Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokejista sezony Tipsport Extraligy v ledním hokeji 2023/2024

Le Tour Femmes, vydání druhé. Časovka, Tourmalet a souboj Demi s Annemiek

Jeden příběh končí, další začíná. Druhý ročník Tour de France Femmes vzbuzuje velká očekávání a slibuje celou řadu zážitků. Cyklistky znovu vyzkouší svoje hranice, a to nikde jinde než na obávaném Tourmaletu. Peloton se popere i s časovkou a proběhne také jedno velké loučení. Bude tečkou za kariérou Annemiek van Vleutenové další triumf, nebo završí skvělou sezonu Demi Volleringová?

Annemiek van Vleutenová
zdroj: Twitter.com/LaVueltaFem

Uběhl sotva rok od první edice obnovené Tour de France Femmes, přesto se to zdá být mnohem déle. V ženské cyklistice se toho tolik stalo. S prodlouženou Vueltou přibyla třetí plnohodnotná Grand Tour, další závody vznikly nebo doplnily kalendář WorldTour – zmiňme třeba podniky Kolem Spojených arabských emirátů, Kolem Švýcarska nebo první jarní klasiku Omloop Het Nieuwsblad.

Výrazně se začaly projevovat mladé talenty, které rozbíjí tak představy o tom, že mezi ženami vyhrává jenom pár ostřílených harcovnic. Na Gent–Wevelgem se za vítěznou Marlen Reusserovou seřadily jednadvacetileté Megan Jastrabová a Maike van der Duinová. Svoje sprinterské kvality stále více ukazuje čtyřiadvacetiletá Charlotte Koolová, etapa na Vueltě a další řada výher v sezoně ostatně hovoří za své. Šestou etapu španělské Grand Tour opanovala ve dvaceti jedna letech Gaia Realiniová. A tak dále.

Cyklistky jsou více vidět, doslova. Dobrým příkladem jsou tzv. Flanderské klasiky, jejichž pořadatelé srovnali na jaře prize money s mužskými závody a investovali také do rozšířeného televizního pokrytí ženských klání. Také na ČT sport si fanoušci mohli vychutnat vřavu v ženském pelotonu – třeba na Gent–Wevelgem, Kolem Flander nebo Amstel Gold Race

Sezona to byla a je vskutku nabitá a rostoucí počet náročných závodů bez debat časem povede k rozšíření týmů, které budou potřebovat rozložit své zájmy a "neutavit" svoje největší hvězdy. Vždyť sotva skončily jarní klasiky, přišla La Vuelta Femenina a pak Giro Donne. Zdánlivě vše směřuje k 23. červenci a městu Clermont Ferrand ve Francouzském středohoří. Vše směřuje k druhému ročníku Tour de France Femmes.

Vuelta Femenina 2023
zdroj: Twitter.com/LaVueltaFem

Paříž? Letos ne!

Slavnostní představení trasy vzbudilo na podzim rozruch, a to velmi pozitivní. Pořadatelská organizace ASO udělala další krok k tomu, aby se TdF Femmes stala svým vlastním závodem, a rozhodla se Grand Départ přesunout z rušných pařížských bulvárů do vnitrozemí Francie. Cyklistky se do první etapy vydají z Clermont Ferrand na rovinatém okruhu, na kterém na ně bude dohlížet legenda Tour, vyhaslý vulkán Puy de Dome.

Jedna věc ale zůstala stejná. Závod začne v den, kdy mužská Tour skončí. Oproti loňskému ročníku, kdy se obě klání potkala na Champs Élysées a cyklistky se těšily přízni plných ulic hlavního města, možná jediná nevýhoda. Riziko, že první etapa TdF Femmes se odjede, zatímco se zraky všech fanoušků budou upírat směrem k Paříži a slavnostnímu příjezdu krále Tour.

Na cyklistky čeká osm etap a cesta dlouhá 956 kilometrů, která je z centrální Francie zavede na jihozápad do Pyrenejí a vyvrcholí v Pau, tedy městě, ve kterém je Stará dáma jako doma. Jen do Paříže a Bordeaux zavítal peloton v historii vícekrát.

Trochu zklamané z trasy možná budou ryzí sprinterky. Přestože pořadatelé označili hned čtyři etapy jako rovinaté, jistojistý hromadný finiš přijde nejspíš jen ve třetím a šestém závodním dni. Pro Lorenu Wiebesovou tak bude těžké si po roce znovu vyzkoušet, jaké je to vézt na zádech žlutý dres. V první etapě totiž devět kilometrů před cílem hrozí krátká stěna Cote de Durtol, ideální pro útoky závodnic typu Lotte Kopecky. Pátý den a 126 kilometrů zvlněného terénu by zase měly ideálně sedět brzkému úniku.

Vzhůru na Tourmalet

Přesnídávkou boje o celkové pořadí budou druhý den se šesti kategorizovanými výšlapy nebo nejdelší čtvrtá etapa, 177 kilometrů do Rodez. Z půlkilometrového desetiprocentního stoupání před cílem by zde mohly těžit výbušné závodnice, třeba vždy usměvavá Cecilie Uttrup Ludwigová.

Není moc pochyb o tom, kde se druhý ročník Tour de France Femmes rozhodne – na Col du Tourmalet. Je snad i nezbytné a logické, aby se cyklistky vydaly na ikonický kopec, který psal historii La Grande Boucle. Průsmyk ve výšce 2115 metrů nad mořem, kam jako první závodník už v roce 1910 vyšlapal (většinou po svých) Octave Lapize a který je nejnavštěvovanějším stoupáním v historii mužského závodu, bude možná zatím nejtěžší zkouškou, jaké kdy ženy na kolech čelily.

La Vuelta Femenina 2023
zdroj: Twitter.com/LaVueltaFem

Královská sedmá etapa měří devadesát kilometrů. Peloton začne pozvolna stoupat bezprostředně po startu z Lannemezan a na 48. kilometru se zakousne do první překážky, dvanácti kilometrů na další legendu Col d'Aspin. Cyklistky nečeká žádný odpočinek, jen třináct kilometrů sjezdu, během kterých jim v hlavě může šrotovat, jakým způsobem se poperou se strašákem na konec.

Cesta na Tourmalet, to je sedmnáct kilometrů neútěšného stoupání, které po většinu kopce dosahuje sklonu k deseti procentům. Často tu i v červenci leží sníh a horské dojezdy etap jsou ojedinělé. Jedna z cyklistek tak bude teprve čtvrtým člověkem, který na Tourmaletu ovládne etapu Tour. Naposledy se tu v roce 2019 radoval domácí miláček Thibaut Pinot.

Faktor časovka

Závodu letos sice chybí pikantnosti v podobě úseků po prašných cestách nebo dlažebních kostkách, pořadatelé ale vyslyšeli přání cyklistek i odborné veřejnosti a do programu zařadili časovku. I ta může při správné konstelaci hvězd pořádně zamíchat pořadím, koneckonců historie ukazuje, že před bojem s chronometrem v poslední etapě nemá nikdo nic jisté.

Osmá etapa, to je poslední den Le Tour Femmes a zároveň 22 kilometrů soupeření se stopkami. V ulicích Pau odjedou závodnice typickou časovku, která bude z velké části po rovině. Je sice pravděpodobné, že o držitelce maillot jaune se rozhodne o den dříve, ale dobrý výkon může někomu na poslední chvíli zajistit umístění v první desítce, či dokonce na pódiu.

Demi Volleringová
zdroj: Twitter.com/LaVueltaFem

Královna se loučí, ať žije nová královna

Není žádným tajemstvím, že letos přijede na Tour podruhé a naposledy jako závodnice legendární Annemiek van Vleutenová. Nizozemské hvězdě je čtyřicet let a jen málokdo toho dokázal tolik, co ona. Vyhrála všechno, co se dalo, klasiky, etapové závody, mistrovství světa. Zas a znovu se soupeřky musely sklonit před jejím umem.

Přestože i ve své poslední sezoně jezdí na vysoké úrovni, můžeme říct, že vrcholem její kariéry byl rok 2022. Ovládla Lutych, potřetí Giro Donne, premiérový ročník Tour i poslední třídenní Vueltu. Pohádku zakončila v Austrálii druhým titulem mistryně světa v silničním závodu.

I proto se letos rozhodla rozloučit. Vždyť co může být krásnějšího než zakončit kariéru v duhovém dresu. V rozhovorech sice podotkla, že se jí vůbec nebude příčit vyměnit ve Francii duhu za žlutou barvu, je ale třeba podotknout, že ji nejspíš hladká cesta za obhajobou nečeká. Slavné AVV totiž dorostla nástupkyně.

Řeč je samozřejmě o její krajance Demi Volleringové. Vloni byla na Tour druhá, ale na vítězství neměla žádný nárok, Van Vleutenová v horách zmizela a už se neohlížela. Jenže šestadvacetiletá Volleringová jde dopředu mílovými kroky a zažívá nejlepší sezonu v kariéře, záda jí navíc kryje nejsilnější tým v pelotonu SD Worx.

Její statistiky za rok 2023 vypadají skoro jako vysvědčení nejsnaživější studentky ve třídě. Když zmíníme pár "jedniček", vyhrála Strade Bianche, Amstel Gold Race, Lutych–Bastogne–Lutych nebo Vueltu a Burgos. Trochu smutně a nespravedlivě jí unikl celkový triumf na Vueltě, kvůli nepovedené přestávce na čůrání. Co na tom, že v poslední etapě Van Vleutenovou úplně rozebrala.

Stoupání na Tourmalet je pro AVV jako ušité, jenže vynikající vrchařka je i Volleringová, a navíc vládne i o něco lepší aktuální formou. Jejich souboj je tu nevyhnutelný a může se stát, že jedna druhé nedokáže zasadit tak velkou ránu, aby se o svoje prvenství nemusela strachovat v časovce v Pau. O to větší motivací je vyhrát na Tourmaletu pro nastupující hvězdu – van Vleutenová je totiž možná o trochu lepší a zkušenější časovkářka.

Loňský rok patřil Annemiek van Vleutenové, ten letošní je už možná časem Demi Volleringové. Tak nebo tak, Tour de France Femmes znovu slibuje speciální podívanou plnou výjimečných příběhů.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články