Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Merckxův rekord vyrovnán. Cavendish přidal vítězství číslo 34

Mark Cavendish to dokázal. Šestatřicetiletý Brit vyhrál finiš ve městě Carcassonne a přidal své celkově 34. vítězství, čímž se vyrovnal slavnému Eddymu Merckxovi. Cavendish přespurtoval v boji o triumf Jaspera Philipsena, před nějž se na poslední chvíli ještě dostal Britův pomocník Michael Mörköv.

Mark Cavendish v objetí s Michaelem Mörkövem
zdroj: ČTK/AP autor: Stephane Mahe

Eddy Merckx zůstává největším cyklistou všech dob, v počtu etapových vítězství na Tour de France ale po více než čtyřiceti letech našel sobě rovného. Mark Cavendish přidal v třinácté etapě letošního ročníku své čtvrté a celkově čtyřiatřicáté vítězství, čímž legendárního "kanibala" vyrovnal.

"Sáhl jsem si na dno, jsem opravdu vyčerpaný, bylo hrozné vedro... Na rekord jsem vůbec nemyslel, pro mě je každé vítězství jako to mé první," říkal v cíli Cavendish. V cíli mu byl nakonec nejblíže vlastní rozjížděč Michael Mörköv, který se těsně dostal před na třetím místě finišujícího Jaspera Philipsena.

V celkovém pořadí se nic nemění. Tadej Pogačar je nadále žlutý a jeho náskok sahá nad pět minut, další místa na průběžném pódiu drží Rigoberto Urán a Jonas Vingegaard. V zeleném pokračuje Cavendish, v puntíkovaném se drží Nairo Quintana a bílý dres má v zastoupení Vingegaard, neboť Pogačarovi patří žlutý trikot.

Jak etapa probíhala?

Sprinteři si přáli hromadný dojezd a nakonec jej dostali, byť cesta k němu nakonec nebyla tak jednoduchá. Pád, který přišel v levotočivé zatáčce padesát tři kilometrů před finišem, totiž vyřadil ze závodu několik zajímavých jmen včetně Simona Yatese či Lucase Hamiltona, jezdce týmu BikeExchange.

Ke kolizi došlo ve chvíli, kdy celý peloton zrychloval, neboť byla příležitost k pokusu o pozdní únik. Ten původní tříčlenný totiž už neměl sil, což v hlavním poli vyvolalo řadu nástupů. Spurterským týmům se nakonec po velké námaze podařilo vše pochytat a šlo se do finiše, od kterého si další triumf sliboval Mark Cavendish.

A ten přišel. Cavendishův QuickStep rozjel znovu skvělé tempo a dostal Brita do skvělé pozice, kterou "manxman" proměnil, byť měl konkurenci v podobě Jaspera Philipsena. Druhý ke všemu ještě skončil Cavendishův "lead-out man", zkušený Dán Michael Mörköv. Britský cyklista dokončil své letošní "zmrtvýchvstání" čtvrtým triumfem na letošní Tour.

Cyklistický závod Tour de France - 13. etapa: Nimes - Carcassonne (220 km):

1. Cavendish (Brit./Deceuninck-Quick Step) 5:04:29, 2. Mörköv (Dán./Deceuninck-Quick Step), 3. Philipsen (Belg./Alpecin-Fenix), 4. García (Šp./Movistar), 5. Van Poppel (Niz./Intermarché-Wanty Gobert), 6. Aranburu (Šp./Astana), 7. Laporte (Fr./Cofidis), 8. Greipel (Něm./Israel Start-Up Nation), 9. Cort (Dán./EF Education-Nippo), 10. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo) všichni stejný čas, ...136. Vakoč (ČR/Alpecin-Fenix) -6:15.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 52:27:12, 2. Urán (Kol./EF Education-Nippo) -5:18, 3. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -5:32 4. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) -5:33, 5. O'Connor (Austr./AG2R-Citroën) -5:58, 6. Kelderman (Niz./Bora-hansgrohe) -6:16, 7. Lucenko (Kaz./Astana-Premier Tech) -6:30, 8. Mas (Šp./Movistar) -7:11, 9. G. Martin (Fr./Cofidis) -9:29, 10. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -10:28, ...118. Vakoč -2:10:01.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články