Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Rekord Merckxe na dostřel. Cavendish zaznamenal už třetí výhru na letošní Tour

Jestli v horách na letošní Tour de France jasně dominuje Tadej Pogačar, stejné pravidlo platí v případě závěrečných spurtů pro Marka Cavendishe. Legendární Brit díky skvělé práci kolegů z týmu Deceuninck-Quick Step a svým silným nohám ovádl 10. etapu "staré dámy" a v letošním ročníku slavil už potřetí. Zároveň ho dělí jen jedno vítězství od vyrovnání rekordu Eddyho Merckxe, který na slavném závodě vyhrál čtyřiatřicetkrát.

Mark Cavendish se raduje z vítězství v etapě na Tour de France
zdroj: REUTERS autor: Stephane Mahe

Když se ho během letošního ročníku Tour de France ptali na rekord Eddyho Merckxe, odvětil, že nad něčím takovým rozhodně nepřemýšlí a jde den za dnem. Jak to ale vypadá, přišel už čas, kdy Mark Cavendish útok na historické maximum legendárního belgického cyklisty s přezdívkou "kanibal" bude mít v hlavě.

Důvod je jasný. Merckx v kariéře na "staré dámě" slavil čtyřiatřicetkrát, šestatřicetiletý Brit třiatřicetkrát.

Sečteno podrženo. Rozdíl je po 10. etapě jen jedno vítězství a Cavendish bude mít letos ještě dost možností nejenom rekord vyrovnat, ale také ho překročit.

A to nejenom díky vlastní skvělé formě, která nadále překvapuje všechny fanoušky i experty, ale také díky síle týmu Deceuninck-Quick Step.

Belgický tým ji naplno ukázal právě v závěru 190,7 km dlouhé, převážně rovinaté etapy z Albertville do Valence. Parťáci Cavendishe svého sprintera dovezli na špici až do samotného závěru a posledních 200 metrů nechali na Britovi, který roztočil nohy, rozkmital kolo a prolétl cílovou čárou s rukama nahoře jako vítěz před Belgičany Woutem Van Aertem a Jasperem Philipsenem.

"Byl to učebnicový příklad rozjetí spurtu, jak ze staré školy," řekl Cavendish. "Kluci byli vepředu a rozjeli to. Já toho moc neudělal, jen jsem dojel posledních 150 metrů do cíle. Hlavní zásluhu má tým a všem moc děkuju," přidal britský jezdec.

"Máme tady vítěze závodu Kolem Flander, mistra světa, který tady jel i ve žlutém dresu, Michaela Mörköva, který se chystá na start na dráze na olympiádě, šampiona závodu Omloop Het Nieuwsblad... A ti všichni tady dřou jen na mě. Opravdu si toho vážím," prohlásil.

Cavendish tak udržel i zelený dres pro lídra závodu. Ani další trikoty neměnily majitele a ten nejcennější, žlutý, pro lídra Tour nadále poveze Tadej Pogačar. "Myslel jsem, že to bude snadný den, ale nebyl. Na konci foukalo a v pelotonu bylo hodně nervozity," popsal hvězdný Slovinec závěr etapy, kdy na otevřených místech se peloton hodně roztrhal a někteří jezdci měli co dělat, aby se dotáhli zpět do balíku.

Pogačar dojel do cíle v poklidu v hlavním pelotonu se všemi největšími rivaly a v celkovém pořadí dál vede s náskokem 2:01 minuty před Australanem Benem O'Connorem. Třetí Rigoberto Urán ztrácí 5:18.

Český cyklista Petr Vakoč, jenž pomáhal v týmu Alpecin-Fenix rozjíždět tempo pro Philipsena, v závěru zpomalil a dojel na 86. místě ve skupině s odstupem 47 sekund za vítězem. Celkově je na 130. příčce.

Cyklistický závod Tour de France - 10. etapa: Albertville do Valence (190,7 km):

1. Cavendish (Brit./Deceuninck-Quick-Step) 4:14:07 hod., 2. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma), 3. Philipsen (Belg./Alpecin-Fenix), 4. Bouhanni (Fr./Arkea-Samsic), 5. Matthews (Austr./BikeExchange), 6. Motkov (Dán./Deceuninck-Quick-Step), 7. Greipel (Něm./Israel Start-Up Nation), 8. Sagan (SR/Bora-hansgrohe), 9. Turgis (Fr./TotalEnergies), 10. Bol (Niz./DSM) všichni stejný čas, ...86. Vakoč (ČR/Alpecin-Fenix) -47.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 38:25:17, 2. O'Connor (Austr./AG2R-Citroën Team) -2:01, 3. Urán (Kol./EF Education-Nippo) -5:18, 4. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -5:32, 5. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) -5:33, 6. Mas (Šp./Movistar) -5:47, 7. Kelderman (Niz./Bora-hansgrohe) -5:58, 8. Lucenko (Kaz./Astana-Premier Tech) -6:12, 9. Martin (Fr./Cofidis) -7:02, 10. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) -7:22, ...130. Vakoč -1:40:46.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články