Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Řetěz mi skákal jak divý, nešlo to. Velké zklamání, mrzelo Cavendishe

Před třinácti lety v Bordeaux zvítězil, na Tour de France v ten rok vyhrál dokonce pětkrát. Na své letošní (poslední) Tour ale zatím Mark Cavendish vychází naprázdno. Vítězství byl nejblíže v sedmé etapě, kdy se přes něj dostal pouze Jasper Philipsen. Mohly za to i Cavendishovy technické problémy.

V roce 2010 byl Mark Cavendish zdaleka nejlepším spurterem pelotonu. Letos se zdá, že jeho tehdejší pozici suverénně obsadil Jasper Philipsen. Pětadvacetiletý Belgičan, ze kterého si týmoví kolegové dlouho dělali legraci a přezdívali mu "Jasper Disaster" ("Jasper Pohroma"), už má tři etapové triumfy. A bylo by překvapením, kdyby ještě nějaký do konce Tour nepřidal.

Cavendish o generaci mladšího soupeře v sedmé etapě prohnal. Na Bordeaux má skvělé vzpomínky a když 300 metrů před finišem nastoupil, mohly mu hlavou blesknout obrázky z tehdejšího ročníku. Mezi jeho soupeři byli Oscar Freire, Alessandro Petacchi nebo třeba Robbie McEwen, současný komentátor závodu pro jednu z televizních stanic.

"Z většiny z nich už jsou dědečkové," usmál se Cavendish v cíli etapy, když byl tázán, jaký největší rozdíl vidí mezi sprinty z roku 2010 a z roku 2023. Byl to ale jeden z mála úsměvů, které "Manxman" v Bordeaux předvedl. Na vítězi třiceti čtyř etap na Tour de France bylo vidět velké zklamání. Překonání slavného Merckxova rekordu v počtu triumfů byl blízko.

"Měl jsem docela dobrou pozici, tak jsem si to představoval. Ten sprint je hodně dlouhý a rovný, před sebou jsem měl ty správné lidi. Zabral jsem možná trochu brzy, ale vlastně skoro ve stejném místě jako v roce 2010," vzpomínal v cíli etapy. "Když jsem ale nastoupil, přeskočil mi řetěz," začal líčit své trable s technikou.

"Musel jsem si zpátky sednout na sedlo, úplně mě to rozhodilo. Pak jsem znovu zařadil, skočilo to, zase jsem si sedl... Nešlo s tím nic dělat," dodala britská cyklistická legenda, která jede svou čtrnáctou a poslední Tour de France. "Jsem opravdu hrozně, hrozně zklamaný. Ale co se dá dělat. Budu to zkoušet dál," dodal Cavendish.

Jeho tým Astana se ještě společně se stájí Intermarché-Wanty-Gobert, za níž závodí v etapě třetí Biniam Girmay, pokoušel výsledek zvrátit a podal protest proti manévru vítězného Philipsena, který v závěru na cílové rovince zakřižoval. Jury závodu ale na průběhu sprintu nic problematického neviděla a Philipsen zůstává vítězem.

Co na to Cavendish? Další šanci může mít v osmé etapě, ta ale svým houpavým závěrem možná bude více sedět klasikářům jako Mathieu van der Poel, Wout van Aert nebo Mads Pedersen. Přímý přenos z ní sledujte v sobotu od 13:50 na ČT sport a ČT sport Plus, spolu s Tomášem Jílkem komentují Tomáš Konečný a Petr Benčík.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články