Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Těším se, ale kvůli zranění mám respekt. Jan Hirt před debutem na Tour

Jan Hirt si v posledních letech zkusil Giro d’Italia i španělskou Vueltu, na Tour de France ale přišel čas až nyní. V širší nominaci týmu CCC byl dlouhodobě a zůstal v ní i poté, co utrpěl nepříjemný pád na srpnovém Tour de l’Ain. V jaké kondici je Hirtovo zápěstí, čeho se obává a jaké jsou jeho cíle?

Hlavní otázka, která zajímá všechny. V jakém stavu je před startem poraněné zápěstí?

Pořád mě bolí. Možná je to trochu lepší, ale mám z toho trochu strach. Když cesta není moc hrbolatá a nejsou tam kostky, tak se to dá, ale po špatném povrchu… nic moc.

Co vám o stavu řeklo české mistrovství?

Každý okruh se přejíždělo přes kostky, což bylo hodně nepříjemné. Tam jsem se vždy propadl, jel jsem opatrně a brzdil jen přední brzdou. Jel jsem pomalu, aby se nic nestalo a třeba jsem i neshodil někoho jiného. Byl tam také sjezd po trochu horší cestě, kde jsem také trochu trpěl.

Objel jsem to, ale vím, že teď to bude těžší a člověk si takhle nepovolí. Doufám, že v prvních etapách bude dobrá silnice a zvládnu to. A že za pár dnů to bude úplně dobré.

Další zranění už jsou ale v pohodě, jediné, co mě limituje, je zápěstí. Zuby mám spravené, odřeniny už jsou také dobré. Kromě ruky mě už nic neomezuje.

Zkusil jste tomu nějak přizpůsobit pozici na kole?

Na pravé ruce mám změkčená, vypolstrovaná řídítka. Plus na ruce ortézu. 

Pádů se udála spousta, kromě Tour de l’Ain třeba i na Dauphiné (spadl například Primož Roglič nebo Emanuel Buchmann, pozn. aut.). Může za to i ta dlouhá pauza, že jezdcům chybí závodní praxe? 

Těžká otázka, to nikdo neví. Asi to budou všechny ty faktory dohromady: nezávodili jsme plus hodně lidí jede o smlouvu, takže je to hodně nervózní. Je málo závodů, takže se člověk neměl kde ukázat a chce se předvést… je to víc věcí dohromady. 

Na Tour pojedete – pokud to zdraví dovolí – na etapy. První týden tedy i kvůli ruce vezmete volněji?

Ještě uvidíme, jak se s týmem domluvíme na taktice. Ale asi by to tak mělo být, v prvním týdnu se snažit hlavně dojíždět a postupně pak začít jezdit ostřeji.

V týmu jsou pro všechny prioritou etapy. Pokud (Ilnur) Zakarin bude chtít, tak se pokusí zbytečně neztrácet a pak se třeba uvidí. To ale bude na něm, jak se mu bude chtít. Hlavním cílem týmu jsou určitě etapy.

Co říkáte na trasu, která je letos hodně specifická – první velké stoupání přijde čtvrtý den, už ten druhý bude také náročný?

Trať je hodně zajímavá a mně se samozřejmě líbí, protože to vypadá, že tam nebude mnoho etap na větru nebo po kostkách. Je vyloženě vrchařská s málem časovek. Kdybych byl v pohodě a věděl, že mám odzávoděno, tak bych se na ni těšil hodně. Takhle se těším taky, ale mám respekt. Nevím, jak to v tomhle stavu zvládnu.

Jan Hirt na červnovém Krakonošově cyklomaratonu
zdroj: ČTK/Michal Červený

Jak dobře znáte letošní stoupání? Některá známá jsou, ale ta úplně nejslavnější schází.

Kopců moc neznám, vlastně jen ty z etapy na Tour de l’Ain, kde jsem spadl a kde se končilo na Grand Colombieru. Víceméně tak znám jen stoupání z této etapy. Cílový kopec je těžký, i když já už jsem tam byl v dost špatném stavu – přišel mi hodně dlouhý a těžký.

Tour bude specifická nejen kvůli trase, ale i kvůli koronavirovým opatřením (jezdci musí každý den na testy, prostory startu i cíle zůstanou uzavřeny a týmy budou existovat v tzv. bublině, pozn. aut.). Omezuje vás to hodně, nebo naopak půjde o výhodu, že nepřijdete tolik do kontaktu s okolím a můžete se víc soustředit sami na sebe?

Výhoda to možná může být pro největší hvězdy, které mají spoustu povinností s rozhovory. Těm se možná trochu uleví, ale budou je dělat tak jako tak. Já bych to rozhodně jako výhodu nebral. Etapové závody jsou přece hezké i kvůli dění okolo.

CCC pravděpodobně po sezoně skončí, jak se to projevuje na běžném provozu, že tým opouštějí závodníci? Například Fausto Masnada už je v Deceuninck-QuickStep.

Ještě to není úplně jisté, že zanikne, ale moc dobře to nevypadá. To je pravda. Každý kouká po něčem jiném, my s agentem samozřejmě taky. Ale není jednoduché jít někam za podmínek, které bych chtěl. 

Jan Hirt v únoru na závodě Kolem Provence
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/Fotoreporter Sirotti Ste

Navíc s tím zraněním a ještě v situaci, kdy nejde prodat výsledky, protože závody nebyly.

Samozřejmě, tohle mi situaci ještě ztížilo. Super to není, ale snad to dopadne dobře.

Mluvilo se o Israel Start-Up Nation, kde je jedním ze sportovních ředitelů René Andrle (mj. expert ČT sport pro přenosy z Tour de France, pozn. aut.). Tahle varianta je ve hře, nebo jde jen o spekulaci?

Je to jen spekulace, protože nic konkrétního zatím nikde nemám. Nebránil bych se tomu, ale opravdu jde jen o dohady.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články