Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Tour de France žen začala v Clermont Ferrand. První žlutý dres bere Kopecky

Vítězkou úvodní etapy Tour de France Femmes je Lotte Kopecky. Belgická šampionka zaútočila deset kilometrů před finišem ve stoupání Cote de Durtol a dojela si v Clermont Ferrand pro žlutý dres.

Lotte Kopecky
zdroj: Twitter.com/LeTourFemmes

Lotte Kopecky se letos stala mistryní Belgie jak v silničním závodě, tak v časovce, obhájila také vítězství na Kolem Flander. Ke svým mnoha letošním triumfům přidává i první etapu Tour de France Femmes a s tím spojený žlutý dres. Žádná ze soupeřek nedokázala odpovědět na její drtivý nástup na Cote de Durtol.

V cíli měla Kopecky náskok 41 vteřin před druhou v pořadí Lorenou Wiebesovou, které tak potvrdila triumf týmu SD Worx v úvodní etapě druhého ročníku závodu. "Hodně dlouho jsem na tuhle etapu myslela, měla jsem to naplánované. A je úžasné, že se mi to skutečně podařilo. Myslela jsem, že se mnou někdo pojede, ale nikdo se neobjevil," usmála se.

Jak etapa probíhala?

Zatímco mužský peloton závěr Tour de France čeká v neděli večer, ten ženský teprve začíná. V okolí města Clermont Ferrand organizátoři připravili 123 kilometrů dlouhou trať, kde se vše mělo rozhodnout zhruba deset kilometrů před finišem na Cote de Durtol. Dvoukilometrový kopec s průměrem nad sedmi procenty měl rozhodnout o tom, kdo se jako první obleče do žlutého.

A tak se také stalo. Lotte Kopecky vyrazila, jako by se jela některá z jejích oblíbených vlámských klasik. Přejela vrchol Durtolu a svůj náskok, který narostl až na padesát vteřin, bez větších obtíží udržela až do cíle. Situaci ve skupině skvěle hlídala její týmová kolegyně a jedna z favoritek na celkovém vítězství Demi Volleringová.

Kopecky to tak bohatě stačilo a mohla si i užít cílovou rovinku s vědomím, že už ji žádná ze soupeřek nechytí. Skupina pronásledovatelkyň bojovala jen o druhé místo. Nejlepší spurt předvedla podle očekávání Lorena Wiebesová, současná evropská šampionka a nejlepší sprinterka současného pelotonu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články