdu, a tak přišel o šanci přidat ještě jedno poslední vítězství. Všem vypálil rybník ten absolutně nejrychlejší – Philipsen vypálil a Phil Bauhaus ani Kristoff neměli na to, aby jej zpoza jeho kola ještě dokázali předstihnout.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články