Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Po dlouhém spurtu se raduje Pedersen. Cavendish na Tour končí

Jasper Philipsen dosud vypadal nedotknutelně, v závěru etapy v Limoges ale narazil. Po dlouhém sprintu jej totiž porazil Mads Pedersen. Někdejší mistr světa si připsal svou druhou vyhranou etapu na Tour de France. Závod naopak po pádu skončil pro Marka Cavendishe. Dění v etapě probíráme v novém Velo fokus podcastu.

Mads Pedersen
zdroj: Reuters

Mads Pedersen je jedním z hrstky závodníků, kteří vyhráli mistrovství světa a navíc triumfovali v etapě na všech Grand Tour. Dán slaví vítězství v osmé etapě Tour de France, když v závěru odolal náporu Jaspera Philipsena a Wouta van Aerta.

"Netušili jsme, jestli uspěje únik, nebo to bude sprint. Celý den jsme byli v klidu a já to jen pak po dlouhém sprintu dokázal zakončit. Ráno jsem se dokonce několikrát pokoušel jít do úniku, ale uvědomil jsem si, že mě nikdo nechce pustit. Závěr byl opravdu těžký, tak tak, že jsem si zase nesedl do sedla," hodnotil dánský cyklista v cíli svůj triumf.

Ne všichni skončili osmou etapu v úsměvech. Mark Cavendish skončil ještě šedesát kilometrů před finišem, když tvrdě spadl a zřejmě si zlomil klíční kost. Tour de France pro "Manxmana" tímto bohužel skončila. Britský cyklista jel slavný závod čtrnáctkrát a vyhrál 34 etap. Další ale již nepřidá a nepřekoná tak slavný rekord Eddyho Merckxe.

Jak etapa probíhala?

Na rozdíl od pátečný etapy, kdy se vepředu před pelotonem pohyboval pouze Simon Guglielmi, se nyní do úniku vydala trojice závodníků. Tim Declercq v ní reprezentoval Belgii a tým Soudal-QuickStep, francouzské naděje vezli Anthony Delaplace a Anthony Turgis. Měli rozhodně více šancí než před nimi Guglielmi, ale nakonec talku hlavního pole neodolali.

Ještě předtím ale došlo k události, kterou žádný fanoušek Tour de France vidět nechtěl. Mark Cavendish spadl šedesát kilometrů před finišem po kolizi s Pellem Bilbaem a (zřejmě) po zlomenině klíční kosti v závodě končí. Cavendishův účet na Tour se tak zastavil na čtrnácti startem a 34 vítězných etapách. Další nepřidá a Merckxův letitý rekord zůstane nepřekonán.

V poslední fázi etapy zkoušel nástup Kasper Asgreen, ale úspěšný nebyl a šlo se tak do finiše. Ještě před ním ztratil vinou kolize Simon Yates a další DNF se objevilo u jména Steffa Crase. Velkým favoritem pro finiš byl znovu Jasper Philipsen, který se dokázal zavěsit za Madse Pedersena a čekalo se jen na to, kdy jej předjede. Ale čekalo se marně. 

Pedersen po dlouhém spurtu vedení udržel a slaví vítězství v etapě, své druhé na Tour de France. Philipsen tentokrát druhý, na třetím místě nakonec finišoval další z Belgičanů Wout van Aert. 

Cyklistický závod Tour de France - 8. etapa: Libourne - Limoges (201 km):

1. Pedersen (Dán./Lidl-Trek) 4:12:26, 2. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck), 3. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma), 4. Groenewegen (Niz./Jayco-AlUla), 5. Eekhoff (Niz./Dsm-firmenich), 6. Coquard (Fr./Cofidis) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 34:09:38, 2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -25, 3. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) -1:34, 4. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -3:30, 5. A. Yates (Brit./SAE Team Emirates) -3:40, 6. S. Yates (Brit./Jayco-AlUla) -4:01.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články