Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Další druhé místo už ne. Lídr Tour van Aert po nástupu slavil, Nielsen má rekord

V úvodních třech etapách Tour de France dojel vždy druhý. V té čtvrté ale už podobný scénář Waut van Aert razantně odmítl. Sedmadvacetiletý Belgičan jedoucí ve žlutém dresu pro lídra průběžného pořadí nastoupil na závěrečném stoupání a do cíle v Calais dorazil jako vítěz s náskokem na zbytek pole. Další skvělý výkon předvedl i Dán Magnus Cort Nielsen, jenž si připsal rekord v počtu ovládnutých vrchařských prémií v řadě.

Ať se snažil sebevíc, na vítězství to v úvodních třech etapách v Dánsku nestačilo. Ať už to byla časovka, nebo závěrečné spurty, Wautu van Aertovi vždy kousíček k vytouženému triumfu chyběl. 

Přišel ale přesun do Francie a fenomenální Belgičan pelotonu legendárního závodu poslal jasný vzkaz.

Další druhé místo? Ani náhodou.

Jeho tým pro Jumbo-Visma tak namyslel plán. V posledním stoupání závodu jedenáct kilometrů před cílem tvrdě nastoupit a pak už muž jedoucí ve žlutém musí ukázat, proč v současné cyklistice patří mezi ty největší hvězdy.

A sedmadvacetiletý Belgičan tuto nabídku neodmítl. Týmoví kolegové mu to nečekaně brutálním tempem rozjeli dokonale, peloton se roztrhal a van Aert se vrchařskou prémií prořítil sám.

"Bylo zřejmé, že něco s týmem zkusíme. Pod kopcem jsme byli ve skvělé pozici, a když jsem v rádiu uslyšel, že náš útok si vyžádal v pelotonu oběti, ohromně mě to posílilo," popsal atak vítěz.

Žádné taktizování, žádné ohlížení. Van Aert ani na vrcholu na nikoho nečekal. Jeho náskok se chvílemi pohyboval i na půlminutě, a i když nakonec peloton po prvotních zmatcích vytvořil funkční celek a manko snížil na osm vteřin, hvězdný závodník už triumf nepustil. "Říká se, že do třetice všeho dobrého. U mě to bylo napočtvrté, ale i to je dobré. Tyhle etapy se většinou vyhrávají v hromadném spurtu, takže tohle je neuvěřitelné. Je skoro nemožné je vyhrát po úniku," dodal.

Druhý za van Aertem skončil Belgičan Jasper Philipsen, třetí byl domácí Christophe Laporte.

Philipsen si přitom chvíli myslel, že to bylo on, kdo vyhrál. "Myslel jsem si, že jsem o dvě nebo tři sekundy vyhrál. Nakonec jsem byl pro smích," usmál se. "Jen to ale ukazuje, jak je van Aert silný. Ujet takhle celému pelotonu je neuvěřitelné a myslel jsem, že to nikdo nedokáže," dodal.

Van Aert na Tour slavil etapový triumf posedmé v kariéře. Kromě slastného vítězného pocitu si pojistil i vedení v průběžném celkovém pořadí "Staré dámy", kde má nyní náskok pětadvacet sekund před krajanem Yvesem Lampaertem, a také v pořadí bodovací soutěže.

Poslechněte si Velo fokus podcast, který hodnotil úvodní tři etapy:

I další výrazná věc se udála v kopcích. Podobně jako v předchozích etapách se do úniku hned po startu 172 kilometrů dlouhé trati pustil Magnus Cort Nielsen, což mu přineslo výrazný zápis do historie legendárního podniku. Stal se totiž prvním cyklistou, který ovládl jedenáct úvodních vrchařských prémií v řadě.

Před devětadvacetiletým Dánem držel rekord Španěl Martín Bahamtones, jenž byl v roce 1958 nejrychlejší na sedmi.

Společně s Nielsenem byl v úniku také Francouz Anthony Perez, jenž se čtyřicet kilometrů před cílem na čele osamostatnil a zkusil bojovat s vidinou, že by mu to při troše štěstí přece jenom mohlo klapnout. Jenže poslední stoupání jeho šance tvrdě rozdrtilo.

Na van Aerta neměl odpověď ani on, ani zbytek pelotonu.

Ve středu je na programu 157 kilometrů z Lille do Arenbergu. Na peloton navíc čeká celkem jedenáct úseků na dlažebních kostkách.

Tour de France - 4. etapa (Dunkerque - Calais, 171,5 km):

1. van Aert (Belg./Jumbo-Visma) 4:01:36, 2. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck), 3. Laporte (Fr./Jumbo-Visma), 4. Kristoff (Nor./Intermaché-Wanty-Gobert), 5. Sagan (SR/TotalEnergie), 6. Mozzato (It./B&B Hotels-KTM), 7. van Poppel (Niz./Bora-hansgrohe), 8. Hofstetter (Fr./Arkéa-Samsic), 9. Matthews (Austr./BikeExchange-Jayco), 10. Thomas (Fr./Cofidis) všichni -8.

Průběžné pořadí: 1. van Aert 13:02:43, 2. Lampaert (Belg./Quick-Step Alpha Vinyl) -25, 3. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -32, 4. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo) -36, 5. van der Poel (Niz./Alpecin-Deceuninck) -38, 6. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -40, 7. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -41, 8. Yates (Brit./Ineos Grenadiers), 9. Küng (Švýc./Groupama-FDJ) oba -48, 10. Pidcock (Brit./Ineos Grenadiers) -49.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články