Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Po trailech přes hory

Zatímco Štybar musí zůstat doma, duo KH vyráží vstříc francouzské slávě. Pořadí cílem není, etapy ano

Česká cyklistika se těšila na bohatou úrodu, po dvou chudších letech měla mít na Tour de France hned tři zástupce. Jenže Zdeněk Štybar musí kvůli poraněné kolenní šlaše na poslední chvíli zůstat doma a nejslavnější závod světa tak pojedou jen Roman Kreuziger s Janem Hirtem. Ani jeden sice nemá ambice na útok na přední příčky v celkovém pořadí, boj o vítězství v etapě je ovšem velkým lákadlem i nepřímo vysloveným cílem.

Roman Kreuziger
zdroj: Damian Murphy

Pokud se počítají i týmové výhry, povedlo se to zatím pouhopouhým třem Čechům, což dokumentuje, jak těžký a výjimečný počin je na Tour de France ovládnout etapu. Zároveň to vysvětluje, proč triumf v některé z nich má drtivá většina cyklistů jako životní sen a cíl. 

Jako první uspěl Ján Svorada, který na Staré dámě vyhrál třikrát včetně závěrečné etapy na slavné pařížské Champs-Élysées v roce 2001. Stejným počtem vítězství se může pyšnit i Pavel Padrnos, jenž to ovšem dokázal vždy v týmové časovce v barvách U.S. Postal. A posledním mezi smetánkou, na kterou se nikdy nezapomene, je Zdeněk Štybar.

V roce 2015 to pro tehdy devětadvacetiletého závodníka přitom byla premiéra na Tour. Ve čtvrtek 9. července ale ukázal, že pozice nováčka je mu úplně fuk a přišel jeho moment slávy, který vzbudil v Česku obrovský zájem.

V šesté etapě se dlouho nic nedělo a vše nasvědčovalo hromadnému spurtu. Jenže pár stovek metrů před cílem přišel nečekaný zvrat. K zemi padlo hned několik jezdců včetně Štybarova týmového kolegy a muže ve žlutém Tonyho Martina. 

Jezdec stáje Etixx-QuickStep v ten moment nezaváhal a v nastalém zmatku se pustil do nástupu. Během pár vteřin si vytvořil náskok, který už nikdo nedokázal stáhnout, a při průjezdu cílem si mohl euforicky zakřičet a zapumpovat pěstí.

"Bylo to hodně spontánní rozhodnutí. Vůbec jsem to neplánoval. Ale když jsem viděl, jaká je situace, napadlo mě, že to zkusím. Všechno, nebo nic. Tým mi v tu chvíli dal volnost a vyšlo to, což je opravdu super," popisoval po dojezdu jezdec, který tehdy ukončil čtrnáctileté čekání českých barev na etapový triumf.

Na svůj počin už ale v daném ročníku ani při druhé účasti v roce 2017 navázat nedokázal a stejně dopadli i ostatní. Čekání na další český triumf se tak nyní natáhlo už na 5 let. Štybar chtěl svůj úspěch zopakovat letos a mluvil o tom, že šance se na tak dlouhém závodě naskytne vždycky. Bohužel nepočítal s tím, že nakonec do závodu kvůli poraněné kolenní šlaše vůbec nezasáhne.

Kreuziger vytvoří český rekord, pořadí vymění za etapy

V pelotonu se naopak objeví podobně jako v loňském roce nejúspěšnější reprezentant v historii Tour. Romana Kreuzigera čeká ve Francii jubilejní desátý ročník, což se doposud žádnému Čechovi nepovedlo.

Doba, kdy rodák z Moravské Třebové odjížděl na Starou dámu s cílem bojovat v celkovém pořadí o nejvyšší pozice a touhou ještě posunout české maximum, které vytvořil pátým místem na Tour v roce 2013, už je ale pryč a česká legenda se v současnosti víc než na vícedenní podniky zaměřuje na klasiky.

Ano, Kreuziger loni jako lídr Dimension Data obsadil ve Francii šestnácté místo, což bylo jeho už čtrnácté umístění v Top 20 na závodech Grand Tour. Jeho nově přejmenovaný tým NTT ale má pro letošek trochu jiné plány: celková klasifikace je jedno, hlavní jsou etapová vítězství.

Podobně to vidí i sám Kreuziger, který zatím v krátké sezoně nijak nezářil a spíš to z jeho strany bylo trápení včetně Dauphiné, které ani nedokončil. Jeho samotného to ale nestresuje. Jak sám prozradil v rozhovorech, ve svém věku už velice dobře zná své tělo a ví, co si může dovolit. Před startem se tak pečlivě připravoval u italského jezera Garda, kde má svůj druhý domov, a zůstává optimistou.

Roman Kreuziger
zdroj: Getty Sport

"Výsledkově to vypadá pesimisticky, nejsem zvyklý na grupetto. Ale zůstávám klidný, tělo si zvyká po půlroční závodní pauze, byl to pro něj velký šok. Tvrdě pracujeme a věřím, že forma půjde nahoru," doufá.

Solidní forma bude potřeba, jelikož profil na Kreuzigera a spol. čeká skutečně náročný. Lákadlo v podobě výhry v etapě, kterou by vylepšil už tak fantastickou bilanci na Tour, je ale pořádné.

"Tour bude bolet, profilově je letos hodně těžká, má přes 55 000 nastoupaných metrů, délku 3500 kilometrů a pouze jednu časovku, navíc víceméně horskou, která se pojede z velké části na silničním kole. My se budeme se snažit, abychom byli vidět v únicích v horských etapách," dodal.

V kopcích by si vítěz jedné etapy na Giru, kde v roce 2011 ovládl i klasifikaci mladých jezdců, měl pomáhat s další zkušenou tváří týmu NTT Domenicem Pozzovivem, jenž bude na startu papírovou jedničkou jihoafrického výběru.

Hirta čeká velká premiéra, etapové vítězství není sci-fi

Druhým z party českých jezdců je pak Jan Hirt z polské stáje CCC, jehož oproti zkušenějším reprezentačním kolegům čeká na Tour velká premiéra. To, že pojede na Staré dámě vůbec poprvé, však neznamená, že by měl být otloukánkem.

Devětadvacetiletému jezdci by naopak skvěle mohl sedět již zmíněný profil, který nabízí spoustu stoupání. V horách Hirt totiž dokáže konkurovat i těm nejlepším na světě, o čemž svědčí 12. místo celkově na Giru 2017. K dobru českému jezdci jde i fakt, že v programu je málo časovek, které nepatří k jeho oblíbeným disciplínám. "Vždycky jsem chtěl jet Tour, takže jsem rád, že ji pojedu a obzvlášť letos, kdy je trať taková pěkná a těžká," prohlásil.

Aby vše ale nešlo až tak hladce, Hirt se musel před startem potýkat s velkou nepříjemností. Na dobře rozjetém Tour de l’Ain, kde potvrzoval solidní formu, spadl, vyrazil si zuby a pochroumal zápěstí, což výrazně ovlivnilo jeho přípravu na samotný vrchol ročníku.

Jan Hirt
zdroj: ČTK/Červený Michal

Sám proto při prognózách zůstává při zemi a nad umístěním v celkovém pořadí vůbec nepřemýšlí. "Myslím, že coby tým pojedeme na etapy. O celkové klasifikaci já osobně určitě neuvažuju. Očekávám, že na začátku závodu budu docela trpět. Máme v týmu i (Ilnura) Zakarina, ale nevím, jestli má zájem o celkové pořadí. Spíš budeme všichni cílit na etapy," nastínil Hirt, jenž se závodu Grand Tour zúčastní popáté v kariéře. Třikrát zatím startoval na Giru a jednou na Vueltě.

Vedle zdravotních potíží z poslední doby ho tíží určitá nejistota, protože ačkoliv tým nadále funguje, hlavní sponzor CCC již s předstihem oznámil odchod v důsledku koronavirové krize. "Servis mi pořád připadá profesionální, ale nádech toho, že nějaké peníze chybí, tam je. Předtím to bylo super, teď je to stále dobré, ale o něco horší," řekl Hirt.

Úspěch na Tour by tak Hirtovi mohl přinést nejenom velkou euforii, ale také pomoci v hledání nového angažmá.

Z českého pohledu je i přes Štybarovu absenci na co se těšit. Obhájce Egana Bernala nebo Primože Rogliče reprezentanti nahánět nebudou, útok na dílčí vítězství by ale mohl být nadějnější než v předchozích letech.

Uvidíme tak českou vlaječku u jména nejlepšího jezdce některé z etap?

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články